Защо ФИА иска да уволни бившия си лекар?

Гари Хартстийн извади на бял свят крайно неприемливи методи на въздействие на президента на федерацията Жан Тод

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 29 Дек 2014
0
543
Getty Images

Бившият лекар на ФИА Гари Хартстийн извади на бял свят крайно неприемливи методи на въздействие на президента на федерацията Жан Тод, който се е опитал да го уволни от настоящата му работа в университетската болница в Лиеж.

Скандалът може и да се разрасне, но дори и това да не стане, ще е достатъчно да спре нескопосаните опити на Тод да си „отмъсти” на лекаря, който не премълчава това, което мисли.

Хартстийн беше доктор на ФИА и Формула 1 до края на 2012, когато Жан Тод реши да не подновява договора му.

От началото на 2013 доктор Хартстийн е професор по анестезиология и спешна медицина в в Лиеж, а в последната година нашумя заради блога си, в който атакува остро лекуващите Михаел Шумахер.

Гари Хартстийн коментира как биха се развили контузиите на 7-кратния световен шампион във Формула 1 и на няколко пъти прогнозира, че Михаел може и изобщо да не се възстанови от черепно-мозъчните си травми.

В прав текст

Анализите на Хартстийн обаче не се харесаха на семейството на Михаел, на лекарите, които го лекуваха, както и естествено на Тод, който веднъж седмично посещава Шумахер в качеството си на „семеен приятел”.

Всеки път, когато публикуваше анализите си доктор Хартстийн правеше уговорката, че държи единствено на това да поднесе на феновете на Михаел Шумахер достоверна информация, за да не се създават излишно оптимистични очаквания.

По-рано този месец доктор Хартстийн атакува остро в блога си и разследването на ФИА на катастрофата на Жул Бианки, както и анализа на тежките контузии, които получи французинът в Япония.

И настъплението на ФИА, съчетано с отмъщението на Жан Тод се задейства в седмицата преди коледните празници.

Тогава в болницата в Лиеж се появява Жерар Сейлен. Той работи в института на ФИА и приятел на Тод и Шумахер, освен това, според доктор Хартстийн, Жерар е човекът, който го е „уволнил по мейла в края на 2012”.

Оттук нататък оставяме на доктор Хартстийн да разкаже за случилото се миналата седмица – той, естествено, го направи в блога си, където публикува открито писмо към Сейлен и Тод.

„Представете си изненадата ми, когато научих, че въпреки, че сте говорили с мен – вие или вашият шеф (Тод) откакто ме уволнихте, сте се появили в болницата заради мен!

„Разбрах, че сте имали среща с декана на медицинския факултет, за да говорите за мен. Щях да съм поласкан, ако не бях шокиран.

„Вие и вашият шеф искате моят бос да ме уволни. От мястото, което заемам от 25 години. Страхотно!”

Доктор Хартстийн разкри, че Сейлен е представил на декана част от публикациите му в блога, както и писмо от съпругата на Михаел Шумахер – Корина.

„Разбрах, че сте повдигнали въпроса дали публикациите в блога ми не нарушават договора ми с болницата – допълва доктор Хартстийн. – Както и дали това не е причина за уволнението ми или поне мотив да бъда тормозен.”

Хартстийн защити публикациите в блога си като обясни, че става въпрос за неговото лично мнение, базирано на „предположения и опит”.

„Всъщност, сещам се за „свобода на изразяването”, но не като стерилен принцип, но по-скоро като закон, който се опитвате да нарушите – допълва ядосаният доктор Хартстийн. – Внимавайте, защото предадох „досието”, което сте показали на декана на моя адвокат. Трябва да ви кажа, че сте стъпили на много тънък юридически лед.

„Моят съвет? Млъквайте, отстъпете и внимавайте какво правите”, завършва ядосаният доктор.

Естествено, от офиса на Жан Тод никой не коментира обвиненията на американеца.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията