Бербатов vs Тевес

Аржентинецът напусна Манчестър Юнайтед заради българина

Джони Кейджов
Джони Кейджов 07:55 ч., 14 Апр 2015
0
830
Getty Images

През 2008 година те бяха съотборници. Но се бориха за едно място. В Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън трябваше да избере измежду Димитър Бербатов и Карлос Тевес кой да е третият зъб в атомното нападение с Кристиано Роналдо и Уейн Руни.

Именно заради Бербатов аржентинският национал бе принуден да си тръгне от „Олд Трафорд”. Защото не играеше.

Довечера двамата големи нападатели отново са съперници, но в различни отбори. Тевес е моторът в атаката на Ювентус, а Бербатов е геният във френския Монако.

Битката е от четвъртфиналите на Шампионската лига.

Двама изключително различни нападатели. Тевес е като булдог, който никога не се отказва. Бори се, тича, готов е да хапе, ако е нужно. Стреля отвсякъде, прави нарушения.

Бербатов е другата крайност. Понякога изглежда малко муден и незаинтересован. Вземе ли топката в крака, трибуните очакват нещо магическо и специално. Скрит пас или фамозен гол. Вероятно съчетание между Тевес и Бербатов би направило перфектния нападател. Такъв обаче няма.

„Когато гледах Димитър в Тотнъм, усещах, че с него ще направя разликата в нашата атака - разказва в биографията си сър Алекс Фъргюсън за 30-милионния трансфер на Бербатов. – Той имаше способностите на Ерик Кантона или Теди Шерингам – не бе много бърз, но играеше с главата си. Смятах, че ще ни изведе на едно по-високо ниво.”

Бербатов и Тевес издържаха една година заедно.

Следващото лято Карлос смени цвета, но не и града – отиде в Манчестър Сити. През 2010 година двамата нападатели поделиха „Златната обувка” за голмайстор №1 на Висшата лига – по 20 попадения. През 2009-а в интервю пред аржентинската телевизия TyC Тевес каза, че единствената причина да напусне „Олд Трафорд” е Бербатов.

„Не се чувствах подкрепен, след като купиха Бербатов – каза Тевес. – Аз вършех работата, а той беше купен да я върши. През миналия сезон бях втори голмайстор на отбора след Кристиано. Спечелихме две титли, станахме европейски шампиони. Не разбрах този трансфер. Фъргюсън ми каза да не се притеснявам от идването на Бербатов, но започна все по-често да ме слага на пейката.”

По-късно Фъргюсън призна, че е направил грешка в преценката. „Исках да видя как Бербатов се развива и успява – пише сър Алекс. – Но той е от този тип футболисти, които играят по своя гениален начин. Направих грешка.”

В единствения сезон като съотборници Бербатов спечели дуела с Тевес – вкара девет гола за Юнайтед във Висшата лига срещу пет за аржентинеца. При асистенциите разликата бе още по-голяма – десет срещу три.

Сега Тевес е голмайстор №1 на италианската Серия А и на Ювентус със 17 попадения. Аржентинецът вкара три пъти в осминафиналните победи срещу Борусия (Дортмунд) – 2:1 и 3:0. Бербатов блесна с гол срещу Арсенал на „Емирейтс” за 3:1, което бе от съдбоносно значение преди реванша в Княжеството. През последните мачове често българинът остава на резервната скамейка. Може би така ще бъде и на „Ювентус Арена”.

Но Тевес трябва да знае, че един път вече Бербатов го сложи в краката си. Сега идва шанс за реванш или нов аржентински провал.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията