Първенството на Мики Маус

Не е виновен форматът на Първа професионална лига, а хората във футбола ни

Sportinglife
Sportinglife 08:30 ч., 24 Май 2018
0
1562

Бараж за Европа Левски - Черно море. Ами, да - случва се. Преди година "сините" играха и срещу Верея, че и бяха на една дузпа да изпуснат влака...

Анализите на това дали форматът на първенството ни е най-удачен, не спират. И докато се лутаме из лабиринта на безкрайните плейофи, всъщност може да се окаже (или дори - изглежда вероятно да се окаже), че не регламентът е сбъркан.

Да, Витоша може да се спаси въпреки ужасно ниския си точков актив от редовния сезон. И такива абсурди има. Но до голяма степен проблемът не е във формата, а в главите на хората.

След като не успя да спечели финал пред 30 000 левскари, сега Левски ще играе бараж. Мачболът бе в краката и ръцете му. Никой не е виновен, че онзи шанс за Купата бе изпуснат.

Като цяло първенството ни е на Мики Маус не заради формулата на провеждане. Защото - нека само хронологично да погледнем за какви по-големи абсурди става дума.

- Хвърлете едно око на това как четири вечни дербита поред се играха все в делнични дни, че и в ранен час. Това нормално ли е, ако твърдиш, че играта е за феновете?

- Да видим как изглеждат фишовете със заплати в Левски, ЦСКА и особено Лудогорец. Треньорът на "сините" Делио Роси взима към 40 000 евро, а е спечелил един важен мач - срещу ЦСКА за Купата в първи полуфинал. Това ОК ли ви се струва?

- Да се сетим (макар, че е по-добре да не го правим) как изглеждаше мачът между първия и третия в класирането в Разград преди 2 седмици... Или е по-добре да не започваме тази тема?

- Да видим какви изказвания и декларации правиха цяла година босовете на първия и втория в класирането - или и това май е по-добре даже да го отминем..? Каква ти тук Европа, братко? Наслушахме се за "граждани", "селяни", "шлифовалки" и какво ли още не.

- Ами съдиите? Те не виждат засади по 4-5 метра, правят ненормални неща по терена, ръководени от някакъв френски корифей, на когото виждаме очите и чуваме гласа отвреме навреме, за да ни каже колко добре е подготвил реферите. Да, ама изпаднаха вече от всякакви класации и само един от тях получава европейски наряди.

Къде сме мръднали от 90-те? Накъде? Няма вече предизвестени резултати ли? И то между водещите отбори... Няма груби и дебелашки обиди ли? И то между ръководителите на топ тимовете.

Иначе - анализи на регламента, колкото искаш. Но истината е, че само един отбор от всички 14 в елита, не играеше за нищо след началото на втория етап от сезона. Верея. Ни нагоре, ни надолу. Останалите имаха цели кажи-речи до края на първенството и турнира за Купата.

Затова - не търсете причината там, където не са я намерили ни белгийци, ни холандци, ни други далеч по-култивирани футболни хора, които са прилагали тази или сходни системи на първенствата си.

Не там е заровено кучето.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията