Испания в търсене на ново лице

Ла Фурия изпраща година на приливи и отливи

Sportinglife
Sportinglife 11:25 ч., 20 Ное 2014
0
58
Getty Images

Селекционерът на Испания Висенте дел Боске, играчите и феновете на Ла фурия роха със сигурност нямат основение да определят 2014-а като „една страхотна година”.

Испания загуби у дома от Германия с 0:1 в контрола

Тони Крос вкара за световните шампиони в края на мача

Двукратните европейски шампиони изиграха 12 срещи през последните 10 месеца и половина и всички те бяха с променлив успех.

Балансът все още е на страната на фуриите – седем победи и пет поражения

Прекъсната обаче бе серията от успехи у дома. Поражението от Германия записано в последния мач за 2014 г. е първото от 15 януари 2006 г. Тогава под ръководството на Луис Арагонес испанците отстъпиха на Румъния в контролна среща играна в Кадис.

От онзи тим в настоящия са само Икер Касияс и Серхио Рамос. Други двама – Сеск Фабрегас и Давид Силва пропуснаха срещата със световните шампиони заради контузии.

През тези осем години Испания изигра у дома 34 срещи, спечели 32 от тях и в две завърши наравно

Между първия мач за 2014 – победа срещу Италия и последния бе голямото разочарование – световното първенство в Бразилия. Първенците на Европа не само загубиха световната си титла, но и част от основните си играчи.

След Мондиала с екипа на ла фурия се сбогуваха Пуйол, Шави Ернандес, Давид Вия и Чаби Алонсо. Селекционерът Висенте дел Боске започна изграждането на нов тим, който ще има тежката задача първо да се пребори за участие на Европейското първенство през 2016 г. и след това да се опита да спечели за трети пореден път златото.

Всъщност от 13-те играчи, които взеха участие в мача, донесъл един от последните големи успех на Испания – финалът на световното първенство в ЮАР, в края на двубоя срещу Германия имаше само един – Педро. В началото пък общата им бройка бе трима – Касияс, Рамос и Бускетс. Останалите девет пропуснаха срещата заради травми или защото приключиха с участието си в националния отбор.

Същите трима са връзката между настоящия тим на Испания и онзи, който спечели европейското злато през 2012 г.

От края на световното първенство в испанския национален отбор са дебютирали общо 13 души. Общият брой на дебютантите в ерата дел Боске пък достигна 54 души.

Висенте дел Боске

„Ние сме в период на обновяване на състава, но искаме да продължим да гледаме с оптимизъм на бъдещето. Не сме напълно доволни от резултата, но пък двубоят бе равностоен”, коментира след срещата с Германия испанският треньор.

Според специалистите обаче един и същи човек е „виновник” за успехите на Испания от 2008 до 2013 г. и този на Германия през 2014 г. И неговото име е Хосеп Гуардиола.

Когато Пеп бе треньор на Барселона и каталунците диктуваха модата в европейския клубен футбол в основния състав на Испания имаше седем играчи на каталунците.

Нещо повече – схемата на игра на Ла фурия копираше тази на блаугранас – с преса, много пасове, доминиращо владеене на топката, постепенна атака.

„Испания е повече от Барселона, там има играчи от други отбори, които са важни”, често казваше Гуардиола пред испанските медии. Но ключовите позиции в тима бяха за играчите на каталунците – Пуйол и Пике в защита, Бускетс, Шави и Иниеста в центъра, впоследствие и Вия и Сеск. И двата тима доста си приличаха – по тактика и успехи.

Сега историята се повтаря с Германия

Пеп подписа с Байерн, работи с баварците една година и сега в националния отбор има седем играчи на шампионите. И успеха в Бразилия бе донесен от играч на този тим – Марио Гьотце, точно както от Андрес Иниеста в ЮАР.

Гуардиола бе този, който наложи модела с Филип Лам в халфовата линия, най-напред в Байерн, а след това същото бе повторено и в Бундестима. Преди идването на Пеп в Германия подобна роля бе възлагана на Лам само веднъж – в приятелски мач срещу Англия преди седем години.

Испанският треньор започна да налага любимия си стил с владеене на топката и да преобръща обичайният контраатакуващ стил на Байерн. Същото постепенно се случва с Германия и в крайна сметка доведе до успеха в Бразилия.

По всяка вероятност двата тима ще бъдат основни конкуренти и след две години

И това ще бъде големият тест за Испания – как тимът се е справил след успешната ера „Гуардиола” и доминацията на Барселона.

И успял ли е да намери своето ново лице. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията