Патрик Клуйверт: Искам да стана треньор на Барселона

Искам моите отбори винаги да доминират

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 22 Юни 2015
0
1968
Getty Images

През 90-те години Патрик Клуйверт беше талант №1 в суперотбора на Аякс и Луис ван Гаал. Вкара решителния гол при последната европейска титла на холандския гранд за 1:0 срещу Милан.

После игра и за „росонерите”, и за Барселона. Днес Клуйверт се е пуснал в треньорския занаят. Големият холандски нападател даде интервю за списание „11 Freunde”.

- Бяхте на 18 години, когато донесохте на Аякс последната Шампионска лига. Помните ли гола си?

- До 68-ата минута бях на резервната скамейка и нервно гледах часовника. Усещах, че в този мач ще се случи нещо. Най-накрая Луис ван Гаал ме пусна на терена. Така дойде 85-ата минута. Марк Овермарс спечели топката при една невъзможна ситуация на левия ъглов удар. Подаде на Едгар Давидс, а той продължи към Франк Рийкард. Франк видя дупка в защитата на Милан и ми подаде. С левия крак вкарах. Победихме големия Милан! Пет минути по-късно съдията свири и бяхме европейски шампиони!

- Германецът Марио Гьотце бе почти на вашата възраст, когато вкара във финала на Мондиал 2014 и след това изпадна в дупка. Убива ли те такъв гол?

- В началото имаше чувството, че всички погледи са насочени към теб. Напрежението е огромно. Обаче успявах да се справя. Бих посъветвал Гьотце да направи същото. Той е по-талантлив, отколкото бях аз.

- Това ли бе най-важният гол в кариерата ви?

- Този гол беляза кариерата ми, но след това съм вкарвал още много красиви и важни попадения. Най-вече за националния отбор. Един от тях е голът, с който поведохме срещу Аржентина в четвъртфинала на Мондиал ’98.

- Вторият гол бе на Денис Бергкамп за 2:1. Той ли бе най-добрият ви партньор в атаката?

- Фантастичен беше. Но не забрявайте, че в Милан играх заедно с Джордж Уеа. По-късно и с Роналдиньо, никога няма да ги забравя. За мен бразилецът е един от най-великите футболисти в цялата история. Двамата ги поставям на едно ниво с Бергкамп.

- Защо след вашето златно поколение Аякс повече не може да спечели голям европейски успех?

- Не трябва да се правят такива съпоставки. Нашият отбор от 90-те години бе смесица между младост и опит. При нас бяха по-възрастните Рийкард, Яри Литманен и братята Де Бур. До тях играехме ние, младите – аз, Кларънс Зеедорф... Отборът беше изключително стабилен. За Аякс е много трудно пак да формира такъв тим.

- През 90-те години Аякс формираше почти целия национален отбор на Холандия. Как ще коментирате твърдението на Давидс, че треньорът Гуус Хидинк го е обидил на расистка основа?

- И до ден днешен смятам, че медиите спекулираха с тази история. В разпрата между Давидс и Хидинк никога не е ставало въпрос за расизъм. Никога не сме имали такива проблеми.

- Вашият син сега е в академията на Аякс. Как се развива?

- Играе и в националния отбор до 16 години и показва таланта си. Ако продължава да се представя така, го чака голямо бъдеще. Още ще чувате за него.

- От 2010 година станахте треньор. А на Мондиал 2014 бяхте в щаба на Луис ван Гаал. Как се работи с него?

- За всичко във футбола трябва да благодаря на Луис. Той е голяма личност и най-важният човек в моята кариера. Взе ме в първия отбор на Аякс, а вече като треньор уча почти всичко от него.

- Бихте ли го поставили на един пиадестал с Йохан Кройф?

- И двамата са поставили своя печат в холандския футбол. Разликата единствено е, че на терена Кройф беше невероятен.

- Кройф и Ван Гаал изповядват две различни философии. Кой за вас е красивият мач?

- Искам моите отбори винаги да доминират. За мен това е най-важното. Искам да атакуват. Настоявам да работя с футболисти, които да се развиват във всяка тренировка.

- В момента сте треньор на националния отбор на малката карибска страна Куракао. Как получихте тази работа?

- Моят чичо живее на острова и има добри контакти с федерацията. Когато ми предложиха, веднага приех.

- След работата в националния отбор на Холандия не е ли крачка назад?

- Не, за мен това е междинната спирка, докато поема голям отбор. Работата в Куракао ми доставя удоволствие. Много мои роднини живеят тук и имам чувството, че мога да допринеса за футбола на острова.

- Имате ли шансове за класиране на Мондиал 2018?

- Реалистично погледнато шансовете ни са минимални. Но имаме добър отбор, чийто плюс е – почти всички играят в Холандия. Ще опитаме да стигнем максимално далеч. За нас класирането за третия кръг на квалификациите вече е голям успех.

- Непрекъснато ли трябва да сте в Куракао?

- Не, тренираме само преди мачове. В останалото време съм телевизионен коментатор на мачове от Висшата лига и Шампионската лига.

- Какви са целите ви?

- Да бъда треньор на голям европейски отбор.

- Вашият бивш тим Барселона спечели требъл. Как оценявате успеха?

- Във финала на Шампионската лига отборът бе брилянтен и не се разтресе, когато Ювентус изравни. След гола на Суарес за 2:1 беше невъзможно Барса да бъде спряна.

- Може ли да се върнете в Барселона?

- Това е мечта. Искам някой ден да бъда треньор на Барселона.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията