Григор и Шарапова отпаднаха заедно от Индиън Уелс

Трисетови поражения за двамата, съответно от Робредо (4:6, 6:1, 5:7) и Пенета (6:3, 3:6, 2:6)

Sportinglife
Sportinglife 07:40 ч., 18 Март 2015
0
266
Getty Images

В разстояние на 30 минути Мария Шарапова, а след нея и любимият й Григор Димитров трябваше да преглътнат трисетови поражения в Индиън Уелс.

Талантът ни напусна бесен корта, след като по абсурден начин саботира всичките си усилия и подари победата на Томи Робредо с 4:6, 6:1, 5:7 в III кръг, докато рускинята допусна обрат на осминафинал от шампионката Флавиа Пенета - 6:3, 3:6, 2:6.

И на първия Мастърс за сезона Григор не намери (психически) сили да осъществи обещаното от треньора му Роджър Рашийд „запалване на двигателя”.

Разочароващо начало

Играта на Григор Димитров и всички придружаващи я статистики водят към един извод – стартът на сезона е слаб за българина.

По това време миналата година, той отново беше вън от Мастърса в Индиън Уелс, но записа 12 победи и 4 загуби, взе титла от Акапулко и ига четвъртфинал на Australian Open.

Сега българинът има 8 успеха, 5 поражения и много гняв в мислите си.

Всъщност, Димитров не успява да запише поне две поредни победи вече в четвърто поредно издание на турнира. А начинът, по който загуби днес наистина не приляга на тенисист, който иска да се пребори за място в първата десетка на света.

Мачът започна с характерното за повечето двубои на Робредо дебнене на съперника за най-малкия пропуск, който да бъде наказан.

Григор се движеше много повече по корта, докато испанецът показваше обичайната си стабилност на сервис и дочака своя момент. При 4:4 Григор изигра много припрян гейм, в който грешките му подариха два брейкпойнта на съперника. Два аса неутрализираха шансовете, но българинът не се поучи сбърка отново, като този път Робредо наказа.

И изведнъж един равностоен сет бързо отиде на сметката на испанеца с пробив за 5:4 последван от рутинен сервис гейм.

Григор беше допуснал цели 11 непредизвикани грешки повече от Робредо (17-6). Редно е да споменем, че 32-годишният испанец играеше едва третия си мач на твърди кортове за сезона.

Здравословни проблеми го отказаха след само 5 гейма срещу Едуар Роже-Васлен на Australian Open, а след това ветеранът се прехвърли на любимия си клей преди успеха над Андрей Голубьов в понеделник.

Григор трудно удържа подаването си на старта на втория сет, а Робредо за няколко мига поведе с 40-0 в своето.

Tогава обаче, гръмотевичен ретур уинър от бекхенд вдъхнови българина и той стигна до 40-40. Димитров отрази още няколко геймбола на Робредо с удари по линиите и испанецът най-после сбърка, давайки на нашето момче първи брейкпойнт в двубоя.

Талантът ни се задържа по страхотен начин в разиграването въпреки зверския сервис по правата на съперника и нададе мощен вик, след като форхендът на Томи излетя в аут.

Григор установи пълен контрол върху сета и след още един пробив на нула го затвори с 6:1. Притесняваше обаче статистиката му в тази част, която сочеше 39% вкаран първи сервис.

И в крайна сметка тя реши изхода от двубоя.

Защото никой от двамата не поемаше излишни рискове в решителния сет, който уверено се насочваше към тайбрек. Само че при 5-6 и 15-15 Григор се срина с две двойни грешки поред. И на всичкото отгоре не успя да вкара пети пореден начален удар и трябваше да отразява мачпойнт на втори сервис. Опитният Робредо, разбира се, веднага натисна от ретур и с прецизно воле приключи битката.

Григор в обичайна гледка за последните два месеца – беше бесен на себе си.

Томи Робредо пък продължава на осминафинал срещу Милош Раонич, който спря Александър Долгополов със 7:6(2) 6:4.

На другия полюс

За разлика от Григор, кариера на Тимеа Бачински се изстреля в друга орбита.

Швейцарката призна, че преди 2 г. е работела в хотел и е обмисляла да спре с тениса. Сега тя взе поредни титли в Акапулко и Монтерей, а днес записа 15-ата си поредна победа за сезона с 4:6, 6:1, 6:1 над Елина Свитолина , с която се класира за четвъртфинал в Индиън Уелс.

Името на следващата й съперничка обаче стряска – Серина Уилямс.

А 30 минути преди Димитров, Мария Шарапова се сбогува с турнира при жените, въпреки че си заработи сет аванс над действащата шампионка Флавиа Пенета (6:3, 3:6, 2:6).

Рускинята поведе с 6:3, а при 2:2 във втората част стигна до 0-30 и се виждаше на две стъпки от може би решаващ пробив, но всъщност дори не се доближи до победата.

„Започнах добре и определено имах доста шансове във втория сет – коментира Шарапова. – Но не бях достатъчно концентрирана и не се възползвах от тях. След това тя заигра по-уверено, по-свежо, сервисът й проработи и влезе в добър ритъм. Всеки удар, който изпращах в полето й, тя връщаше здраво и с добра дължина. ”

„За мен беше много важно да се представя добре днес, на Централния корт, срещу Мария и с всички очаквания към мен – обясни Пенета. – Останах спокойна и смятам, че играх наистина добре. Във втория сет се опитах да съм по-агресивна и сервисът наистина ми помогна много. Борих се до последната точка и съм много щастлива.” Пенета очаква на четвъртфинал Каролин Гарсия или Забине Лизицки.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията