Шампионът Челси избра предпазлива трансферна тактика

Джон Стоунс е голямата цел на Моуриньо

Sportinglife
Sportinglife 14:25 ч., 20 Юли 2015
0
892
GETTY IMAGES

Въпреки че Челси не срещна голяма конкуренция в миналия шампионат, е доста изненадващо, че "сините" са доста пасивни до момента на трансферния пазар.

Асмир Бегович и Фалкао са двете значими нови попълнения, но те бяха взети най-вече за попълване на липсите след раздялата с Петер Чех и Дидие Дрогба.

По-малко от три седмици преди началото на шампионата е ясно, че нито Бегович, нито Фалкао ще бъдат основни играчи на Моуриньо. И докато колумбиецът има шанс с напредването на сезона да си извоюва място, то вратарят ще се появи в игра в първенството единствено ако Тибо Куртоа се контузи.

Преди няколко дни обаче интересна новина долетя от "Стамфорд Бридж".

Жозе Моуриньо иска Джон Стоунс от Евертън.

Младият централен бранител бързо се утвърди като един от големите таланти на Острова и интересът към него от страна на големите риби никак не е случаен.

20 млн. паунда, които Евертън отказа за футболиста си вероятно изглеждат твърде пресилени, но Стоунс си заслужава цената. Само на 21 години, англичанин, национал... Според рейтинга на WhoScored само Хари Кейн, Рахийм Стърлинг и Ектор Белерин са футболистите на 21 или по-млади, които са с по-добри статистики от играча на "карамелите" през миналата кампания.

И фактът, че всеки от тях играе за отбор, завършил в топ 6 през сезон 2014/15 показва стойностите на Джоунс и е доказателство, че му предстои добро бъдеще.

Затова Челси е готов да развърже кесията за младока и да убеди Евертън да се раздели с него.

От друга страна мърсисайдци са в затруднение, защото Силван Дистен премина в Борнемут, а договорът на Алкали Алкарас не бе подновен. Така "карамелите" остават само със Стоунс и Джагиелка като типични централни бранители.

Като прибавим и факта, че заедно с Лейтън Бейнс това бяханай-стабилните футболисти на Евертън през миналия шампионат, става ясно, че ливърпулци не изнудват Челси за цената, а отчаяно искат да задържат Стоунс.

Той направи достатъчно, за да предизвика интереса на лондончани, а Моуриньо нищо чудно да вижда в негово лице дългогодишна опция за заместник на Джон Тери.

На "Стамфорд Бридж" също са "къси" откъм централни бранители, като освен Тери, Гари Кейхил и Зума са другите първокласни опции.

Годините вече тежат на Тери, който се представи отлично през изминалата година, но от него не може да се очаква постоянно да демонстрира това ниво. Ако Джоунс премине в състава на шампионите, няма да е учудващо да бъде налаган като титуляр.

Младокът израсна много и е готов да се нагърби с тази отговорност. Стилът на Челси също изглежда много подходящ за Стоунс, който на практика няма изявена слаба черта на терена.

Той притежава добър пас, пресича много топки на противника, обича да дриблира и никога не се "гмурка" в единоборствата.

За позиционния футбол на Челси всичко това ще бъде от полза, ако премине на "Стамфорд Бридж". Стоунс раздава средно по 45 паса на мач, а акуратността му се доближава до 90%.

Година преди европейското първенство във Франция, не са малко тези, които определят като разумно решението на младока да остане на "Гудисън" до следващото лято, за да натрупа достатъчно игрово време, което да му помогне да попадне в състава на Англия.

Ново представяне като миналогодишното ще му гарантира, че ще е един от 23-мата на Ходжсън.

Но Челси иска да намери наследник на Тери и няма да се откаже лесно. "Щастлив съм в Евертън", твърди футболистът.

Остава да разберем дали наистина е така или ще се изкуши от предизвикателството на лондончани.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията