Новак Джокович

Джокович е на една победа от гарантирания №1 в ранглистата

Какви са възможните сценарии преди последния кръг в група „А“

Sportinglife
Sportinglife 18:25 ч., 13 Ное 2014
0
56
Getty Images

Новак Джокович е на една победа от това да узакони първото си място в световната ранглиста и да бъде и математически недостижим от Роджър Федерер на върха. Сърбинът изигра поредния си супер мач, прегазвайки Стан Вавринка във втория си двубой от група "А" на финалния Мастърс с 6:3, 6:0 и нов успех в петък над Томаш Бердих ще означава официално и окончателно, че Джокера ще посрещне 2015 г. като лидер в ранглистата.

Ноле показа най-добрия си тенис срещу Вавринка и въпреки че се оказа изоставащ с 0:2 след ранен пробив на старта на срещата, нито за момент не позволи напрежението у него да надделее. Последваха пет поредни гейма на световния лидер, който затвори първата част с 6:3.

Във втория сет обаче предстоеше рецитал на сърбина, който не даде нито гейм на швейцареца - 6:0. "Геврекът" бе втори на сметката на Джокович над съперник от Топ 10 в рамките на малко повече от месец, след като разгроми с 6:0, 6:2 Томаш Бердих на финала в Пекин в началото на октомври.

Именно чехът е следващият съперник на Новак, който по принцип е безмилостен срещу него. В общо 18 двубоя между двамата, Бердих е бил само два пъти на страната на победителя. За последно чехът се наложи над световния №1 в Рим миналата година, но оттогава последваха три срещи, в които не успя да запише сет.

"Определено не съм го очаквал, но се надявах, че мога да играя по такъв начин и да постигна такъв резултат", каза Ноле след категоричната си победа над Вавринка.

"Стан очевидно не бе в най-добрата си форма днес, направи доста непредизвикани грешки и имаше нисък процент на сервис. За себе си мога да кажа, че се представих солидно във всички компоненти и от всички зони на корта. Връщах, сменях ритъма - това е част от игровия ми план", обясни още той.

"Загубих първите два гейма и определено не се чувствах много добре на старта на мача и си мислех, че той играе много силно. Но не се ядосах и останах спокоен. След това беше едно наистина страхотно представяне от моя страна", завърши Джокович, който вече е с 29 поредни победи на закрито.

При така стеклите се обстоятелства Стан Вавринка ще има добър шанс да атакува полуфиналното място. Марин Чилич пък на практика е аут от групата, след като загуби досегашните си мачове с 0:2 и процентът му спечелени геймове е едва 20%.

Без значение на резултата, ако Джокович победи Бердих, а Вавринка спечели срещу Чилич, Ноле е първи в групата, а швейцаръцът се класира втори. При победа на сърбина с 2:0 и успех на Чилич над Вавринка също с 2:0, ще се смятат процентите спечелени геймове. Чилич има само теоретичен шанс, ако вземе изключително изразителна победа.

При чиста победа на Джокович и 2:1 за Чилич, компания на Джокера на полуфиналите ще прави Стан.  

Останалите варианти са:

Победител (резултат)

1) Джокович (2-1) Чилич (2-0) - Джокович е първи, Бердих е втори

2) Джокович (2-1) Чилич (2-1) - Джокович е първи, а Вавринка и Бердих смятат проценти спечелени геймове

3) Бердих (2-0) Вавринка (2-0) - Джокович трябва да вземе поне два гейма и ще е с по-добри показатели от Бердих. Ще зависи Вавринка с какъв резултат се е наложил над Чилич

4) Бердих (2-0) Вавринка (2-1) - Продължават Джокович и Бердих, а сърбинът ще е първи, ако веме повече от два гейма

5) Бердих (2-1) Вавринка (2-0) - Джокович е първи, а Вавринка втори

6) Бердих (2-1) Вавринка (2-1) - Джокович е първи, а Бердих и Вавринка ще сравняват процентите си

7) При победи на Бердих и Чилич, независимо от резултата, продължават Джокович и Бердих. Сърбинът изпуска първото място единствено при невероятен сценарий - да не вземе поне два гейма на чеха

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията