Големите умове на футбола днес

Най-влиятелните спортни директори в играта

Sportinglife
Sportinglife 16:00 ч., 13 Яну 2017
0
3361
GETTY IMAGES

Джузепе Марота, Ювентус

За разлика от Англия, където тази позиция изобщо не е популярна заради правомощията на мениджъра, в Италия спортният директор е ключова фигура. Марота е най-добрият.

След Калчополи Юве бе разтърсен из основи и тръгна да се променя тотално. Успехите на Джузепе в Аталанта и Сампдория му отвориха път към гранда през 2010-а.

Резултатите от тази връзка са изключителни. Пет поредни титли от 2012-а до днес, като Марота е човекът, отговорен за назначението на Антонио Конте през 2011-а и наследника му Максимилиано Алегри 3 години по-късно.

Юве стигна и финал в Шампионската лига през 2015-а, а статутът на клуба отново е непоклатим в елита на Европа - доминант у дома, основен фактор в турнира на най-силните на континента.

Трансферната политика е блестяща, като Пол Погба, Андреа Пирло и Сами Кедира бяха взети на практика без пари. Карлос Тевес, Патрис Евра, Андреа Бардзали и Артуро Видал са други успешни удари за малки суми, а с голяма стойност в черно и бяло.

Всички изброени имена по-горе струваха 22 милиона евро на Ювентус. Само Погба бе продаден за над 100 милиона на Манчестър Юнайтед, след като преди това помогна за 4 титли.

Ралф Рангник, РБ Лайпциг

В Германия говорят за него като за футболен ум номер едно на страната. Като треньор успя да изведе Шалке до второ място в Бундеслигата и полуфинал в Шампионската лига - най-големите успехи на клуба в новия век.

Преди 4 години обаче спря с треньорската професия и прие да стане спортен директор на РБ Лайпциг в трета дивизия тогава. С огромни ресурси зад гърба, разбира се, но и с много ясна визия, изгради работеща система в клуба.

"Интересуваме се от най-добрите играчи в света, но на възраст между 17 и 23 години", обясни в едно интервю преди година. През ръцете му минаха Садио Мане, Джошуа Кимих, Наби Кейта и още... А първият отбор, поверен в ръцете на неособено популярния австриец Ралф Хасенхютъл, амбициозно преследва Байерн на върха на Бундеслигата, където стигна за 3 сезона.

Лес Рийд, Саутхемптън

За всеки извън клуба решението да бъде освободен Найджъл Аткинс през 2013-а бе сензационно и необяснимо. Мениджърът бе превел Саутхемптън по трънливия път от Лига 1 до Висшата лига, а загуби работата си.

На неговото място дойде Маурисио Почетино. Е, ако искате да ругаете някого по повода, да знаете - решението взе Лес Рийд.

"Влагаме страшно много усилия и финанси в това да преследваме най-талантливите играчи по света, а не го правим за мениджъри", казва спортният директор. И основната точка в стратегията му е тази позиция в клуба да не попада в ръцете на хора без визия.

Почетино бързо бе изкушен от по-голям клуб и сега прави чудеса в Тотнъм.

Роналд Куман - един от учениците на Кройф, мина през клуба от Южния бряг, изкара два чудесни сезона и днес е в Евертън.

Начело на Саутхемптън днес е Клод Пюел, който също не разочарова с резултати. Академията на клуба функционира безотказно и няма сезон, в който поне едно ново име да не дебютира във Висшата лига. Да не говорим за трансферната политика, донесла стотина милиона от продажбата на Лалана, Клайн, Ловрен, Мане, Шнайдерлен...

Михаел Цорк, Борусия Дортмунд

Преди 19 години се отказа от активна кариера като играч и бе изпратен с почести. Лидер и капитан на Борусия, феновете го обичаха много. Но те не подозираха, че като спортен директор, какъвто стана почти веднага след отказването му, Цорк (на основната снимка) ще е още по-важен за клуба.

В края на миналия век и началото на този Дортмунд едва се спаси от фалит, а операциите, които изкараха клуба от калта, бяха движени основно от неуморния мозък и енергия на директора. След като икономическите проблеми бяха решени, Цорк тегли чертата и сложи начало на нова стратегия.

Млади играчи, собствена академия и скаутинг - като примери бяха използвани холандските клубове плюс Порто и Бенфика.

Борусия изкара от своите недра Марио Гьотце - голяма звезда на немския футбол, намери рано и изведе до високите етажи на футбола Левандовски, Хумелс и Гюндоган, като едновременно с това печелеше и титли, и купи, а и игра финал в Шампионската лига. Юрген Клоп бе взет от Майнц и стори гореспоменатите чудеса като треньор, а смяната му е човек с не по-малко ясна и далечна визия - Томас Тухел (горе).

Днес в отбора са няколко от най-талантливите млади играчи в света: Емре Мор, Кристиан Пулишич, Усман Дембеле, Микел Мерино.

Борусия върви по верен път, ръководена от Цорк, безрезервно подкрепян от управата и феновете.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията