Депай или Стърлинг? Това е въпросът

Кой ще се представи по-добре от хитовите трансфери на град Манчестър

Sportinglife
Sportinglife 19:05 ч., 03 Авг 2015
0
1032
Getty Images

През следващия уикенд Мемфис Депай и Рахийм Стърлинг ще направят дебютите си за Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити.

Една от големите интриги на сезона е кой ще блесне повече в града – 28-милионният Депай, привлечен от ПСВ в Юнайтед или 49-милионният Стърлинг, дошъл от Ливърпул в Сити.

Двамата млади стрелци ще имат огромен фокус на внимание върху себе си, далеч извън границите на Манчестър и битката между неговите два водещи тима.

Депай ще стартира тази мини надпревара в събота, когато Юнайтед среща Тотнъм, а холандецът ще застане до Уейн Рууни в атака, нещо като №10.

В понеделник вечер Стърлинг ще се появи в небесносиньото на Сити при гостуването на Уест Бромич. Той ще е част от атакуващо трио с Давид Силва и Серхио Агуеро, поне така показват предсезонните планове на тима.

Депай и Стърлинг имат сходни характеристики, млади са, притежават потенциал да са суперзвезди и вървят с етикет на скъпи трансферни покупки. Сходни съдби...

Холандецът е постоянен пред гола – 22 попадения в 30 мача в Холандия миналия сезон.

Рахийм има още да уми в това отношение, ако гледаме статистиките. Но все пак играе и досега в английската лига, която е далеч по-силна от холандската. През миналия сезон той вкара 7 пъти в първенството за Ливърпул.

18 гола – това е целият актив на Стърлинг във Висшата лига за кратката му кариера. Вкарва веднъж на 391,17 минути.

Това се очаква да се подобри драстично, когато е заоликолен от играчи като Агуеро, Силва, Насри и Яя Туре. Ако в Сити 20-годишният английски национал не вдигне значително головата си ефективност, неговият потенциал може да си остане... само потенциал.

Депай вкарва на 150,97 минути в холандската лига, но ще има нужда от адаптация. Тук е разликата между двамата. 21-годишният нападател направи своя дебют в мъжкия футбол през февруари 2012-а, докато Стърлинг се появи на сцената през март същата година.

Мемфис има 16 асистенции в първенството за 2 сезона и половина, Стърлинг е с 14. Чудесни статистики за толкова млади играчи. И пак е трудно да преценим коя е по-впечатляваща, предвид качеството на първенството, в което са направили своите удари.

Стърлинг има успеваемост от 80,54 % точни пасове в противниковата половина  - статистически атрибут, често използван за оценяване на нивото на ефективност на играчите. Депай е със 73,77 процента в същия раздел.

И двамата показаха силни игри на световното миналата година, когато дебютираха за страните си. Разликата е, че Депай стигна до медал – бронз, а за Стърлинг приключението завърши още в груповата фаза.

В Юнайтед описват Депай като „танк” – физически впечатляващ и с огромна сила във всяка част от тялото му. Мощен и с отличен дрибъл.

Стърлинг е като ракета – с рязък и взривен старт, мощни крака, силна горна част на тялото, но не и подобно физическо присъствие като холандеца. Но е по-бърз, а и често – по-директен.

И двамата са в този обръч от младоци в световния футбол, където се чакат новите суперзвезди.

Цената на Депай е доста по-ниска, но всъщност  - каква вина има Стърлинг за това колко е платил новият му клуб на стария? Неговата задача е да играе силно и да разгърне това, което всички знаят, че притежава.

В предсезонната подготовка Депай бе непостоянен. Брилянтен на моменти, неузнаваем и анонимен в други.

Стърлинг вкара три пъти за Сити през лятото, като показа бърза сработка с отбора. Прилича много на 18-годишния Уейн Рууни, когато той премина в Юнайтед  от Евертън и сякаш цял живот бе носил червения екип на „дяволите”.

Но Стърлинг има много какво да доказва, защото истинските тестове започват през уикенда.

Същото важи и за Депай. Битката им обещава да е вълнуваща.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията