Какво ни очаква през 2017-а в Лигата на извънземните?

Нещата вървят към трети пореден финал между Кливлънд и Голдън Стейт, но ще има ли изненади?

Любомир Изов
Любомир Изов 10:10 ч., 05 Яну 2017
0
1415
GETTY IMAGES

ЗАПАДНА КОНФЕРЕНЦИЯ

ФАВОРИТЪТ

Голдън Стейт – Най-резултатният отбор поне дотук в лигата. Уориърс използва много добре основното си оръжие – стрелба от 3-ката, а почти никой тим в лигата не може да ги ограничи относно този показател. Кевин Дюрант се вписа страхотно в състава, макар и да не знае какво означава „пас“.

В защита Голдън Стейт също се представя чудесно, като разполага с един от най-добрите в отбрана в НБА – Дреймънд Грийн. В плейофите на Запад ще бъде интересно и оспорвано, но силите на тима ще са достатъчни за пореден финал в лигата, най-вероятно отново срещу Кливлънд.

ИЗНЕНАДИТЕ

Хюстън – Най-голямата изненада в лигата. Всички очакваха да има проблеми при ракетите, но треньорът Майк Д‘Антъни постави твърдо на поста гард Джеймс Хардън и баскетболистът се отплаща по най-добрия възможен начин. Брадата бележи по над 28 точки средно на мач и е лидер в асистенциите – по почти 12 средно на среща. Ерик Гордън пък има най-много тройки от всички в лигата – общо 136. Хюстън ще бъде фактор и в плейофите.

Юта - Тимът е трети по защитни показатели, а Руди Губер е повече от страхотен през кампанията. Той прави по над 12 борби средно на мач и е с най-висок процент точна стрелба в целия НБА – 68%. Джазмените разполагат със страхотен гард в лицето на Родни Худ и прекрасен шутър от тройката – Джо Ингълс. Юта без проблем има сили да премине първия кръг на плейофите, разбира се в зависимост и от противника.

РАЗОЧАРОВАНИЯТА

Портланд – Отборът бе сензацията през изминалата година и даде отпор дори на Голдън Стейт. Този сезон обаче Трейл Блейзърс е сред разочарованията. Не помага и контузията на Деймиън Лилард, Си Джей Маккълъм не е на нивото си, а Алън Краб преподписа за много пари и е само статист. Портланд ще трябва много да се потруди дори да стигне до плейофите, а за нещо повече трудно може и да става дума.

Минесота – Всички очакваха тимът да бъде фактор през сезона, но положението е по-зле дори от миналата година. Наличието единствено на талант само по себе си не печели мачове. Вълците се отказаха от Кевин Гърнет и това е огромна грешка, липсата на ветеранско присъствие се усеща. Том Тибодо пък претоварва титулярите си, оставяйки ги прекалено много време на паркета. За жалост феновете на Минесота отново няма да се радват на плейофни битки.

Далас - Тимът с най-слаб състав в лигата. Допълнително той бе поразен и от много контузии, което не е и особено голяма изненада. На няколко пъти през кампанията Рик Карлайл залагаше на до четирима в стартовата си петица, които не са избирани чрез драфта. Това само по себе си говори за качеството на отбора.

ОСТАНАЛИТЕ НА ЗАПАД

Сан Антонио – съставът на Спърс е един приятен микс от ветерани, млади таланти и звезди в своя пик. Шпорите имат 17 поредни сезона с повече от 50 победи, а през миналия подобриха и собствения си рекорд – 67 успеха в редовния сезон. Основния конкурент на Голдън Стейт на Запад. ЛА Клипърс отново са в играта и ще имат основна роля в конференцията. Но силите им едва ли ще стигнат до повече от един елиминиран съперник в плейофите.

Оклахома също е от приятните изненади, тъй като се очакваше срив в тима след напускането на Дюрант. Но Ръсел Уестбрук взе нещата в свои ръце – средните му показатели на мач са за трипъл/дабъл. Лидерът на отбора поставя рекорд след рекорд, а с помощта на Оладипо и Адамс тимът може да очаква и добро представяне в плейофите.

Мемфис е в зоната на плейофите, а със сигурност ще остане там и в края на редовния сезон. Преодоляване на първия кръг ще бъде почти непосилна задача, тъй като вероятият съперник ще бъде или Голдън Стейт или Сан Антонио. Сакраменто ще разчита на ДаМаркъс Казънс да заведе отбора в плейофите. Центърът бележи по 29 точки средно на мач, а положението в Кингс е общо взето „one man show”.

ЛА Лейкърс е нереално все още да мисли за плейофи, а загубите бяха повече от победите дотук, но все пак "езерняците" направиха добри игри. Пред тима има бъдеще, стига младите момчета да се сработят по най-добрия начин. Това е и задачата на новия мениджър Люк Уолтън.

Денвър и Ню Орлиънс не надвишават очакванията, но не и разочароват. Чудо ще е нужно и на двата тима, за да завършат редовния сезон в осмицата. Финикс са разочарование, а страхотните гардове на тима явно не са достатъчни за каквито и да било успехи.

ЛИЧНИ ОТЛИЧИЯ

MVP

Джеймс Хардън и Ръсел Уестбрук дотук са основни фаворити за отличието, но всичко зависи от това, къде ще се намират отборите им в края на редовния сезон. ЛеБрон Джеймс също е сред кандидатите, но той обича да изпъква най-вече в плейофите. От Голдън Стейт засега фаворит изглежда Кевин Дюрант, но е трудно да се отличи само един играч на "воините". Един измежду четиримата ще бъде избран за MVP на редовния сезон.

Новобранец на годината

Дотук поне нито един новобранец не се доближава до нивото на Джоел Ембийд. Играчът на Филаделфия записа по 19,1 точки средно на мач, по над 7 борби и стрелба от тройката почти 40%. Камерунецът записва по 25 минути средно на двубой, представете си ако стои на паркета с 10 повече...

Защитник на годината

Въпросът е един – Кауай Ленард от Сан Антонио или Дреймънд Грийн от Голдън Стейт. Играчът на войните като че ли има леко предимство, но ще видим.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ

Костюмите и вратовръзките бяха толкова ярки и силни, на моменти крещящи. Но те повече няма да бъдат същите. Крейг Сейгър ги носеше толкова добре. Дългогодишният репортер, известен с колоритния си, от време на време дори флуорисцентен гардероб, почина след тежка битка с левкимията.

Само дни след като бе приет в Залата на славата... Той оставя съпруга и пет деца.

Относно ексцентричния си вид той обичаше да казва: „Дрехите ми отразяват това, което съм. Вярвам, че животът трябва да бъде забавен, както и дрехите ти“.

Мир на праха му.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията