Убийствената тежест да си рекорден трансфер

Рахийм Стърлинг има от какво да се притеснява като №1 в историята на Сити

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 20 Юли 2015
0
941
GETTY IMAGES

Рахийм Стърлинг струваше 49 милиона лири на Манчестър Сити и отне короната от Карлос Тевес, за когото клубът плати около 43 милиона. Така №1 като сделка на най-богатия клуб в Англия вече е 20-годишното крило от Ливърпул, което трябва да знае: Трудното започва сега.

Огромната тежест от очакванията и високата цена на един такъв трансфер са допринесли за не един шумен провал. Тевес вкара 73 гола в 148 мача за Сити и спечели титлата и Купата на ФА – той успя в клуба, въпреки че създаде и куп скандали, а и се оттегли за 6 месеца да си почива в Аржентина по средата на един от сезоните. Но не е провал.

Но ето ви рекордните сделки на останалите тимове от Висшата лига и това как те издържаха на огромните очаквания от фенове и медии след грамадните пари, които струваха.

Арсенал – Месут Йозил, 42,5 милиона лири от Реал Мадрид.

Германецът е чудесен играч, но в първите му два сезона в Арсенал не може да се каже, че е изумил света. Дотук се адаптира, най-доброто от него вероятно предстои. Все пак с идването на Йозил съвпадна връщането на Арсенал към трофеите с две поредни Купи на ФА.

Астън Вила – Дарън Бент, 18 милиона от Съндърланд.

Провал. Вкара общо 25 гола за 5 години, а през януари отиде в Дарби, където остава и за следващия сезон.

Борнемут – Тайрон Мингс, 8 милиона от Ипсуич.

Току-що привлечен, още няма официален мач за новака във Висшата лига.

Челси – Фернандо Торес, 50 милиона лири от Ливърпул.

Не е сигурно дали той ще се съгласи, но си беше провал. В личен план от него се очакваше повече като принос, въпреки че Торес стана европейски шампион и спечели още 4 трофея с Челси. Формата му никога не напомни за чудесата, които правеше в Ливърпул.

Кристъл Палас – Йоан Кабай, 10 милиона лири от ПСЖ.

Току-що привлечен.

Евертън – Ромело Лукаку, 28 милиона лири от Челси.

Не успява все още да убеди, че е топ нападател. Но е съвсем млад, а и вече има зад гърба си два сезона с Евертън, очаква се да избухне ,като качествата му са видни.

Лестър – Андрей Крамарич, 9,7 милиона лири от Риека.

Не показа почти нищо след трансфера му през януари. Но все пак – трябва време за адаптация, момчето е само на 20 години и се сблъсква за първи път с английския футбол.

Ливърпул – Анди Керъл, 35 милиона лири от Нюкасъл.

Провал. Вкара 2-3 важни гола, но като цяло прекара повечето време контузен, резерва или лутайки се по терена.

Манчестър Юнайтед – Анхел ди Мария, 60 милиона лири от Реал.

Не е чак провал, но и той, и клубът ще въздъхнат облекчено, ако се разделят. Започна силно, даде куп асистенции в първата част от сезона, след което изчезна. Завърши първенството като резерва и изглеждаше не на мястото си.

Нюкасъл – Майкъл Оуен, 16 милиона от Реал.

Не успя да стори достатъчно, за да го заобичат в Нюкасъл. Контузии, слаба форма и бързо напускане в посока Манчестър Юнайтед правят престоя му на север лесно пренебрежим.

Норич – Рики ван Волфсфинкел, 8,7 милиона от Спортинг.

Стартира с гол в дебюта му срещу Евертън от първия кръг на сезон 2013-2014 и... не вкара никога повече. Нападателят бе даден под наем в Сент Етиен миналия сезон.

Саутхемптън – Дани Освалдо, 15 милиона от Рома.

Имаше само 2-3 забележими момента, като цяло всички са доволни, че вече не е в клуба.

Стоук – Питър Крауч, 10 милиона от Тотнъм.

Основна фигура в клуба, стана и водещ голмайстор в три поредни сезона. Не е Марадона, но за Стоук си върши работата. Да не говорим, че сумата, дадена за него, изобщо не е огромна.

Съндърланд – Стивън Флечър, 12 милиона от Уулвс.

Вкара важни голове и два пъти спаси отбора от изпадане. Чудесен пример за това как да вземеш точния нападател може да реши съдбата ти през сезона.

Суонси – Вилфред Бони, 12 милиона от Витес.

Вероятно най-добрият удар от всички рекордни трансфери във Висшата лига. Само за 12 милиона Суонси си взе нападател, който наниза 34 гола за два сезона и бе продаден на Манчестър Сити за близо 30 милиона... Отличен бизнес!

Тотнъм – Ерик Ламела, 25,8 милиона от Рома.

Провал. Не може да се утвърди като титуляр, не му понася скоростта, изобщо – изглеждаше далеч повече на мястото си в Рим. Много е млад, което дава надежди да се адаптира, но вече 2 сезона това не става.

Уотфорд – Етиен Капу, 6,3 милиона от Тотнъм.

Току-що привлечен.

Уест Бромич – Браун Идайе, 10 милиона от Динамо (Киев).

7 гола в 30 мача не е особено силен сезон за нападател, но в клуба сляпо вярват, че това е точният човек. Възлагат се големи надежди на него за следващите години.

Уест Хем – Анди Керъл, 15 милиона от Ливърпул.

И тук е рекорден трансфер, но и тук – засега не оправдава цената си. Контузен е твърде често и твърде за дълги периоди. Когато играе дава опции в атака, особено при дълги топки. Но бъдещето му в клуба е неясно след идването на Славен Билич, който определено ще промени стила на игра.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията