Джокович и Вавринка отстреляха „младите пушки“

Двамата се изправят на полуфинал в Мелбърн

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 28 Яну 2015
0
788
Getty Images

През 2014 г. Стан Вавринка прекъсна по подобаващ начин игото си срещу Новак Джокович. Швейцарецът отстрани Новак Джокович на четвъртфиналите в Мелбърн и прекъсна трагичната си серия от 14 последователни загуби от сърбина.

Няколко дни по-късно Вавринка вдигна трофея на Australian Open и най-после записа името си в историята след дълги години, в които все нещо не му достигаше.

Колелото на историята обаче се върти и Ноле и Стан отново са един срещу друг в Мелбърн, но този път на още по-високо стъпало - полуфинал.

И двамата минаха като светкавици през предизвикателството на "младите пушки" Нишикори и Раонич, давайки индикации, че те двамата и Григор Димитров все още са зелени, за да поглеждат към трапезата, на която седи голямата четворка.

"Кей играе най-добрия си тенис в последните 12 месеца и Стан да го бие с 3:0 е доста впечатляващо. От позицията на шампион, очевидно е, че има високи очаквания към Вавринка тук. Той е изправен пред тази роля за първи път в живота си. Стан показа страхотен тенис при тези обстоятелства. Харесвам Стан и го уважавам много. Но аз съм сигурен, че след като стъпим на корта, и двамата ще искаме да спечелим", заяви Джокович.

А отбелязването на чистата победа на Вавринка над Нишикори изобщо не беше от куртоазия.

Швейцарецът изигра страхотен мач, в който се поздрави с 6:3, 6:4, 7:6(6) над японския си съперник.

Двубоят бе повторение на четвъртфинала от US Open миналана есен, а Вавринка успя да вземе реванш за загубата си в Ню Йорк. Вавринка спечели с 6:3 първия сет, като направи ключов пробив за 3:1.

Швейцарецът продължи да доминира и във втория сет, проби сервиса на Нишикори за 3:2, след което затвори частта с 6:4.

В третия сет се стигна до тайбрек, но Вавринка бе твърдо решен да приключи мача в три сета и успя. Нишикори спечели симпатиите на публиката, след като отрази пет поредни мачбола, но при шестия швейцарецът не сгреши и продължава на полуфиналите.

С подобен резултат Джокович отвя Раонич, но тайбрекът бе в първия, а не в третия сет - 7:6(5), 6:4, 6:2.

Сервисите спасяваха канадеца през първата част, но после нищо не бе в състояние да му помогне срещу сръбския ураган.

Без загубен сет и с един-единствен загубен сервис гейм, Ноле се класира за 25-ти път в кариерата си на полуфинал на надпревара от Шлема.

27-годишният сърбин не даде нито една възможност за пробив на съперника си, като допусна едва 17 непредизвикани грешки срещу 36 на Раонич.

Интригата бе убита с края на тайбрека в първия сет. В него Джокович взе рано инициативата с минипробив, а след това дръпна с 6:3 точки, което се оказа решаващо.

На старта на втората част сърбинът проби за първи път в срещата и без проблеми запази преднината си.

В третата част Джокович отново реализира ранен пробив и това окончателно сломи съпротивата на Раонич.

"Разбира се, че мачът можеше да тръгне в друга посока, ако не бях спечелил тайбрека. Първият сет беше оспорван, но мисля, че имах повече шансове от него. Успях да бъда концетриран във важните моменти и да спечеля решаващата първа част. Очевидно е, че победата в тайбрека и пробива на старта на втория сет бе огромно предимство за мен. Можех да се движа вече по-спокойно и да съм по-агресивен. От първия гейм на втория сет играх страхотно", заяви Джокович на пресконференцията след срещата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията