Пътешествие за двама

Роджърс и Моуриньо са близнаци, принудени да са врагове

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 26 Яну 2015
0
1483
Getty Images

Карнлох е рибарско селце с не повече от 2000 души население в една от най-северните точки на Ълстър, или както го знаем у нас – Северна Ирландия. Там хората се издържат с храната на морето, имат корави характери и няма как да е иначе – вятърът и бурите изобщо не ги жалят.

Сетубал е 140-хилядно бижу на брега в югозападната част на Португалия. Палми, екзотика, красота и... най-сериозната част от риболовната промишленост и търговия на страната. Слънчево е, топло е и хората са усмихнати.

Философията

Роджърс вярва сляпо в испанския модел на игра. Топката трябва да се подава на крак и да се изнася през защитниците, разтваряйки противника. Но за това трябват и точни изпълнители, а и време. В Ливърпул невинаги сработва, защото няма играчи като Шави, Иниеста или Алонсо.

Но на моменти миналата пролет тимът на Брендън играеше футбол, който бе радост за окото.

Моуриньо вярва в бързата контраатака, убийствената преса и защитата, която е като войнствено племе и пускането на гол е почти жертвен ритуал.

В смисъл – някой трябва да намери смъртта си, ако съперникът вкара. Жозе имаше привилегията бързо да постигне успех с Порто и да тръгне из големи отбори, където привличането на който и да е играч не е проблем.

Тактически умее бързо да преобръща мачове и поведението на отбора му е винаги изцяло под неговия контрол. Роджърс още се учи в това отношение, но когато играта на тима му върви, понякога е трудно той да бъде спрян. Проблемите при него са, че допуска кризи на формата и представянето на тима си, което също може да се обясни с липсата на голям опит на такова ниво.

От Карнлох е Брендън Роджърс, който на 26 януари навършва 42 години.

Мениджърът на Ливърпул извървя уникално пътешествие до работата на „Анфийлд”, а през май 2014-а за малко не шокира света с титла за клуба, който дори не бе слаган сред претендентите за топ 4 миналия сезон.

От Сетубал е Жозе Моуриньо, който на 26 януари навършва 52 години.

Точно така – двамата споделят един и същ рожден ден, с 10 години разлика. Жозе е най-актуалният и скъпооценяван треньор в света, носител на 2 купи на европейските шампиони и първенец на Португалия, Италия, Англия и Испания с клубовете си. Сега води Челси.

Те двамата са свързани от приятелство – на ниво колеги, но и на лична основа.

„Трудно е да сме близки приятели предвид съперничеството на двата клуба”, призна Моуриньо. Но преди седмица, когато до мача им от полуфиналите за Купата на лигата оставаха някакви си 20 минути, португалецът и северноирландецът си намигаха и бъбреха в прочутия тунел на „Анфийлд”.

Няма как да е иначе.

Роджърс е възпитаник на много школи във футбола. Неговият път е минал през кариера на футболист, приключила рано с травма. Също като на Жозе.

Успехите

Роджърс има една единствена титла – на плейофите на Чемпиъншип през 2011-а със Суонси, и то трофеят там е по-скоро символичен.

Остана втори в първенството миналия сезон, сега е на крачка от „Уембли” в Купата на лигата и преследва първи трофей с Ливърпул. Преди да акостира на „Анфийлд” не е работил в клуб, който да преследва купи – Рединг и Суонси трудно могат да минат за такива.

Жозе Моуриньо има 2 титли на Португалия с Порто, 2 на Англия с Челси, 2 на Италия с Интер, 1 на Испания с Реал. Купи на страната с Порто, Челси, Интер и Реал, 2 купи на лигата с Челси. Спечели и два пъти Шампионската лига.

Пресметнете тези трофеи, добавете Купа на УЕФА с Порто, суперкупи на Италия, Англия, Испания и Португалия, и опитайте да осмислите, че това е статистика от 2003-а насам... Да ви помогнем: 21 трофея за 12 сезона в четири различни страни.

След травмата Брендън решава – бъдещето му е на треньор. Поема към Испания, където изкарва близо година из клубовете, докато кара курсовете за лиценз. Финансира пътешествието си от застрахователната полица, активирана с контузията – получава накуп пари и ги влага в себе си.

Научава перфектно испански и започва да учи италиански, като изкарва и по няколко седмици в Ювентус и Милан. Говори с най-големите треньори, посещава доброволно семинари на УЕФА и гледа мачове.

През 2004-а Брендън е поканен в Челси като координатор на Академията за таланти и треньор на юноши. От Жозе Моуриньо, току що поел клуба като мениджър. Португалецът е на 41, Роджърс – на 31...

Харесват се, а Жозе често е казвал – „Ако някой ден ме надминат Андре или Брендън, ще бъда най-щастливият човек в света”. Андре – това е Андре Вилаш Бояш, друг от екипа на Моуриньо в първия му престой в Челси.

Роджърс напуска Челси с Моуриньо и се мести в Рединг, където скоро му поверяват първия тим. Но изоставя работата заради Суонси, където вижда огромно желание да се работи по неговите методи.

Докато е без работа между двата клуба, прави едномесечен престой в Интер, за да гледа работата на Моуриньо.

Вече знае перфектно италиански, което впечатлява всички в клуба от Милано.

Мъката на Брендън

Корав характер, човек който не се колебае да взима решения и минава с вдигната глава през капаните на живота. Така описват Роджърс. През това лято той се раздели със съпругата си и заживя с младата си любов в нов дом.

За 8 месеца свали 22 килограма, след като нов фитнес режим, но най-вече стресът от работата в Ливърпул и семейните драми го изсмукаха.

Но не това е най-голямото изпитание в живота на ирландеца. Само за 4 месеца в края на 2010-а и началото на 2011-а той губи майка си и баща си от рак.

Заради тях през юни 2011-а, дни след като класира Суонси за първи път в историята във Висшата лига, Брендън качи Килиманджаро с благотворителна цел. Парите отидоха за фондация „Мария Кюри”, която помага в битката с рака.

Ливърпул се обърна към Роджърс през 2012-а, след като собственикът Джон Хенри едва не си гълта пурата от изумление, прочитайки 180-страничната стратегия, която Брендън дава заедно със CV-то си за работа в клуба.

Първата година на „Анфийлд” бе трудна, Ливърпул остана извън Европа. Втората – почти златна и шампионска. Третата отново мина през сериозни спадове и критики, но Роджърс е от хората, които твърдо вярват в това, което правят. Като Моуриньо.

И по ирония на съдбата точно учителят му отне славата от ръцете на него и Ливърпул с 2:0 миналия сезон в решителен мач.

На 42 Жозе бе европейски шампион и такъв на Англия и Португалия. На 42 Брендън още доказва какво може и опитва да убеди медии, експерти и фенове. Двамата са толкова близки (не точно като философия за футбола), но едновременно с това – принудени да враждуват от тлеещото съперничество на клубовете им.

Бъдете сигурни в едно – днес телефонно обаждане Роджърс – Моуриньо (или обратно) е имало.

Нищо, че утре вечер ги чака жестока битка за място на „Уембли” пред очите на целия свят. Все пак днес двамата са рожденици, а ... приятелите на такъв ден не се забравят.

 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията