Лауда: Ferrari ни настигна, битката ще е страхотна!

Европейската част от календара на Формула 1 стартира този уикенд

Sportinglife
Sportinglife 13:25 ч., 07 Май 2015
0
275
GETTY IMAGES

Директорът на Mercedes във Формула 1 Ники Лауда смята, че развитието на новия болид на Ferrari – SF15-T е толкова напреднало, че в началото на европейския сезон двата тима са вече с изравнени възможности. Европейската част от календара на Формула 1 стартира този уикенд с Гран при на Испания на пистата „Каталуня” край Барселона.

Трикратният световен шампион е уверен, че Mercedes вече не притежава предимство по отношение на мощността на двигателя и това ще направи предстоящите състезания много по-интересни за зрителите и много по-трудни за тимовете.

„Във Ferrari успяха напълно да стопят разликата между нашето и тяхното представяне, стопиха аванса ни до нула – обясни Лауда. – Без да съм сигурен, но предполагам, че мощността на мотора на Ferrari нарасна с 45 конски сили, което означава, че сега ние и те разполагаме с двигатели с равна мощност. Оттук нататък ще е решаващо как ще се представя колата на отделните писти и какво ще направят пилотите.”

Германският вестник Bild публикува информация, че промените по колата на Ferrari включват нови крила – отпред и отзад, нов под и нов софтуеър, който ръководи работата на двигателя. Тези промени са били тествани на симулатора в Маранело и се очаква да подобрят представянето на Себастиан Фетел и Кими Райконен с три-четири десети от секундата на обиколка.

В същото време някои медии в Италия обявиха, че „70% от колата на Ferrari са подновени” за състезанието в Испания като цитираха източници от тима, които обясниха, че развитието на болида е било форсирано до „невъзможно темпо”.

Люис Хамилтън и Нико Розберг ще получат нов под за своите W06, нови въздушни кутии на спирачките и нови аеродинамични елементи за предното крило, но конфигурацията на двигателите, които те използват няма да се променя.

„Нашият двигател е надежден, както е надежден всеки един мотор на Mercedes – обясни шефът на тима Тото Волф пред Sport Bild. – Затова и не се налага да използваме нови двигатели в Барселона.

4-кратният световен шампион Себастиан Фетел призна, че е възможно новите подобрения по колата на Ferrari да се окажат недостатъчни Скудерията да изпревари Mercedes.

„Развитието на нашия болид върви на малки стъпки – обясни германецът, който победи в Малайзия. – Според мен, Mercedes остава фаворит, но оттук нататък битката за титлата ще се реши от темпото, с което големите отбори в челото на класирането развиват болидите си. За да спечелиш титлата трябва да подобряваш колата си от първото до последното състезание. Искаме да догоним Mercedes, въпреки че сме наясно, че това е много амбициозна цел.”

Шефът на Mercedes Тото Волф също гледа на Ferrari като на сериозен конкурент в началото на европейския сезон.

„Ние приемаме атаката на Скудерията много сериозно – обясни Волф. – Затова ускорихме процеса по развитието на колата ни и всяко подобрение, което е готово, веднага излиза на пистата. Правим всичко максимално бързо, тъй като силите в челото се поизравниха.”

Волф прогнозира, че Нико Розберг може да изненада световния шампион Люис Хамилтън този уикенд въпреки, че преобладаващото мнение след първите четири старта е, че германецът не може да догоди съотборника си.

„През миналата година, всеки път когато медиите и специалистите отписваха Нико, той успяваше да се върне на върха – обясни Волф. – Така че аз бих бил много внимателен с прогнозите, че той няма как да спечели в Испания.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията