Галактиката на Йохан Кройф

Великият холандец остави зад гърба си 37 треньори, които властват и днес в Шампионската лига

Динко Гоцев
Динко Гоцев 16:20 ч., 17 Апр 2015
0
5104
Getty Images

Една историческа снимка. Символична. Уникална. И неповторима. Една снимка, която събира четирима от осемте треньори, които все още се борят за спечелването на Шампионската лига този сезон.

А те са заобиколени от много други бъдещи треньори, всичките с един и същ екип – синьо-червеното райе на Барселона.

Там са Пеп Гуардиола (Байерн), Хулен Лопетеги (Порто), Луис Енрике (Барселона) и Лоран Блан (ПСЖ).

Куриозното е, че тези четирима треньори са един срещу друг в два от четвъртфиналите на Шампионската лига.

Тоест ще има двама, които със сигурност ще отидат на полуфинал. 50% от полуфиналистите този сезон ще са на тази снимка.

Тя е направена на 28 август 1996 г. след победата за Суперкупата на Испания на Барселона водена от Боби Робсън. Току що назначен с Жозе Моуриньо като помощник, той трябваше да замени Йохан Кройф.

Холандецът напусна след 8 години на големи успехи 2 кръга преди края на предишния сезон.

Привличането на Луис Енрике (последният трансфер на Кройф), стана факт 8 дни по-късно, а Лоран Блан дойде през лятото след сезона. Двамата никога не са били тренирани от Кройф, но холандеца ги избра да дойдат в Барса и могат да бъдат определени като ученици на школата на Кройф, която промени футбола в Каталуния и целия свят.

За 8 години холандският треньор остави след себе си 11 трофея, но по-важното – 37 треньори! Невероятна бройка на играчи, които след като се оттеглиха от футбола решиха да застанат на пейката.

Но бройката не е единственото невероятно нещо. В списъка личат изумителни имена, които блестят с качества, характер и успехи. Освен това те са с изключително разнообразна националност и много различни истории.

Хора, които пристигнаха от различни краища на света и прегърнаха философията на Кройф в Барселона. Всички те, като треньори, имат прецизна идея за това, как да изглеждат отборите им и какъв футбол да играят. Да се защитават атакувайки, да играят по-добре от съперника, да държат топката и да използват своите силни страни.

Кои обаче са наследниците на Кройф?

Някои от продуктите на школата на Кройф

Оскар Гарсия (бивш треньор на Уотфорд, Макаби и Брайтън)
Луис Енрике (Барселона, бивш на Селта и Рома)
Серджи Бархуан (Алмерия, бивш на Рекреативо)
Георге Хаджи (Виторул, бивш на Галатасарай и Стяуа)
Алберт Селадес (Испания младежи)
Роберт Просинечки (Азербайджан, бивш на Цървена звезда и Кайзериспор)
Мехо Кодро (Сараево, бивш треньор на Босна и Херцеговина)
Луис Карерас (бивш на Сабадел и Майорка)
Иван де ла Пеня (бивш помощник на Рома)
Христо Стоичков (бивш на ЦСКА, Литекс, България и Селта)
Алберт Ферер (бивш на Кордоба и Витес)
Андони Гойкоечея (бивш помощник Осасуна и Херес)
Хосеп Гуардиола (Байерн, бивш Барселона)
Ернесто Валверде (Атлетик Билбао, бивш Еспаньол, Виляреал, Валенсия, Олимпиакос)
Хосе Мария Бакеро (бивш на Хуан Аурих, Лех, Полония)
Мигел Анхел Надал (бивш помощник на Майорка)
Роналд Куман (Саутхемптън, бивш Аякс, ПСВ, Валенсия, Фейенорд)
Михаел Лаудруп (Ал Леквия, бивш Суонси, Майорка, Спартак М)
Хулен Лопетеги (Порто)
Абелардо (бивш на Хихон)
Роджер Гарсия (бивш на Сабадел и Каталуня)



От Рамбо Куман до Мики Лаудруп, от Ернесто Валверде до Гойкоечея, от Стоичков до Просинечки, от Серджи до Хаджи. Че дори Мехо Кодро и Жорди Кройф. А освен тях Кройф създаде и три изключителни помощника. Хуан Карлос Унсуе (дясната ръка на Луис Енрике), Жорди Роура (помощник на покойния Тито Виланова) и Еусебио Сакристан (помощник на Рийкард).

След себе си Кройф не остави само треньори. Трябва да се отбележат и хора, които не застанаха на пейката, а избраха други ръководни постове. Като Амор (бивш шеф на школата на Барса), Субисарета (изпълнителен директор) и Бегиристайн (шеф в Манчестър Сити).

На онази снимка от 1996 г. има точно 12 бъдещи треньори. От 11-те титуляри избрани от Робсън за мача срещу Атлетико Мадрид, единствено Попеску и споменатия Амор не преминаха към пейката.

А ако погледнем една друга историческа снимка на Барселона ще намерим сходни цифри.

Онова фото от „Уембли” на 20 май 1992 г. Тогава Барса победи Сампдория и спечели първия си КЕШ. От 11-те играчи на Кройф само трима след това не станаха треньори – Нандо, Субисарета и Салинас, който взе тапия за треньор, но реши да се отдаде на кариера като анализатор в медиите.

Разбира се има един човек, който е най-яркият пример за наследник на Кройф и неговата школа. Той спечели дори повече от учителя си.

Пеп Гуардиола взе 14 трофея от общо 19 възможни за четирите години, в които води Барселона и остави огромен отпечатък върху историята на играта.

Не е странно, че сега Луис Енрике е на път да продължи тази тенденция. Той е на първото място в Примера, на финал за Купата на краля и с единия крак на полуфинал в Шампионската лига.

Не всички наследници на Кройф имаха възможността и щастието да поемат Барселона и да практикуват този начин на игра, който бе изграден от холандеца. А и не всички бяха отлични ученици като Пеп. Но идеята си остава една и съща. Деенкато, което Кройф вмени в Каталуня не се променя.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията