Къде са генийчетата на Аржентина от Пекин 2008?

Преди 9 години този уникален отбор спечели олимпийското злато

Sportinglife
Sportinglife 14:15 ч., 16 Яну 2017
0
13121

Анхел ди Мария

Фигурата му - слабовата и някак крива, бе непозната на света тогава. Но вкара победния гол на финала срещу Нигерия, което му донесе и трансфер в Бенфика.

Последва голям трансфер в Реал, спечелване на Десетата за клуба с негово активно участие, невероятна сделка с Манчестър Юнайтед за над 60 милиона лири и ... разочарование по английските терени.

Днес е в ПСЖ, отново на високо ниво в йерархия на европейския футбол.

Изживя тежко финала през 2014-а , след като се контузи на полуфинала с Холандия и не игра при загубата от Германия. А бе най-добрият аржентинец на световното.

Хавиер Масчерано

През 2008-а бе непримирим полузащитник на Ливърпул, а днес - бранител на Барселона. Спечели 15 трофея с каталунците, капитан на Аржентина на световното през 2010-а, невероятен 4 години по-късно, но... пак без титла. Неизменна част от отбора, въпреки че лентата бе свалена от ръката му и дадена на Меси.

Лионел Меси

Ами... Тогава бе едно дългоносо, дългокосо, усмихнато хлапе. Радваше се на медала си след финала, а преди това, след като Аржентина би Бразилия на полуфинала, дълго се прегръщаше с идола и ментор Роналдиньо.

Днес е идол на световния футбол, №1 на планетата, спечелил всичко по много пъти и в отборен, и в индивидуален план. На клубно ниво...

С Аржентина загуби три финала поред - Мондиал 2014 и Копа Америка 2015 и 2016.

Геният ще има още един шанс за световната купа, когато през 2018-а ще води Аржентина на първенството в Русия.

Серхио Агуеро

А, да - и той беше там. Кун игра в атаката на аржентинския тим на олимпиадата. Снимката му с Меси, как се радват на медалите, обиколи света.

Тогава бе надеждата на Атлетико, вкарваше голове в Испания и имаше голямо бъдеще. Бе и гадже на дъщерята на Диего Марадона.

Днес е машината за убиване и попадения на Манчестър Сити, чупи рекорди по английските терени, преживя и всички споменати вече неведнъж разочарования с Аржентина.

Така и не успява да стане твърд титуляр на големите турнири, изместван от Гонзало Игуаин, който пък все е антигерой с пропуските си.

Евер Банега

Току-що купен от Валенсия през 2008-а, сочен за талант №1 в полузащитата на Аржентина. Последваха средни и непостоянни изяви в Испания, завръщане в родината за презареждане на батериите с Нюелс олд Бойс, а после 2 много силни сезона в Севиля.

През миналото лято отиде като свободен агент в Интер, където отново не може да се наложи като безспорен титуляр.

Не е точно звезда, но кариерата му никак не е лишена от блясък и трофеи (Лига Европа два пъти със Севиля.

В Аржентина е на принципа на йо-йо - ту е в отбора, ту не го викат... За 11 години има 51 мача.

Езекил Лавеци

Да, да - ще си кажете, не е сериозно аржентинците да са пратили чак толкова талант на тази олимпиада. Но е факт.

Лавеци бе резерва, но влезе в добавеното време на мястото на Меси, за да запише минути на финала.

Тогава бе звездичка в Наполи, името му се чуваше, но... като някой, който може да стане много добър. Мина през ПСЖ, където стана много добър, а днес е в Китай (на местопрестъплението!) след трансфер с много нули в Хебей Форчън.

Освен споменатите имена, които без съмнение знаете добре, ето останалите в онзи аржентински отбор (общо са 18 играчи, както е правилото за олимпийски турнир):

Вратар:

Оскар Устари (заменен с травма от Николас Наваро).

Защитници:

Фабиан Монсон, Николас Пареха (титуляри на финала до Гарай и Сабалета), Федерико Фацио (днес в Рома).

Полузащитници:

Хосе Соса, Диего Буонаноте.

Нападател:

Лаутаро Акоста.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията