Не отивай в Байерн, Юрген Клоп!

Къде е бъдещето на най-актуалният и (скоро) свободен треньор в Европа

Sportinglife
Sportinglife 13:35 ч., 16 Апр 2015
0
862
GETTY IMAGES

Юрген Клоп обяви край на романтичното приключение с Борусия (Дортмунд) след 7 страхотни години на арената пред най-пламенната публика в Европа.

Две титли, две суперкупи, една купа на Германия и загубен драматично финал в Шампионската лига го направиха най-актуалният млад треньор на континента, който скоро ще е и свободен от договор.

Но къде е бъдещето му?

Говори се за всички големи тимове от Русия до Англия, а всеки истински фен на футбола вероятно си казва: Юрген, само не отивай в Байерн!

Лакомото чудовище от Мюнхен вероятно ще се оближе за наставника, ако Пеп Гуардиола напусне.

Това не е невероятно при елиминиране на четвъртфинал от Порто, което изглежда реално след първия мач. За испанеца второ поредно отпадане далеч от финала на Шампионската лига ще е твърде голям удар, въпреки безметежните походи към титлата в Германия.

Байерн прибира всичко конкурентно и качествено от Бундеслигата и привличане на Клоп би убило надеждата за интрига. Именно той разби монопола на Мюнхен с двете титли на свръхзвуковия си отбор, който създаде от пепелта на един почти фалирал клуб, който пое през 2008-а.

И все пак – не изглежда много вероятно най-малко, защото Клоп е човек на думата. И такъв ход би бил нож в гърба на армията, която си го татуираше в почит от години из Дортмунд.

Шансове – 10 процента.

Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Тотнъм – това са отборите от Висшата лига, които могат да си позволят Юрген Клоп. На 47 тодини и с визитка на ветеран, треньорът вече ще поставя своите условия. И търси клуб със стратегия, както и място да развие идеите си за стил.

Арсенал – Арсен Венгер не мисли да се оттегля, а явно никой в клуба няма кураж да говори за уволнение. Мениджърът е толкова отдавна в Северен Лондон, направил е толкова за структурата, академията , а и за трофейния кабинет на Арсенал, че е трудно да си представим раздяла това лято.

Шансове – 10 процента.

Ливърпул – На моменти вярата в Брендън Роджърс бе разклатена след слабия старт на сезона, но феновете са зад него, а и шефовете от FSG харесват стратегията му. Тя е с петгодишен план за атака на титлата, а златото бе близо още във втория му сезон. Вероятно и тук смяна е трудно да се очаква.

Шансове – 10 процента.

Манчестър Сити – Мануел Пелегрини си отива и тук шефовете от Абу Даби трябва да вземат решение, което е кръстопътно. Ако Клоп е човекът, това ще значи раздяла с модела за скъпи звезди на килограм, с огромни заплати и тлъсти репутации.

Германецът ще иска работа с младоци, с талант за бъдещето и ще гради отбор за 2-3 години. Дали обаче Сити иска да чака?

Все повече се говори, че цел номер едно на клуба е Диего Симеоне, а не Юрген.

Шансове – 10 процента.

Манчестър Юнайтед – Ако Клоп бе свободен миналото лято... Сега обаче ситуацията е различна. Луис ван Гаал се стабилизира, мястото в топ 4 изглежда сигурно и Юнайтед мисли за следващия сезон.

Въпросът е, че шефовете трябва да знаят – не вземат ли Клоп сега, може да го изпуснат за години напред. Германецът иска клуб, в който да получи поне пет сезона за стратегията си.

Шансове – 5 процента.

Реал Мадрид – Карло Анчелоти все повече чува критики и освирквания. Времето му може и да изтече, ако през май Реал остане без трофей, а това не е изключено.

Има сериозна несъвместимост в това, което Клоп изповядва като идеи, и философията на Мадрид. Но... от друга страна кой би отказал да води такъв отбор и такъв клуб?

Шансове – 10 процента.

Барселона – Луис Енрике води с наперен гребен отбора, който е в играта за три трофея. Ако спечели поне два, треньорът ще получи още един сезон. Ако ли не... Клоп изглежда чудесен избор.

Той сигурно потрива ръце за работа с хора като напиращите младоци от Ла Масия, както и един аржентинец с №10, за когото често казва, че е „номер едно не само на тази планета, но и в Галактиката.”

Шансове – 20 процента.

Пари Сен Жермен – Звучи трудно постижимо... Клоп заяви твърдо, че Англия е първият му избор след Германия, защото знае езика, а това му трябва в работата. Не е ясно как ще научи френски за 2 месеца, но... когато парите говорят... И все пак – Париж е звезден отбор с огромни амбиции сега и веднага.

Шансове – 5 процента.

Атлетико – Ето това е идеален отбор за Клоп! Ако през лятото Симеоне напусне към Сити, вероятно германецът ще се изкуши и ще хване речниците с испанския.

Атлетико е машина за защитаване и пресиране, а Клоп може да я превърне в атакуващ отряд на бъдещето с вижданията си. Не подценявайте този вариант. А и кой е толкова луд като Симеоне? И коя публика има темперамента на тази в Дортмунд?

Шансове – 20 процента.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията