ЦСКА се превръща в нормален клуб

Рано завършената селекция и договорът с „Lotto” показват мениджърски възход на „Армията”

Джони Кейджов
Джони Кейджов 09:30 ч., 19 Яну 2015
0
1298
Lap.bg

През годините ЦСКА много пъти е бил мишена на подигравки. Да се напише за всички абсурди на „Българска армия”, ще е нужна цяла книга.

Но най-общо казано – мястото за подготвителен лагер често е било дискусионно дори в последната седмица преди заминаването, а почти всеки ден при отбора са идвали незнайни герои със странни имена и националности. Направят 2-3 тренировки, хапнат здраво и пак към дома.

В прав текст

От година и половина ЦСКА желае да се нормализира и европеизира.

От година и половина ЦСКА желае да се нормализира и европеизира.

Някои ще кажат – случаят с Антон Карачанаков е доказателство, че грешките не са научени.

Истина е, че Александър Томов обича да плаща в последния възможен момент. Но може ли някой да се сърди на президента, който спаси ЦСКА от изчезване и е публична тайна, че парите не валят като дъжд над Борисовата градина.

С действията си през 2015 година най-титулуваният български клуб прави все положителни неща.

На първо място е селекцията. Минаха две седмици от старта на подготовката и в ЦСКА на проби са били само двама души – неизвестен марокански вратар от Верея и хърватинът Марио Бркляца.

За втория гарантира Велизар Димитров и очевидно окото на бившата „червена” звезда е било точно. За една седмица хърватинът заслужи договор.

Всички останали идваха веднага за подпис – черногорецът Николич, латвиецът Уворенко и анголецът Фортес.

ЦСКА се засили на местата, където все още се очаква да се отслаби. А вече се чуват мнения, че новите са по-добри от старите. Например вратарят Уворенко не е изпускал мач в последните години. ЦСКА не може да задържи чеха Якуб Дивиш през лятото. Рокадата е направена.

Чаканите милиони за Сержиу Буш още ги няма, а Николич идва със значително по-сериозна визитка от румънеца.

Също скоро сигурно ще бъдат продадени Борис Галчев и Еденилсон Бергонси, ето ви за замяна Бркляца. Загадка засега е Фортес. В миналото е бил в детски отбор на „Манчестър Юнайтед”, но после изчезнал от хоризонта. Стойчо Младенов се доказа, че намира диаманти в боклука. И не е честно да съдим анголеца, преди да сме го видяли. Освен това договорът на Фортес е само до края на сезона и ще взима една от най-скромните заплати в отбора. Изглежда, че опитът си струва.

Извън терена ръководството на ЦСКА също се представя на ниво.

На първо място с договора със "Sport Depot" за екипировка с марката „Lotto”.

В прав текст

Много години са минали от деня, в който представител на „червените” е шест месеца по-рано в завода, за да избира екип.

Много години са минали от деня, в който представител на „червените” е шест месеца по-рано в завода, за да избира екип. И тук, както при селекцията, често е взимано ниско качество на екипировка с договори в последния момент.

А е очевидно – „Lotto” е доста по-високо котиран бранд от „Леджеа”, с чиито екипи ЦСКА ще завърши сезона.

Важното е, че и смяната на италианския караул стана по правилния начин – пред медиите, с добри думи и за настоящ, и за бъдещ.

Остава още един ход на шефовете, който трябва да е точен, а не популистки – за базите.

В новия спортен министър Красен Кралев най-накрая футболен човек седна на този стол. Човек, разбирщ от проблемите на най-популярната игра и от бизнес. За първи път от Кралев звучи разбиране за проблема с базите на ЦСКА.

И затова сега остава единствено Томов да доведе обявявания многократно готов инвеститор, който да направи „Българска армия” бисер в Борисовата градина. И ЦСКА окончателно ще стане нормален и европейски клуб.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията