Ливърпул 2017: Бързи и яростни II

Отборът на Клоп е в същото състояние, като преди година. Въпросът е ще задържи ли този път формата до месец май

Sportinglife
Sportinglife 14:05 ч., 02 Авг 2017
0
4350

На 6 август 2016-а Ливърпул разпиля Барселона на "Уембли" с 4:0. Скоростен футбол, изключителна динамика и преса в сърцето на съперниковата отбрана и халфова линия, настроение, темпо, голове.

Тогава в. "Таймс" написа, че "червените" играят със 120 км/ч и сезонът ще е изпитание за всеки, който се изправи срещу тях.

На 1 август 2017-а Ливърпул смаза Байерн на неговия стадион с 3:0, като му изнесе лекция по отнемане на топката и бързото и разпределяне в контраатака, която те пронизва преди да успееш да сложиш щита пред гърдите си.

"Бързи и яростни, играчите на Клоп хванаха Байерн напълно неподготвен", написа същият "Таймс" след този погром.

Какъв ще е този сезон тогава, при такова съвпадение във формата около 2 седмици преди старта?

Ливърпул е като бобслей, който влиза в улея и те побърква от скорост, вече удвоена с достойния съперник на Садио Мане - Мохамед Салах. Карето Мане-Салах-Фирмино-Коутиньо е плашещо завършено като способности.

Двама изключително взривни спринтьори, които могат да вкарват, двама непредвидими бразилци, които могат да асистират, да подреждат играта и... да вкарват.

Проблемът?

Че извадиш ли Ливърпул от улея, той става неуправляем и често се саморазрушава.

Напипаш ли му слабите страни, разстроиш ли му скоростната игра, засипеш ли го с озадачаващите за бранителите дълги топки в наказателното поле...

Поне така бе миналия сезон. Отборът на Клоп изглеждаше често без "план В", когато срещаше сгъстена защита у дома. Особено във втората част от сезона и най-вече срещу отбори, които не се интересуваха от вратата на "червените", а само от своята.

Защитата е все така цъкаща бомба, макар в тази предсезонна подготовка нещата да са доста по-добре. И все пак - това са само контроли.

Но е показателно - Ливърпул влиза в сезона в същата форма, в която отвори вратите и на предишния. И тогава до Нова година бе в битката за титлата, плътно до лидера Челси и понякога на върха. Излизането на Мане и Коутиньо бе сигнал за мини-криза, а подобрението в последните месеци от сезона дойде късно за нова атака на първото място.

Сега отборът на Клоп не е подобрен в отбрана, но е още по-взривен и мощен в атака.

Две неща ще са ключови до старта на сезона във Висшата лига след 10 дни.

Първото носи името Върджил ван Дайк. Той е защитникът, който може да вземе мантията на лидер и да подреди звеното, от което всеки фен на отбора има най-големи притеснения.

Второто е с бразилско наименование. Ако Филипе Коутиньо замине за Барселона, който и да бъде привлечен с парите за него, няма да го замести бързо и пълноценно. И това може да струва скъпо.

Жокерите обаче са повече от миналото лято.

Бъдете сигурни, че сред тях ще е Доминик Соланке - човек за 30 минути към момента, но възможен титуляр след 1-2 сезона.

Приносът на резервните офанзивни играчи миналия сезон бе малък. Сега именно от Соланке, Стъридж и Ориги се чакат головете, които да правят разликата в някои мачове.

И още едно съвпадение със ситуацията отпреди година. Ливърпул е пети фаворит на букмейкърите за титлата, както беше и в началото на август 2016 г.

През май обаче отборът завърши четвърти.

Сега ще е интересно да видим доколко къщите за залози са преценили правилно силата на Клоповите бързаци.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията