Джентълменът, който виждаше 100 години напред

Хърбърт Чапмън промени Арсенал, английския футбол и играта изобщо. И никога не бива да го забравяме

Sportinglife
Sportinglife 14:30 ч., 08 Дек 2017
0
1813

Вероятно всичко се е променило в онзи късен час на 10 юни 1925-а, когато разговорите продължили и след полунощ. Все пак бордът на директорите на Хъдърсфийлд е осъзнавал, че трябва да спечели тази битка и да убеди своя мениджър да остане.

За целта на масата седи оферта от 2000 лири годишна заплата. Толкова предлага и конкуренцията - Арсенал от Лондон, малък клуб, който не е спечелил ни един трофей в историята си. Не може да се сравнява с шампионите, нали?

На следващата сутрин Арсенал обявява, че Хърбърт Чапмън е новият мениджър на клуба.

Това е първи такъв случай в английския футбол - да се стига до официално съобщение чрез вестниците, и поставя в странна позиция самия Чапмън, който още дори не е казал твърдо "да". След обявлението няма място да отстъпва, твърде сериозен джентълмен е, а и времената са такива, че мъжката дума значи нещо.

Останалото е история.

На 6 януари всяка година, ако отворите скърцащата порта на малкото гробище зад църквата "Сейнт Мери" в Хендън, Северен Лондон, можете лесно да видите свежите цветя и червено-белия венец до една от надгробните плочи.

На тази дата човек от Арсенал винаги отива там, за да ги постави.

А от смъртта на човека минаха 83 години.

Хърбърт Чапмън е фигура, която никога не бива да бъде забряване от хората, които обичат футбола. Защото той нарисува не само контурите, но сложи и детайлите върху картината, която днес представлява играта.

Той е пионер, визионер, човек с невероятен размах и огромна мотивация. Дисциплиниран, но и готов да прекрачи отвъд ръба на нормите и дори законите, за да успее.

Хърбърт Чапмън не е лондончанин. Роден в Йоркшир, в едно малко място с име Кивтън Парк, през януари 1878-а, той свързва рано живота си с футбола. Едно от 11-те деца на миньора Джон обаче не следва татко си под земята като обикновен работник, той отива в Техническия колеж в Шефийлд, където учи минно инженерство. И играе футбол.

Кариерата му минава през 11 клуба, като в нейния край облича екипа на Тотнъм в Северен Лондон. Мястото му харесва, но не и отношението - не играе редовно, а смята, че е достатъчно добър, за да го прави.

През 1907-а напуска Спърс и отива в Нортхемптън като играещ мениджър, за да сложи началото на епохална като значимост за футбола кариера.

В онези години тактика на терена почти не се използва. "Разменяха се реплики между играчите, най-вече за това да не се блъскат на един и същ фланг. Кой е напред, кой е в средата, кой отзад...", разкрива самият Чапмън по-късно.

29-годишният предводител на Нортхемптън се заема да промени това. Той мести хората от средата по-назад на игрището, за да отвори място за нападателите. Насърчава защитниците да не ритат топката, а да я подават на вече по-близко стоящите "халфове".

Създава система за контраатакуващ футбол, като оставя пространство за съперника да тръгне срещу неговия тим, а при отнемане на топката тя светкавично е пращана към нападателите.

За първи път при него Нортхемптън плаща трансферна сума - 400 лири за Лойд Дейвис, който остава и до днес играчът от този клуб с най-много мачове за някой национален тим (Уелс).

Две поредни титли в Южната лига доказват, че нововъденията на младия мениджър са революция.

Не успява да вкара отбора във Футболната лига, но това е заради правилата тогава. Което не пречи на малкия Нортхемптън да отстрани Уензди, Нотингам Форест и Нюкасъл в Купата на Футболната асоциация.

Следващата спирка е Лийдс Сити и историята става мистериозна.

Отборът вкарва 70 гола в първия му сезон, завършва шести и очакванията са големи.

Но избухва Първата Световна война и Хърбърт Чапмън се отзовава на повика на родината.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията