Специалния пак е №1

Финалите не са витрина за красив футбол, напомни Жозе Моуриньо

Sportinglife
Sportinglife 11:15 ч., 02 Март 2015
0
845
Getty Images

„Спорт сегодня“ за финала за Купата на Лигата, завършил с успех на Челси над Тотнъм.

Джон Тери – играч на мача

В 45-ата мин той отбеляза гола, който на практика се оказа победен.

В 87-ата с разкошен шпагат изби топката от краката на Хари Кейн, като предотврати евентуална нервна и напрегната развръзка на финала.

Докато Венсан Компани се разпада с шеметно темпо, а Фил Джоунс и Лоран Косиелни не успяват да реализират почти безграничния си потенциал, старият, очукан, сто пъти отписван Тери пак е най-добрият централен защитник в Англия.

„Синовете“ на Моуриньо - Тери и Коща слагат началото на нова ера

Може да не го харесвате, подобно на мнозина, но Джон Тери показа защо е сред най-добрите в занаята, вдъхновявайки Челси за триумфа над Тотнъм, отбеляза сайтът „Goal“.

„Капитанът на „сините“ пропусна финала в Шампионската лига през 2012 и този в Лига Европа година по-късно, но въпреки това излезе да вдигне трофеите по екип, с което предизвика доста шеги по свой адрес.

Този път той вдигна купата като човека, спечелил мача, след като отбеляза първия гол точно преди почивката, а водената от него защита опази мрежата на Челси суха“, написа медията.

„Футболисти като Тери и Диего Коща са въплъщение на философията на Моуриньо по отношение на големите мачове – няма значение как ги печелиш, важен е само крайният резултат“, обобщи „Goal“.

Също като преди десет години, той вдигна първия трофей, спечелен от Челси след назначаването на Жозе Моуриньо.

Също като преди десет години, Моуриньо знае, че може да разчита на Тери в собственото и в чуждото наказателно поле.

„Новият Десаи“

След като загуби Неманя Матич (наказан) и Оби Микел (контузен), Жозе Моуриньо пусна в зоната на опорния халф 20-годишния Курт Зума.

В началото изглеждаше, че Специалния нещо се е объркал – Зума невинаги успяваше да покрие Кристиян Ериксен. Постепенно обаче французинът влезе в мача и скоро датчанинът сякаш пропадна вдън земя.

След мача, когато попитаха португалския мениджър на Челси какво мисли за представянето на Зума, той отвърна: „Новият Десаи“.

Преди месец младият футболист на „сините“ игра стабилно в битката с Манчестър Сити, а в неделя – на финала за Купата на Лигата.

По всичко личи, че дори това да е последният силен сезон на Джон Тери, Челси има на кого да разчита.

Това не беше денят на Хари Кейн

Когато в 9-ата мин. Хари Кейн опита дрибъл и спечели опасен наказателен удар, изглеждаше, че той ще блести толкова ярко, колкото и в януарския шампионатен мач между същите съперници.

За лош късмет на феновете на Тотнъм, с отминаването на минутите участието на нападателя в мача ставаше все по-незабележимо. Дори в случаите, когато Кейн успяваше да се измъкне от Зума, попадаше в лапите на Гари Кейхил и Джон Тери.

Защитниците на Челси щяха да умрат от срам, ако бяха позволили на 21-годишния младок да ги разкъса на парчета в два поредни мача.

Тотнъм – а сега накъде?

В състава на Тотнъм на финала имаше 9 играчи на 25 или по-малко години. „Най-старият“ беше 28-годишният Уго Лорис.

След мача Маурисио Почетино заяви, че се гордее с отбора си. И наистина, победите над Челси и Арсенал във Висшата лига бяха крайно впечатляващи.

Проблемът е, че в последните три седмици „Шпорите“ се сринаха от четвърто до седмо място, отпаднаха от Лига Европа, а сега не успяха да спечелят и Купата на Лигата.

Тотнъм на Почетино е способен да показва шеметен футбол, младите играчи прогресират (налагайки в основния състав Набил Бенталеб, Райън Мейсън и Хари Кейн, мениджърът спести на клуба към 60 млн.).

Но виждайки как разцъфва Ливърпул и как Манчестър Юнайтед постига поредната сива победа, можем да предположим, че Почетино ще приключи сезона с типичния за мениджър на „Шпорите“ комплект „дървени“ купи и медали: добро представяне в някаква купа, пето място в първенството и участие в Лига Европа.

Класически успех на Моуриньо

Ако Купата на Лигата я беше спечелил Тотнъм, никой нямаше да сметне това за особена несправедливост.

„Шпорите“ владяха топката почти двойно повече от Челси, Ериксен нацели напречната греда от фаул и почти през цялото първо полувреме изглеждаше, че Мейсън и Бенталеб успяват да спечелят средата на терена.

Но нали знаете какво се случва изключително често в големите мачове с участието на „сините“.

Моуриньо го ненавиждат не на последно място и за това, че е най-големият майстор на победите с отстъпване на инициативата.

Струва ви се, че Челси едва се държи на краката си.

Струва ви се, че халфовете на любимия ви тим контролират мача.

Струва ви се, че Моуриньо и отборът му ще се радват на една точка (или на продължения и дузпи).

А след това те вкарват гол от нищото (например след статично положение или рикошет) и вие се оказвате жертва на лош майтап.

Както напомни Моуриньо, спечелил първи трофей в последните две години, финалите не са витрина за красив футбол.

Източник: Спорт сегодня

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията