Световно в пустинята

Какво ще е това чудо Катар 2022?

Sportinglife
Sportinglife 15:00 ч., 19 Окт 2018
0
1126

Най-хубавото на Световните първенства по футбол е, че са през четири години. Това прави магията. Дългото очакване и нетърпението да ги гледаме. Не е като да броиш головете на Меси, Роналдо и Неймар всеки уикенд в мрежите на знайни и незнайни вратари-клетници.

Преглътнахме Мондиал в ЮАР, видяхме чудесен такъв, напук на черните прогнози в Русия, а сега идва световно, което няма да има нищо общо с досегашните.

Катар 2022 е енигма. Той седи като "пришит" дънките на футболната планета.

Ще е през ноември и декември, шампионът ще е ясен, докато украсявате коледната елха, първенствата ще спрат по средата на нищото, а мачовете ще са толкова близо един до друг, че можеш да идеш на два в един ден!

Държавата с 2,6 милиона души население, от които едва 330 000 са катарци, се готви за най-глобално значимото събитие. И за най-уникалното световно.

От средата на ноември до средата на декември 2022 г. турнирът разкъсва брутално европейския футболен календар на клубовете. Вместо лято, в което "светът става футбол", имаме зимен Мондиал.

Но това е само началото.

Там, където ще са битките на най-добрите, и накъдето ще гледат 2-3 милиарда чифта очи, сега има прашни пътища, строителни площадки и плантации с прясно засадени като в нищото дървета. Това е пустиня.

Футболът отива в пустинята.

Катар е много далеч от това да е готов с организация и инфраструктура. Да, твърди, че ще се справи. Но наскоро "New York Times" отиде да види как върви подготовката и пусна притеснителни фотоси.

Да започнем от атласа на световното. Осемте стадиона, които ще приемат мачове от Катар 2022, са разположени на толкова малко пространство, че най-далечните два са на 144 километра. Нещо като София - Пловдив, да кажем. В 15 ч отиваш да гледаш Англия - Чехия на един стадион, в 20 ч си на другия за Бразилия - България (да си помечтаем, хайде стига сериозност!).

За сравнение, дистанцията в Русия между Калининград и Екатеринбург, двата най-отдалечени града с мачове, бе над 3000 километра!
Първенството ще бъде в пет града - Ар-Раян, Ал-Кор, Ал-Вакра, Доха и Лусаил. Е, да - Лусаил още не съществува. Да уточним и това.
Факт. Градът Лусаил, в който ще е 82-хилядното бижу "Lusail Iconic Stadium" ("Стадионът-Икона на Лусаил"), в момента се строи върху едно голо парче пустиня на север от Доха. А там ще са откриването и финалът!

В момента мястото е вероятно най-интензивно работещата строителна площадка в света.

Пътища, сгради, стадион, инфраструктура и разкопки. Хиляди пъплят, работата не спира и нощем. А ситуацията е особено напрегната и прилича малко на онези кадри със строежа на Звездата на смъртта от "Междузвездни войни", защото в момента се строи и "Метросистемата на Доха". Транспортната мрежа под земята, която ще обслужва световното.

Линиите на подземните влакове са с обща дължина от 163 километра и са между стадионите в петте града, както и със станции на ключови места из тях, които туристите е добре да видят. Изобщо - това ще е световно, на което си циркулираш от мач на мач в един ден, и то с метро. Не със самолет.

Световно по чехли.

Перлата на Катар - култовият и уникален в световен план залив на Доха, е една от станциите на метрото. Пътем, между два стадиона, турситът слиза да я види. Общо 85 спирки ще има мрежата.

Разбира се, такива динамични строежи, които вкарват подготовката за Световното в Катар в рамки тип "да преизпълним петилетката за две години", не минават без жертви. Буквално. Дотук загиналите работници са близо 500. И това е неофициално. Условията на работа, изискванията и интензитетът, както и опасностите при такива екстремни като време строежи, са довели до тази цифра.

Един от протестните доклади бе оттеглен, след като комисия отиде и видя на място, че правителството в Катар полага усилия да улесни труда и живота на работниците. Бяха принудени, твърде сериозно е това да правиш световно първенство. Целият свят те следи под лупа.
В страната има около 2 милиона чужденци, като ежедневно стотици хиляди от тях са по обектите за Мондиала. Поправка - не ежедневно. Работата не спира и през нощта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията