Най-големият шок в историята

Брадфорд надмина всички „убийци на гиганти” в най-великия турнир

Sportinglife
Sportinglife 12:05 ч., 25 Яну 2015
0
1020
Getty Images

През януари 1972 г. Нюкасъл изтегли лесен жребий за Купата на ФА. Домакинството срещу Херефорд от Конференцията трябваше да е разходка в парка за Малкълм Макдоналд – безпощадния голмайстор на Първа дивизия, Франк Кларк – английски национал, както и капитана на Шотландия Боби Монкър.

Отпадането на Сити – ефектът Абу Даби

Защо му трябваше на Манчестър Сити да лети до Абу Даби миналата седмица? Този лагер на Изток и тежкия полет вечерта преди мача с Мидълзбро ли се оказаха решаващи за отпадането на шампионите?

Защото Боро от Чемпиъншип удари гранда с 2:0 на негов терен и го остави с още един шанс по-малко за трофей през сезона.

„Може би не калкулирахме добре пътуването”, призна Мануел Пелегрини, мениджърът на Сити. На Мидълзбро и всички неутрални фенове, не им пука.

Боро допринесе за този незабравим ден на изненади в турнира.

Но аматьорите доведоха 5000 привърженици в дъжда и завършиха 2:2, докарвайки мача до преиграване.

Нюкасъл отпадна в Херефорд с 1:2 на 5 февруари 1972 г. и сътвори това, което до вчера бе най-големия шок в историята на английския футбол. Едва за втори път в историята (след 1949 г.) тим извън професионалните 4 лиги изхвърли от Купата на ФА елитен отбор.

Но в събота Брадфорд, отбор от Лига 1 – третото ниво на футбола в Англия, надмина онзи прочут мач в Херефорд. Защото аутсайдер е малко за това, което значеше пътуването на Брадфорд до „Стамфорд бридж” за мача от четвъртия кръг. Тимчето отиде в дома на най-силния отбор в страната в момента, който води с пет точки на върха на Висшата лига и е на път да я спечели.

Най-големите изненади в Купата на ФА

1972 г. Херефорд (аматьори) – Нюкасъл (елитен) 2:1, III кръг

1984 г. Борнемут (трета лига) – Манчестър Юнайтед 2:0, III кръг

1988 г. Уимбълдън – Ливърпул 1:0, финал

1989 г. Сътън (ам.) – Ковънтри (елитен) 2:1

1992 г. Рексъм (четвърта лига) – Арсенал 2:1

2003 г. Шрозбъри (трета лига) – Евертън 2:1

 

В добавка, Брадфорд изоставаше с 0:2. Шансовете на гостите в този момент са се оценявали вероятно на равни на това да скочиш без парашут от 25-ия етаж и да оцелееш. Как жълто-червените нанизаха четири гола на тима на Моуриньо...? Футболът вероятно никога не може да го обясни.

„Това е най-великият шок в историята на турнира”, каза Роби Фаулър в студиото на BBC. Медията пусна анкета онлайн и 77 процента от зрителите се съгласиха с големия голмайстор от миналото.

„Това е невероятен ден, най-великият резултат в историята”, каза Крис Уодъл, друга легенда.

„При 2:0 Челси помисли, че мачът е свършил – анализира Найджъл Спакмън, бивш капитан на „сините” от Лондон. – А това е пагубно, когато срещу теб е съперник, който няма какво да губи. Турнирът за Купата на ФА е уникален именно с това – отборът насреща е обзет от мисълта, че това е неговият ден. Ще трябва да чака за следващия такъв една година, ако не се възползва максимално.”

Съставът на Челси, разбира се, не бе оптимален. Приоритетите очевидно са други, но е сигурно, че този шок не е влизал в плановете. Когато си домакин на тим от трета лига и водиш с 2:0, преминаването ти в следващия кръг трябва да е подпечатано и прибрано в шкафа.

На терена бяха като титуляри национални футболисти и звезди като Аспиликуета, Кейхил, Рамирес, Оскар, Салах, Микел, Дрогба и Реми. Влязоха Вилиан, Азар и Фабрегас.

Брадфорд няма победа след Нова година в първенството, губейки от Рочдейл и Йовил. Но удари Челси на неговия терен, засрами Моуриньо и Абрамович, написа най-славната страница в историята на турнира и остави без дъх всеки, който видя това чудо.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията