Те танцуваха по-кратко и от Големия Сам

Марсело Биелса с неговите 2 дни начело на Лацио бие всички... почти

Sportinglife
Sportinglife 11:05 ч., 29 Сеп 2016
0
1126
GETTY IMAGES

Сам Алърдайс остана на поста национален селекционер на Англия точно 67 дни, за което време успя да изведе отбора в един мач.

Спечели го, превърне се в единствен в историята със стопроцентов актив на поста, без допуснат гол (1:0 над Словакия) и даде култов статус на Адам Лалана - вкарал единственото попадение в "ерата Алърдайс".

Ирония, сарказъм, упражнения в чувство за хумор...

Но Големия Сам и неговия исторически срам не са най-краткият престой на футболен треньор на една позиция. Дори има доста пресни примери от клубове за по-конфузно скоропостижни разводи.

Брайън Клъф, 44 дни в Лийдс

Случи се през далечната 1974-а и бе толкова скандално, впечатляващо и знаменателно, че за него днес има книга и филм. Клъф - най-високо котираният млад мениджър в Англия, пое Лийдс - най-силния отбор в страната по това време.

И вместо да постигнат чудеса, те просто отказаха да работят заедно. Добре известно е, че играчите на Дон Реви, създал този шампионски тим и враг на Клъф, не приемат Брайън от първия ден. Той от своя страна не е човек, който се адаптира. Другите се адаптират към него.

И така амалгамата не се получи, а Клъф си тръгна след 44 дни, една победа, 3 ремита и 3 поражения. До смъртта си великият треньор, който след този кошмар направи Нотингам два пъти шампион на Европа, проклинаше Лийдс - макар и да опитваше да се сдържа пред камерите.

Такова е и заглавието на книгата и филма за историята: "Проклетият Юнайтед".

Стийв Копъл, 33 дни в Манчестър Сити

През 1996-а Копъл, доста успешен начело на Кристъл Палас, прие работата в по-малкия манчестърски клуб, който изживяваше поредните си трудни дни. Беше октомври, Палас му позволи да отиде в Сити, като и двата тима бяха в Първа дивизия - нивото под Висшата лига, и се бориха за промоция.

След само 6 мача, в които спечели 2 победи, загуби три пъти и завърши веднъж наравно, Копъл даде оставка. Причината - стрес и недобра обстановка за работа. Истината е, че той не бе добре приет от първия ден. Нормално за легенда на Манчестър Юнайтед с над 350 мача за клуба...

Копъл се върна в Палас, като успя да постигне промоция с тима същия сезон. А Сити завърши 14-и и остана във втората по сила дивизия на Англия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията