Ще купи ли Ръсел Кроу Лийдс?

Холивудската звезда е фен на Лийдс от ученическите си години

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 26 Фер 2015
0
1337
Getty Images

Носителят на Оскар Ръсел Кроу попита последователите си в Twitter дали ще е добра идея да купи клуба от Чемпиъншип Лийдс.

Звучи като началото на една хубава история, нали?

В момента английския клуб се притежава от Eleonora Sport Limited, но собственикът й Масимо Челино се отказа от миноритарния си дял като физическо лице в клуба.

Челино е наказан да управлява клуба до април заради данъчни нарушения в родната му Италия, а наказанието влезе в сила през януари. Малко след това Челино обяви, че няма намерение да се връща в Лийдс.

Той вече обяви, че е продал компанията Eleonora Sport Limted, която държи 75% от Лийдс, но все още не е ясно кой е купувачът. А в същото време двама от синовете му: Едуардо и Ерколе са все още в борда на директорите на Лийдс.

50-годишният Ръсел Кроу, който е фен на Лийдс, заяви, че може и да купи клуба, ако феновете одобрят идеята и той получи покана да се включи в преговорите.

В момента Лийдс е на 14-о място в Чемпиъншип и през януари води тежка битка да се измъкне от зоната на изпадащите. Веднага, след като това стана, Челино обяви, че няма да се връща в клуба след 10 април, когато изтича наказанието му.

Кроу вече е съсобственик в един спортен клуб – преди години той купи дял от Саут Сидни Рабитохс, който участва в Националната ръгби лига на Австралия.

Сделката беше съпроводена със сериозна съпротива от страна на феновете и дребните акционери в клуба, но в крайна сметка Кроу успя да ги убеди, че иска да помогне на клуба.

Холивудската звезда е фен на Лийдс от ученическите си години, когато е гледал „Мачът на деня” по ВВС.

Но още тогава се оказало, че Ръсел и брат му Тери харесват различни отбори – Ръсел държал на Лийдс, а Тери станал запален фен на Ливърпул. По това време, под ръководството на Дон Реви, Лийдс е бил един от най-силните отбори в Англия.

В събота Лийдс спечели изненадваща победа над Мидълзбро и Кроу я отбеляза в Twitter, което пък беше изненада за част от феновете му, които живеят от другата страна на Атлантическия океан.

След идването на Челино в Лийдс през април миналата година клубът започна да се сблъсква с поредица проблеми извън терена, а италианският собственик пое курс на честа смяна на мениджърите. Затова и се стигна до там клубът да е застрашен да изпадне от Чемпиъншип.

Кроу има 1,67 милиона последователи в Twitter и дискусията за Лийдс стартира от пост на фен на клуба, който го помоли да купи Лийдс, за да му помогне.

„Някой друг, който да мисли, че това е добра идея”, отвърна Кроу и дебатът стартира веднага, а феновете на Лийдс бяха най-активни. Както и най-щастливи от все още не особено реалната възможност.

Организацията на феновете на Лийдс веднага реагира и заяви на Кроу, че ще е страхотно, ако той купи клуба плюс уверението, че е хубаво феновете да имат „своя глас в борда на директорите”.

Веднага след това Кроу, чието състояние се изчислява на 75 милиона долара, сподели визията си за евентуалното бъдещо управление на Лийдс.

„Трябва да има един глас, който задава тона – образно обясни актьорът. – Всяка една мисъл и всяко едно решение трябва да бъдат насочени към това клубът да постига успехи на терена.”

От Лийдс заявиха пред ВВС, че клубът не е получавал запитване от страна на Кроу за покупката на контролния пакет акции.

Приятел на Кроу заяви, че той самият едва ли разполага с достатъчно средства да купи Лийдс, но ако се реши, може да намери инвеститори за клуба, както в Англия, така и в Щатите и той да е лицето на компанията, която ще е новият собственик.

„Има хора, които само чакат знак, за да обявят, че подкрепят инициативата, които са готови да инвестират сериозни пари, трябва им нов човек, тъй като Челино успя да отблъсне всички”, заяви пък говорител на организацията на феновете.

Източник: BBC Sport

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията