Добър сигнал за волейбола

Основните единици в националния отбор със силен сезон

Анна Николова
Анна Николова 09:10 ч., 01 Апр 2015
0
706
Zenit-kazan.com

Златен медал в Шампионската лига и индивидуална награда, сребърен медал в същия турнир и финал в първенството, купа на страната и награда за МВП... Това са само част от постиженията на родните волейболни национали в клубните им тимове, близо месец преди финалите на отделните шампионати.

Индивидуалното представяне на играчите в тази част от годината със сигурност прави националния селекционер Пламен Константинов една идея по-спокоен.

Ако приемем, че и тази година във важните състезания съставът ще изглежда във вариант Андрей Жеков, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров и Теди Салпаров като либеро то повод за оптимизъм наистина има.

Въпросителните за залата остават

Освен в „Арена Армеец” през това лято националният отбор трябваше да играе част от мачовете си в Световната лига в ремонтираната зала във Варна.

Дейностите там обаче продължават и към този момент не е ясно дали ще успеят да приключат навреме.

Вицепрезидентът на федерацията Любо Ганев обяви пред TV7, че като резервен вариант е планирано използването на „Арена Ботевград”.

Съоръжението е ново и доста качествено, но си остава проблемът с придвижването на феновете. Автобусните връзки между София и Ботевград са доста ограничени, независимо от малкото разстояние, което ги дели.

Последният автобус от Ботевград към столицата пък е в 19,00 ч., което със сигурност ще откаже доста хора да пътуват за двубоите. Едва ли може да се разчита и на факта, че повечето фенове разполагат със собствен транспорт.

Защото в този списък почти няма състезател, който през сезона да е имал тежки здравословни проблеми или да не е играл дълго време по друга причина.

Какво показват цифрите?

В Румъния Томис (Констанца) с Андрей Жеков завърши като лидер в класирането редовния сезон и с лекота преодоля първите плейофи. Българският плеймейкър играе редовно и е с основна заслуга за успешното представяне на своя тим.

В Турция само преди няколко дни се игра финалът в турнира за купата на страната. Носител на отличието за пореден път стана Халкбанк, а за най-полезен играч бе избран Цветан Соколов. Българинът и стана най-резултатен с 15 точки. Халкбанк се представи нелошо и в Шампионската лига като бе отстранен във втория плейоф от бъдещия победител Зенит (Казан).

Виктор Йосифов, Теодор Тодоров и Тодор Алексиев правят приличен сезон в Русия. Тимът на Тодоров и Алексиев стигна до полуфиналите, но не успя да се противопостави на доста по-силния от него Белогорие (Белгород). Двамата национали играят редовно, макар по някога Алексиев да влиза като резерва.

Тодор обаче е под №22 в класацията на най-резултатните играчи в шампионата с общо 255 точки на мач.

На ниво се представя и Теодор Тодоров, който има реализирани общо 187 точки. В топ 100 е и Виктор Йосифов, който заради получената на световното първенство травма, се появи по-късно в игра. С представянето си обаче Виктор показа, че последиците са напълно преодоляни.

Изключително стабилен и постоянен сезон направи Николай Пенчев в полския Ресовия. Плюс лигата определено е първенството на таланта от Пловдив, остава да да се надяваме, че ще успее да се договори с ръководството на тима от Гжежов и за следващия сезон. През този Пенчев игра финал в Шампионската лига като преди това бе със сериозен принос за отстраняването на шампиона от 2013 г. Локомотив (Новосибирск). Предстои му участие и във финалите на полското първенство.

За представянето на Теодор Салпаров пък каквото и да се каже ще е малко. Вероятно не са били никак малко хората погледнали с недоверие на договора му със Зенит (Казан), след като контрактът бе подписан единствено за участие в Шампионската лига. За кратко обаче Салпаров получи възможност за участие и в Суперлигата, а в най-престижния европейски клубен турнир стана №1 на своя пост.

Голямото предизвикателство пред националния селекционер и неговите асистенти е да извлекат максимума от силния сезон, който лидерите на националния отбор направиха. И да планират изявите така че същото това състояние да видим отново през октомври по време на европейското първенство, на което и страната ни ще е домакин.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията