С математика срещу допинга в спорта

Теорията на Томас Бейс намери неочаквано приложение

Sportinglife
Sportinglife 14:20 ч., 26 Авг 2015
0
1874
GETTY IMAGES

През 40-те години на 17-ти века в градчето Тънбридж Уелс презвитериански свещеник на име Томас Бейс създава ръкопис, който се публикува чак след неговата смърт. Бейс описва метод за прогнозиране, който се подчинява на смесването на нови данни със съществуващите убеждения.

По-късно математикът Ричард Прайс в своето въведение към оригиналния ръкопис през 1763 г. илюстрира понятието, използвайки за пример "човек, който току-що се е родил на този свят". Прайс пише "виждайки изгрева за първи път, това би било чудо за него. Той не би имал база за прогнозиране на това дали някога ще се случи отново. Когато го види и на следващата сутрин, той ще преосмисли вероятността да се случи и трети път и т.н".

Бейс на практика създава рамка за това как да правим този вид прогнози, а френският математик Пиер-Симон Лаплас надгражда усилията му. С модерната компютърна мощност за ускоряване на изчисленията, методът на Бейс намира широко приложение.

От бреговата охрана на САЩ до системата за оптимално планиране при спасителни операции се използва пресмятането на вероятността за намирането на изчезнал кораб или изгубен моряк спрямо редица променливи, включително посока и сила на вятъра и текущите данни за вече обхванатите и проверени локации.

За любителите на спорта този вид предварително опознаване е свързано със стероидните горили в съблекалните, когато се очертава да гръмне поредният допинг скандал.

От Бен Джонсън до Бари Бондс, от BALCO да Biogenesis, спортистите дадоха достатъчно основание да се предполага, че всяко обвинение, което се появява в пресата, е вярно, тъй като много слухове остават непубликувани.

В прав текст

Според британския "Sunday Times" и германския телевизионен канал "ARD", повече от 800 са пробите със силно съмнителни резултати между 2001 г. и 2012 г., а тези спортисти са притежатели на една трета от медалите по време на Олимпиади и световни първенства по лека атлетика в този период.

Най-новият включва изтекла база данни за 12 хил. кръвни проби в продължение на над 10 години, взети от 5 хил. спортисти.

Според британския "Sunday Times" и германския телевизионен канал "ARD", повече от 800 са пробите със силно съмнителни резултати между 2001 г. и 2012 г., а тези спортисти са притежатели на една трета от медалите по време на Олимпиади и световни първенства по лека атлетика в този период.

В момента напрежението е голямо, тъй като циркулират спекулации кои от спортистите, участващи на световното в Пекин, присъстват в списъците с допингирани.

Осем британски спортисти, включително Мо Фара, олимпийски и световен шампион, игнорираха съветите на британските длъжностни лица и позволиха резултатите им да бъдат публикувани в опит да се дистанцират от скандала. Така другите да изглеждат още по-подозрителни...

Това обаче не значи много, тъй като за да "разчетем" тези резултат, трябва да вникнем в разработката на Бейс.

Източник: "New Yorker"

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията