Бъдещето на Формула 1 според Ferrari

Проектът е дело на дизайнерското студио на Ferrari – Centro Stile

Sportinglife
Sportinglife 14:40 ч., 17 Фер 2015
0
159
F1concept.ferrari.com

Ferrari представи визията си за близкото бъдеще на болидите от Формула 1 – точно за днешната среща на „Стратегическата група”, която ще определя промените в правилата на световния шампионат.

Проектът е дело на дизайнерското студио на Ferrari – Centro Stile и трябва да се приеме като концепция, а не като точен модел за развитието на болидите от Формула 1.

Създателите на концепта обясниха, че идеята им е била да представят „автомобил за Формула 1, който е не само технологично напреднал и развит, но и да лови окото на феновете с агресивния си дизайн”.

„Дали обаче това е възможно без да се отменят сегашните технически правила на Формула 1 – питат се дизайнерите от Centro Stile. – Ние във Ferrari вярваме, че това е възможно.

„Минималните промени, които сме направили придават на колата вид, който е доста по-различен от този на сегашните болиди. Като цяло, идеята ни беше да създадем автомобил, който накратко казано, изглежда по-добре.”

Обърнете внимание, че F1 Concept на Скудерията с предно крило на две нива, което обещава сериозно аеродинамично притискане към пистата на предницата, каросерия, която е оформена към максимален аеродинамичен ефект за стабилна задница и елиминиране на аеродинамичното съпротивление на задните колела и сравнително просто задно крило с един елемент.

Болидът е с нископрофилни сликове, подобни на тези, които Pirelli предложи на тимовете за тестове в хода на миналия сезон.

Италианците са решили да не се занимават с буквални промени – широчина на шасито, размер на гумите или работен обем на двигателя, тъй като това не е необходимо за целта на този проект – а тя е да се покаже, че не са необходими много промени в дизайна на болидите за Формула 1, за да изглеждат те по съвсем различен начин.

От Маранело обясниха, че работата по проекта в Centro Stile е отнела „няколко седмици”, като важна роля в него са имали и специалистите от отдела по аеродинамика на тима във Формула 1.

Две седмици по-рано McLaren и Red Bull представиха на „Стратегическата група” своите концепции за това как трябва да изглеждат болидите от Формула 1 в близко бъдеще. И двата тима обаче отказаха да предоставят на медиите своите проекти, но източници от заседанието, на което те са били представени заявиха, че те изобщо не са били толкова радикални, колкото концепта на Ferrari.

Дискусията за това как и кога да се променят правилата във Формула 1 продължава, като най-общо формулата на промените звучи по следния начин: болидите трябва да станат по-бързи, по-трудни за каране и да имат по-агресивен дизайн, който да се харесва на феновете.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията