50 години "Висенте Калдерон" - великите моменти

Храмът на Атлетико остава един от най-шумните и негостоприемни стадиони в Европа

Sportinglife
Sportinglife 14:00 ч., 03 Окт 2016
0
3572
clubatleticodemadrid.com

Денят на Зико и Дирсеу

Бразилия решава да изиграе серия европейски контроли в навечерието на Мондиал 1978 и една от тях е именно на "Калдерон" срещу Атлетико. Мачът не е случайно организиран - той бележи и 75-ата годишнина на клуба от Мадрид.

На терена бразилците се забавляват - 0:3, като Нунеш, Тониньо и Мендонка вкарват головете. Селесао не е в пълния си състав, а Зико и Дирсеу направо разпиляват домакините и това е един от малкото случаи, в които враждебният иначе стадион става на крака да аплодира сменен играч на гостите - Зико, който напуска играта.

Мондиал 1982

Три мача се играят на този стадион по време на световното в Испания, като Франция с Платини, Жирес, Тигана и Женжини бе голямата атракция. "Петлите", после отпаднали кошмарно на полуфинал с дузпи от Германия, печелят на "Калдерон" срещу Австрия с 1:0 и Северна Ирландия с 4:1.

Хеттрикът на Балтазар

Бразилецът Балтазар Мария де Мораиш Жуниор идва в Атлетико със славата на носител на трофей "Пичичи" - голмайстор на Примера с екипа на Селта. И още в първия си сезон повтаря упражнението, вече край Мансанарес.

Най-великият му ден е несъмнено в дербито с Реал Мадрид, когато две негови попадения дадат аванс - 2:0. Гостите отвръщат с удари на Шустер, Бутрагеньо и Лосада, но в края "Калдерон" е на път да се срути - Балтазар оформя хеттрик, 3:3!

Най-лудата нощ

Барса повежда с 3:0 в мача на 30 октомври 1993-а. Това е непобедимата Барса на Кройф, с атака от Стоичков и Ромарио. Бразилецът вкарва трите гола.

Но след почивката Атлетико, вдигнат от лудата публика на непримиримия си "Калдерон", нанася своя удар с два гола на Косецки, по един на Педро и Каминеро за велик обрат.

Нещо повече, лудостта се случва с 10 души, като по средата на полувремето е изгонен Пири.

Шедьовърът на Виери

Мачът бе за Купата на УЕФА, а Кристиян Виери вкарва от аутлинията, невъзможен ъгъл... Съперникът е ПАОК, а резултатът - 5:2 за Атлетико през октомври 1997-а. Голът на италианеца остава в историята. И до днес стадионът вероятно не е виждал такова изпълнение.

Първият гол на Хлапето

Фернандо Торес вкарва на Хаен във втора дивизия през 2001 г., далеч преди светът да знае за съществуването му. Едва на 16, той вече е емблемата-символ за всеки, който обича червеното и бялото на клуба от Мадрид.

Торес стана легенда, мина през Ливърпул, Челси и Милан, за да се върне у дома, където е и днес.

Тигъра разкъсва Депортиво

Радамел Фалкао вкара пет пъти на Депортиво пред ревящите трибуни на "Калдерон" на 9 декември 2012-а. Попаденията бяха специални, различни, с глава, крак, от въздуха и от дузпа... Фалкао бе поредният нападател с №9, идолизиран от трибуните край Мансанарес.

Сбогом на Луис

На 1 февруари 2014-а Луис Арагонес си отиде от този свят. Най-важният човек в историята на клуба (Калдерон е след него, според феновете) заслужи изпращане като на легенда. Подобаващо, шест дни по-късно Атлетико размаза с 4:0 Реал Мадрид в дербито, като игра така, че стадионът направо виеше от удоволствие.

Завръщането на Нандо

Нямаше мач в този ден. Нямаше дори открита тренировка.

Просто любимото момче на "Калдерон" отново облече екипа, излезе с децата си (а самият той бе хлапе, когато дебютира там) и помаха на 45 000 влюбени, плачещи и невярващи на очите си фанатици. Фернандо Торес се върна в Атлетико 8 години след напускането на клуба.

Днес "старото корито" става на 50 години и изживява последните си дни. През юни догодина ще бъде съборен, за да се появи на негово място парк, който ще носи името "Атлетико де Мадрид".

Клубът се мести, но душата му остава там - на брега на Мансанарес.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията