Ливърпул на Клоп ще лети със 100 км/ч

Пророкът на романтичния английски футбол ще прогони неловката тишина от „Анфийлд“

Sportinglife
Sportinglife 07:45 ч., 09 Окт 2015
0
5955
Getty Images

За представянето си като мениджър на Ливърпул Юрген Клоп спокойно може да извади от нафталина една стара реч и леко да нанесе някои козметични промени.

Защото основният мотив съвпада напълно. На представянето си в Борусия (Дортмунд) през май 2008 г. треньорът от Швабия обеща тържествено да изправи на крака падналия и финансово обременен гигант от Бундеслигата, да подобри представянето на играчите, като ги накара да се целят по-нависоко и да направи така, че среднякът, страдащ от липса на ясен почерк и ярки игрови идеи „да заиграе онзи футбол, който хората искат да гледат“.

По онова време тактиката му да се пресира усилено и последователно колкото се може по-далеч от собствената врата беше революционна.

Тя качи Борусия на върха в Германия и я направи един от най-атрактивните отбори в Европа в рамките на две години.

Най-големите бисери на Клоп

За конкуренцията с Байерн:

„Имаме лък и стрела и ако се прицелим добре, можем да уцелим центъра на мишената. Проблемът е, че Байерн разполага с базука. Очевидно имат по-голям шанс да поразят целта. От друга страна, Робин Худ навремето е имал доста голям успех.“

За постоянните контузии на Матс Хумелс:

„Ще го чакаме търпеливо, както примерна съпруга чака мъжа си, влязъл в затвора.“

След победа над Байерн в Мюнхен:

„Когато Борусия за последно постигна победа тук преди 19 години, повечето ми играчи са били кърмачета.“

За Арсен Венгер:

„Той обича отборът му да владее топката, да играе, да си подава. Неговият стил прилича на музика, изпълнявана от класически оркестър. За мен това е прекалено тихо. Лично аз предпочитам хеви метъла. Обичам децибелите да са повечко.“

След загубен мач:

„По време на първото интервю изпитвах огромно разочарование. След второто, 10 минути по-късно, се почувствах по-добре. Сигурно след 30 минути ще се чувствам, все едно сме били.“

След като е изгонен на трибуните в един мач:

„Гордея се с първия си червен картон като треньор. Отидох при четвъртия съдия и го попитах: „Какъв е лимитът от грешки за съдийската бригада? Ако е 15, значи ви остава още една.“

След като фен на Шалке го пита каква е рецептата за шампионска титла:

„Как да обясниш на слепец какво е цвят?“

Към футболистите си след кошмарно първо полувреме:

„Така и така сме тук, може за разнообразие да поиграем малко футбол.“

За „тики-таката“ на Барселона:

„Това не е моята игра. Не искам да бия с 80% притежание на топката. Съжалявам, но това не ми стига. Искам биткаджийски футбол, а не приспивен. В Германия му викаме „английски“ футбол – проливен дъжд, тежък терен, резултат 5:5, всички са изкаляни до ушите, прибират се вкъщи и не могат да се възстановят няколко седмици“.

За присадената си коса:

„Да, вярно е. Присадих си коса. Последствията са супер яки, не мислите ли?“

Богатството и големият брой амбициозни клубове, които в момента стоят  по-високо от Ливърпул в йерархията на английския футбол означават, че на Клоп ще му е по-трудно да пренесе успехите си от Дортмунд в Мърсисайд.

Освен другото, в Англия играчите не са свикнали да понасят двойни натоварвания на тренировки, пък и никой засега не е намерил ефективен начин да накара един отбор да тича безспирно, при положение че сезонът не предвижда зимна пауза.

При все това, усещането е, че Ливърпул не сбърка, като се довери на специалиста от Щутгарт.

Само присъствието на яркия 48-годишен треньор моментално ще прогони неловката тишина, което заля „Анфийлд“, откакто „червените“ едва не станаха шампиони през 2014 г. и ще увеличи максимално децибелите.

Борусия на Клоп се вдъхновяваше от енергията и шума, създавани от трибуните на „Сигнал Идуна Парк“ – гигантски трансформатор с мощност от 81 359 волта, който изригва поносима версия на „You‘ll Never Walk Alone” преди всеки мач.

„Харесва ми, когато мачът се играе на пълни обороти, когато навсякъде има сблъсъци и единоборства, когато те залива усещането „всичко или нищо“ и нивото на адреналин скача рязко, така, че не си в състояние да си поемеш дъх“, сподели Клоп пред „Ди Цайт“ през 2012 г.

Способността му да внушава умело вижданията си на подопечните е един от ключовите фактори за успехите му, откакто през 2001 г. пое анонимниците от Майнц като играещ треньор.

Ян Дьолинг, продуцент в държавния тв канал ZDF, базиран в Майнц, е ставал свидетел как Клоп буквално омагьосва аудиторията с обръщенията си на посветените на края на сезона празненства на градския площад.

„Докарваше сълзи в очите на хората, майки крещяха, че ще кръстят бебетата си на него“, спомня си Дьолинг със съвсем умерена доза преувеличение.

Източник: Гардиън

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията