Шестте големи обрата в Шампионската лига

УЕФА направи ретроспекция на най-големите обрати в историята на турнира

Sportinglife
Sportinglife 15:00 ч., 21 Апр 2015
0
2012
Getty Images

Байерн е изправен пред едно от най-трудните препятствия, откакто КЕШ стана Шампионска лига. Довечера трябва да заличи пасив от два гола срещу Порто, след като загуби с 1:3 като гост.

УЕФА направи ретроспекция на най-големите обрати в историята на Шампионската лига.

Челси – Барселона 3:1
Барселона – Челси 5:1 след продължение

Четвъртфинал, 2000 година

Още не бе започнала ерата на Роман Абрамович в Челси. „Сините“ от Лондон не бяха голяма европейска сила и победата с 3:1 у дома над отбора на Луис ван Гаал бе приета като сензация. Челси, воден от Джанлука Виали, бе дори на седем минути от отстраняването на Барса.

Торе Андре Фло изравни за 1:2 на „Камп Ноу“, след като бе вкарал два пъти в първия мач. Дани Гарсия обаче прати мача в продължението с трето попадение.

Тогава Ривалдо от дузпа и Патрик Клуйверт осигуриха победата на Барса. „Изиграхме перфектния мач - каза тогава Луиш Фиго, звезда на каталунците по това време. - Показахме, че можем да обръщаме резултати.“

Милан – Депортиво 4:1
Депортиво – Милан 4:0

Четвъртфинал, 2003 година

Валтер Пандиани даде преднина за испанците в първия мач на „Сан Сиро“, но с два гола Кака обърна нещата в полза на Милан. Преди реванша треньорът на Депортиво Хавиер Ируета каза, че е една огромна мечта, но не и реалност да се заличи 1:4 срещу Милан.

„Във футбола всякакви чудеса са възможни“, рече наставникът.

Още през първото полувреме Депортиво направи 3:0. Накрая резервата Фран Гонсалес заби и четвърти гол. След мача Ируета се качи на влака за Компостела, за да се помоли в катедралата.

Реал – Монако 4:2
Монако – Реал 3:1

Четвъртфинал, 2004 година

На 24 март 2004 година Монако вече се виждаше отпаднал от Шампионската лига. Гол на Фернандо Мориентес, бивша звезда на Реал, вкара втори гол за французите и даде някаква минимална надежда при загуба с 2:4.

„Ако не вярвах в класирането, нямаше да пътуваме до Мадрид“, отсече треньорът на Монако Дидие Дешан.

На реванша Людовик Жули вкара два гола, а Мориентес, който бе преотстъпен на Монако от Реал, още един. В последните секунди Раул изпусна чисто положение за „кралете“. „Много съм щастлив и много съжалявам за моите приятели от Мадрид“, каза Мориентес.

Наполи – Челси 3:1
Челси – Наполи 4:1 след продължения

Осминафинал, 2012 година

Смяната на треньора донесе и обрата. Последният мач на Андре-Вияш Боаш в Челси завърши с поражение в Неапол. Хуан Мата даде преднина за „сините“, но Есекиел Лавеци обърна резултата с две попадения. „Благодарение на гола на чужд терен имаме шанс“, каза Вияш-Боаш. Но той нямаше шанс да го използва.

Роберто ди Матео бе назначен на мястото на португалеца. Дидие Дрогба, Джон Тери и Франк Лампард вкараха в редовното време, а Бранислав Иванович – в продължението.

„Това е една от най-великите нощи на Челси“, каза Ди Матео. Тогава едва ли е очаквал, че след два месеца ще стане европейски шампион.

Милан – Барселона 2:0
Барселона – Милан 4:0

Осминафинал, 2013 година

Нито един отбор не бе успявал да направи обрата, когато не е вкарал при гостуването и е загубил с два гола разлика. През първото полувреме на реванша Лео Меси заби два пъти, а в началото на второто Давид Вия направи 3:0. Барса имаше и шанс. При 1:0 М'Байе Нианг остана сам срещу вратаря и улучи гредата.

Треньорът на Милан Масимилиано Алегри каза, че Барселона просто играе прекалено добре и че не може да бъде победен. По-късно в турнира Байерн го опроверга – разгроми каталунците с общ резултат 7:0.

ПСЖ – Челси 3:1
Челси – ПСЖ 2:0

Четвъртфинал, 2014 година

Отново Челси! В първия мач Хавиер Пасторе вкара в 93-ата минута и направи преднината на ПСЖ от два гола. В реванша Демба Ба заби точно в същата минута за 2:0.

„Рискувахме всичко, горд съм с отбора ми“, каза тогава треньорът Жозе Моуриньо. В следващия кръг обаче Атлетико показа знак „Стоп“ на Специалния.

Източник: UEFA.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията