Adidas и Юнайтед – сватбата на века

750 милиона лири за 10 години, клаузи за трофеи, но и за изпадане

Sportinglife
Sportinglife 08:10 ч., 05 Авг 2015
0
14309
Manutd.com

Манчестър Юнайтед счупи оковите на договора си с Nike и вече е облечен от глава до пети в Adidas.

Това стана възможно след сделката на века във футбола, която наистина чупи рамките на въображението, какъвто е и слоганът на представянето на екипите от Юнайтед – „Да счупиш очакванията”.

Контрактът е за 10 години и ще носи на Юнайтед по 75 милиона лири на сезон.

Но при класиране в Шампионската лига в три поредни сезона, считано от започващия тази седмица, сумата ще нарасне с 4 милиона лири на година.

При спечелване на трофей, бонусът е 1,5 милиона лири.

При изпадане на Юнайтед от Висшата лига, клауза в контракта позволява на Adidas да прекрати взаимоотношенията си с клуба, но с 12-месечно предизвестие.

Най-сериозната клауза, която наистина може да притесни Юнайтед, е относно класирането в Шампионската лига.

Ако в два поредни сезона отборът не е в топ 4, сделката автоматично се намалява с 30 % на сезон. Тоест – вместо 75 милиона лири, Юнайтед ще получи в банковата си сметка около 50 милиона...

Детайлите продължават да изникват, като особено интересна е клаузата, разкрита тези дни в Германия.

Юнайтед изрично е настоял за нея – ако Adidas влезе в преговори с Манчестър Сити или Ливърпул (двата големи съперника за феновете), клубът от „Олд Трафорд” да бъде известен за това.

Немският гигант вече пресмята и приходите. Планира се да продаде стоки с двата символа – на Adidas и на Юнайтед, за около 1,5 милиарда евро в периода на договора.

Вероятно всъщност ще са много повече, но това е проектираният минимум.

В Берлин се обсъжда и ролята на трансфера на Бастиан Швайнщайгер, сторил се странен на всички в Мюнхен, а и немалко хора в Манчестър.

Реалностите са такива – Швайни е лицето на Adidas за Германия, а и за Европа. Играчът – символ на Байерн и националния тим на Германия. Но вече е на 31, минал най-високата точка в спортно-техническата си кариера.

Но е великолепен първи избор за фасада на агресивната кампания за старт на сътрудничеството.

В нея няколко „червени дяволи”, водени от Бастиан, разбиваха с вилите си стъкло и плат, за да „пробият очакванията” – сюжет от видеото при промотирането на новите екипи на Юнайтед.

Сделката е умопомрачителна, като се сетим, че досега рекордната такава за екипировка бе на Реал Мадрид, пак с Adidas, но само за около 37 милиона лири на сезон.

Най-големите договори за екипи

Манчестър Юнайтед с Adidas - 94 млн. евро годишно

Реал с Adidas - 39 млн.

Арсенал с Puma - 38

Барселона с Nike - 34

Челси с Adidas - 33

Ливърпул с New Balance - 31

Ювентус с Adidas - 29

Милан с Adidas - 27

Байерн с Adidas - 26

Интер с Nike - 18

Тя поставя клуба в изключително изгодна позиция и на трансферния пазар, където Юнайтед има още по-голяма сила да извади солидни суми за водещи играчи.

Няма да е чудно да усетим тази мощ още това лято, тъй като въпреки похарчените 90 милиона за нови, все още няма голям удар.

Бейл? Защо не – та той е лицето на Adidas за Великобритания... Най-малко по тази причина, сделката за уелсеца изглежда още един „перфектен брак”.

А кой ще е следващият?

Може би Меси – ден след представянето на новия екип на Юнайтед, Лео се разхождаше по покривите на сградите в Барселона и вкарваше голове във виртуални врати – в ново видео на Adidas...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията