Спете спокойно вратари. Миро се отказа

Реализатор №1 на световните първенства спря с футбола и става треньор

Sportinglife
Sportinglife 12:30 ч., 03 Ное 2016
0
1555
GETTY IMAGES

Тихата суперзвезда. Отива му.

Мирослав Клозе никога не е пълнил с огромни и зрелищни снимки последните страници на вестниците. Заглавията не гърмяха за личния му живот, лъскавите му гаджета, автомобили или статут на икона в родината му.

Той просто отиваше на работа, вършеше я добре, чупеше рекорди и се нареди до митове на футбола като Пеле и Роналдо.

В сряда, пак типично в стила си, Миро обяви, че спира с футболната кариера. На 38 години и без отбор от месец май, когато приключи с Лацио, нападателят на Германия прие предложението на Йоаким Льов да влезе в треньорския щаб на Бундестима.

Ще се занимава с нападателите, много ясно. Може да ги научи на доста неща.

През XXI в. Клозе е вкарал най-много голове за национален отбор в целия свят. Има попадения на 4 световни първенства, като само още един футболист може да се похвали със същото - Пеле, Краля.

Мина Роналдо - Феномена, като наниза 16 пъти на Мондиали, докато бразилската голова машина има 15 попадения.

Рекордьор по точни удари за Германия със 71 гола, вкарани в 137 мача.

Синът на полски хандбален национал израсна с мечтата да играе в червеното на Кайзерслаутерн и я осъществи още на 20 години, когато дебютира за първия тим. Вкара 52 пъти за отбора на детството си и го спаси 2 пъти от изпадане.

През 2004-а премина във Вердер със сълзи на очи, защото парите бяха нужни на Лаутерн. И там се захвана за работа - невероятен с глава, убийствен в наказателното поле, без да се опитва да прави неща извън него, които не му идват отръки. Голмайстор по природа.

За три сезона в Бремен заби 53 шампионатни гола, което през този век остава топ постижение на Вердер. Взе Купата на Германия, дебютира в Шампионската лига и си осигури трансфер в Байерн, за да посегне към титли и трофеи - нещата, които ти дава един гранд.

През това време вече бе деветката на Германия, въпреки че в страната се чуваха съмнения за това дали един поляк, който така и не научи химна, може да е водеща личност в Бундестима.

Клозе признава, че и днес със съпругата му Силвия и близнаците Луан и Ноа у дома говорят на полски. "Учат немски в училище, това е достатъчно", казва Миро.

Никой не се оплаква след първите му изяви с екипа на Германия. Избира да играе за тази страна, а не за родината си, след като с месеци му е трудно да вземе решението.

Дебютира през 2001-ва срещу Албания, като Руди Фьолер го пусна като резерва при 1:1. Две минути по-късно вкара победно за 2:1, направи предно салто от радост и... това стана запазената му марка.

Бърз, непоколебим, надушващ гола и невероятен във въздуха, Клозе сякаш само чакаше да облече националния екип, за да ниже голове. Независимо от формата му в клубния отбор, никой селекционер на Германия не се отказа от него.

А имаше трудни моменти. Байерн го залепи на скамейката, а след 2 титли на Бундеслигата Миро реши, че е време за промяна.

При всички топ оферти избра Лацио, просто заради шанса да е титуляр постоянно.

"Никога не съм съжалявал - каза през лятото. - Можех да играя и в по-голям клуб вероятно, но в Рим се чувствах идеално."

Взе купата на Италия, стана и световен шампион през 2014-а, счупи рекорда на Роналдо, надмина Герд Мюлер... Общо има над 300 гола. Какво повече да иска в кариерата си?

Остана си тихата суперзвезда, по която twitter, facebook и instagram не полудяваха, не прегряваха от снимки и мемета...

Човекът си вършеше работата. Вратарите от вчера спят спокойно.

Миро се отказа и няма повече да ги разочарова.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията