Най-добрите 50 млади футболисти в света

Списание „Франс футбол” нареди класацията, на върха е Мемфис Депай

Sportinglife
Sportinglife 11:20 ч., 16 Юли 2015
0
22624
Getty Images

Авторитетното списание „Франс футбол” дълги години организираше самостоятелно анкетата за „Златната топка” и разбира от класации.

През тази година френското издание се допита до кореспондентите си из целия свят за изготвяне на топ 50 на най-добрите млади футболисти на планетата.

Останалите в топ 50

11. Джулиън Брандт, Леверкузен и Германия - нападател, 19 години
12. Емре Джан, Ливърпул и Германия - полузащитник, 21 години
13. Антони Марсиал, Монако и Франция - нападател, 19 години
14. Саидо Бераино, Уест Бромич и Англия - нападател, 20 години
15. Жаиро Ридевалд, Аякс и Холандия - защитник, 18 години
16. Натан, Витес и Бразилия - халф, 19 години
17. Самуел Умтити, Лион и Франция - защитник, 21 години
18. Рос Баркли, Евертън и Англия - халф, 21 години
19. Рубен Невеш, Порто и Португалия - нападател, 18 години
20. Тимо Вернер, Щутгарт и Германия - нападател, 19 години

Останалите:

21-30
Адриен Рабио (ПСЖ), Жерсон (Флуминензе), Данило Каталди (Лацио), Доменико Берарди (Сасуоло), Адама Траоре (Монако), Юри Тилеманс (Андерлехт), Миши Башуаи (Марсилия), Марлон (Флуминензе), Хосе Гая (Валенсия), Джон Стоунс (Евертън).

31-40
Кингзли Коман (Ювентус), Оливер Торес (Атлетико), Габриел Барбоса (Сантос), Пиер-Емил Хьоберг (Байерн), Даниеле Ругани (Ювентус), Лукас Окампос (Монако), Маркос Рони Лопес (Манчестър Сити), Люк Шоу (Манчестър Юнайтед), Джулиан Грийн (Байерн), Тин Йедвай (Леверкузен).

41-50
Аднан Янужай (Юнайтед), Томас Лемар (Монако), Иняки Уилямс (Атлетик Билбао), Леон Гореча (Шалке), Ален Сен Максимин (Сент Етиен), Джордън Айб (Ливърпул), Езекил Понсе (Нюелс олд бойс), Симон Скуфе (Удинезе), Предраг Райкович (Цървена звезда), Гуидо Вадала (Бока Хуниорс).

1. Мемфис Депай, Манчестър Юнайтед и Холандия

На 21 години крилото е считано за топ талант, като Юнайтед плати на ПСВ 25 милиона лири за него преди месец. С бонусите по сделката, цената ще надхвърли 30 милиона, но никой в Холандия не се съмнява, че си заслужава. Депай игра и на световното за родината си, като вече има 17 мача и 3 гола в оранжево.

2. Маркиньос, ПСЖ и Бразилия

И той е на 21 години, но ни се струва, че го гледаме вече поне десетилетие. Рома го купи от Коринтианс през 2012-а, когато едва бе навършил 18. Сумата бе 1,5 милиона евро, а централният бранител бе виждан като дългосрочна алтернатива. Но отне само година и половина на Пари Сен Жермен да види потенциала – 31,5 милиона евро и Маркиньос отиде в Париж. Вече се налага като титуляр в клуб, пълен със скъпи звезди.

3. Рахийм Стърлинг, Манчестър Сити и Англия

Прясно излюпеният най-скъп англичанин в историята – 49 милиона лири е цената, която Сити плати на Ливърпул за него – ще има сериозни очаквания за оправдаване. Стърлинг е на 20 години, но вече има зад гърба си световно първенство с националния тим, както и 2 и половина сезона във Висшата лига с Ливърпул. Талантът му не е под съмнение. Характерът – да.

4. Курт Зума, Челси и Франция

Челси го взе за 12 милиона лири от академията на Сент Етиен, където бяха заедно с брат му Лионел. И двамата са централни защитници, но могат да играят и като дефанзивни халфове. Курт се наложи през този сезон при Жозе Моуриньо и изигра 28 мача във всички турнири – нелошо за 20-годишен играч. Дебютира за първия тим на Франция.

5. Макс Майер, Шалке и Германия

Дебютира на 17 години за Шалке, а вече има 75 мача за клуба, въпреки че чак през септември ще навърши 20. Смятан за най-големият офанзивен талант на Германия, стилът му напомня на този на Марио Гьотце. Бе в състава от 30 души, селектиран месец преди Мондиал 2014, но не попадна в окончателните 23 имена. Бъдещето е пред него, като се чака първият му голям трансфер.

6. Мунир ел Хадади, Барселона и Испания

На 15 години Барса го открадна от Атлетико (Мадрид), като предложи испанско гражданство на родителите му – мароканци, както и на младока. Мунир има верен съюзник в метеоритното си развитие – личен ментор му е Лео Меси, който се сприятели с него още при пристигането на нападателя в клуба. През миналия сезон Мунир игра в общо 15 мача във всички турнири и получи медал за шампион на Испания, носител на Купата на краля и първенец в Шампионската лига (3 мача в групата). На 19 години е, ще му е трудно да се бори с конкуренцията в атака, но... бъдещето е пред него.

7. Мартин Йодегоор, Реал Мадрид и Норвегия

Неговата история вече е световноизвестна. На 15 години играеше със Стрьомгодсет в първа норвежка дивизия, а в началото на 2015-а, на 16 подписа с Реал, снима се с Роналдо, Бензема, Бейл и останалите звезди... Но суперталантът може и да не избра най-правилното място за развитието си. Има проблеми с треньора Зинедин Зидан във втория тим на Реал, което може бързо да го прати към Германия или Холандия – места, където младите таланти получават много повече внимание и време за игра.

8. Бернардо Силва, Монако и Португалия

Крехкият офанзивен халф направи впечатляващи мачове за Монако миналия сезон, като вкара и 10 гола (повече от Бербатов, въпреки че бе резерва). Португалското диамантче е само на 20 години, но вече е лидер на тима до 21, с който игра финал на Евро 2015.
Има зад гърба си опита от шампионска титла с Бенфика през 2014-а, игри в Шампионската лига с Монако и дебют за мъжкия тим на Португалия в контрола. Както и трансфер за 15,75 милиона евро, за колкото Монако го взе от Бенфика.

9. Ален Халилович, Барселона и Хърватия

На 15 години той обу обувките и влезе като резерва за първия тим на Динамо (Загреб). Днес е в Барселона, но още не е дебютирал в официален мач за първия тим. През последната година блестя редом с Мунир и Сержи в В тима на каталунците, като се очаква да започне да получава място и в звездния състав на Меси, Неймар и останалите. Сега е на 19, наричат го „хърватския Меси”, но дали това няма да е твърде натоварващо за тийнейджъра?

10. Бреел Емболо, Базел и Швейцария

Ученикът, който наказа Лудогорец в Шампионската лига. Помните ли го?
Миналата есен тъмнокожият здравеняк (въпреки 18-те си години) разпиля защитата на българския шампион и вкара първия си гол в турнира на богатите. Швейцария го привлече за свой и вече дебютира за първия тим, въпреки че е роден в Камерун и родителите му са от Яунде.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията