Мадрид запали искра на антимадридизъм с Лопетеги

Грандиозният скандал в Испания можеше да бъде избегнат

Sportinglife
Sportinglife 20:30 ч., 13 Юни 2018
0
726

Испания е новината на Мондиал 2018, но не в последния му ден с титлата - както мнозина очакват - а още преди старта. Със земетресение от събития, които звучат повече като "made in the Balkans", отколкото за една голяма спортна нация.

Преди 30 дни Хулен Лопетеги подписа нов договор до 2020 г. като национален селекционер на страната. При него за 2 години Ла Роха няма загуба. Фантастична серия.

В дните преди световното, бившият вратар (основно резервен) на Барса и Реал разлепи из хотела на тима в Краснодар куп надъхващи постери със снимки на играчите, държащи какви ли не купи през годините. И надписи в стил: "Заедно ще го направим!", "Можем!" и т.н.

Изобщо - страната живееше в еуфорията, че с този отбор и треньор, купата ще се върне там, където си кротуваше между 2010-а и 2014 г.
48 часа преди откриването - бомба. Лопетеги е новият треньор на Реал. Чудесно...

Президентът на федерацията Луис Рубиалес отмени участието си в конгреса на ФИФА и отиде в базата в Краснодар, за да уволни селекционера. И е прав от гледна точка на организацията, която води - преговори без знанието на федерацията, ужасяващо лош тайминг на обявяването на новината от Реал, липса на лоялност и най-малкото - на комуникация от Лопетеги към шефовете.

"Нямам избор, трябва да покажем, че има неща като работна етика и лоялност", каза Рубиалес.

Мненията се разделиха, разбира се. Но прави впечатление, че дори традиционните опорни медийни рупори на мадридизма - "Марка" и "Ас" не са категорично против шефа на федерацията. "Този Мадрид създава антимадридизъм", написа Алфредо Реланьо от "Ас". Защото много испанци вчера са псували през зъби, докато са гледали цирка от Краснодар и едно световно, което чакаха като път към триумфа, сега се оказва алея на неяснотата.

Никой не знае дали Фернандо Йеро ще овладее нещата. Да, той е стълб на националния отбор от 8 години, непрестанно е там и играчите го уважават. Но все пак, случилото се с Лопетеги е шок и удар.

Реал можеше спокойно да не бърза с обявяването на треньора, нали? Или пък - да го обяви още, когато това решение е взето (а то не е било във вторник, а поне преди 2 седмици). Да не говорим, че разговорите все пак не биваше да са тайна за федерацията, която си мислеше, че настоящето и бъдещето на първия тим са в сигурни ръце с новия контракт на Лопетеги.

Мадрид, разбира се, е притегателна сила и треньорът обяснимо е приел тази оферта. Но има моменти, в които дипломацията трябва да бъде оръжие, а не дума - особено, когато една страна очаква от всички свои играчи, облечени в националния екип, обща победа. И не ги дели на тези от Реал и тези от Барса.

След случилото се, кой може да обясни на феновете от Албасета, Кордоба, Сарагоса или някой друг град, че футболистите не са се разделили отново на лагери. Особено, ако тимът се провали. И дали те няма да припсуват здраво при такъв сценарий и да посочат Реал с обвинението, че клубният интерес стъпка националния?

При състава, който има Испания, това не би следвало да се допусне. Ла Роха има сили поне за полуфинал с тези играчи и опита си. Но...

Не подценявайте силата на шока, който те удря в последните часове преди старта на такова събитие.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията