ЦСКА - Лудогорец 1:1

Защо 10 е добро число за „А” група

Намаляването на отборите вече има ефект

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 24 Ное 2014
0
62
Lap.bg

ЦСКА – Лудогорец в съботния следобед ни върна към годините, в които вечното дерби направо разделяше страната на 2 за няколко часа. Животът замираше, за да гледат всички напечения мач.

Забележете – в събота не играха двата най-популярни отбора, на терена бе само единият от тях.

Но зарядът и настройките бяха като за голям сблъсък. Не е първият такъв тази есен, което е радващо. 

Левски преди 2 месеца удари Лудогорец в София в подобно зрелище на атмосфера, шум и огнен мач.

Не очаквайте футбол на ниво Шампионска лига, защото очевидно класата на родните отбори не такава.

Но едно е сигурно – в повишената конкуренция ще покълнат семената на по-доброто качество. При 12 отбора и разделяне на две шестици идва част от сезона след Нова година, в която нямаш лек уикенд. Разград, Ловеч, Варна, „Армията” и „Герена”, Стара Загора, Коматево, „Лаута”...

Нямаме аргументи да кажем – ето, по нашите терени се играе добър футбол.

С изключение на отделни епизоди от мачове, играта е на ниво под средното за Европа. Терените също допринасят за това, условията като цяло са първични. Все още. Но на места се вижда подобрение и в този компонент.

В прав текст

А футболът? Той ще избуи само, ако играта не е предварително решена, ако няма лесни мачове.

Ако съдиите спрат да помагат на силните на деня и ръководят нормално. Ако звезда на Лудогорец получава червен картон в 14-ата минута, след като си го е заслужил. А не му се спестява с приятелско намигване.

Чехия, Румъния, Словакия – примери за това как едно здраво първенство с няколко силни отбора роди и качество. Техните отбори не излизат от Лига Европа поне, а Стяуа редовно е и в Шампионската лига.

У нас през пролетта ще имаме битка за титлата между поне два отбора, а дай Боже и повече да са.

Ще имаме страховито спречкване за местата в Европа, като всеки един от шестте тима, които започнат плейофната фаза, ще има шансове.

Ако БФС удържи на намерението да прокара промени в квотите за българи до 21 години, от следващия сезон ще стане още по-интересно. Тогава нямаш избор освен да налагаш свои, но същевременно не бива да падне нивото, защото всяка седмица те дебне провал срещу мотивиран и здрав съперник.

Само ако си постоянно на педали, без да си даваш почивки с лесни мачове, можеш да вдигнеш нивото. Засега зарядът е налице, а футболът – още далеч от това, което искаме. Но нещата вървят към наместване, особено ако отборите станат и 10.

Тогава да видим как Славия или Локо (Сф) ще даде мач на някого. Няма да стане, ако не искат да изпаднат. 

А това никой няма да иска и заради другата положителна страна на намалената по обем „А” група.

При 10 или 12 отбора разпределението на тв парите е между по-малко тимове и съответно сумите са по-добри. Стимул да влезеш в първата шестица е и това, че твоите мачове не слизат от екран, а това значи – още пари. Елементарен бизнес модел, който затваря кръга във футбола в нормалните страни.  Играеш здраво, за да си по-нагоре в класирането, за да гониш цели (Европа или титла), за да си на тв екрана и да вземеш повече пари, за да подсилиш още отбора си и пак да рестартираш със същия заряд следващия сезон.

Намаляването на отборите в елита бе едно от най-добрите решения, взимани в българския футбол от години.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията