Скандалът с Манчестър Сити и Франк Лампард

В САЩ подозират английския шампион в умишлена измама с трансфера на Лампард, от УЕФА започват разследване на финансите на клуба

Sportinglife
Sportinglife 08:20 ч., 12 Яну 2015
0
966
Getty Images

Имиджът на Манчестър Сити в Англия и в чужбина бе разбит на парчета, констатира в. „Дейли Мейл“, след като стана ясно, че английският шампион е изнесъл заблуждаваща информация относно престоя на Франк Лампард на стадион „Етихад“.

Лампард в Манчестър Сити

Висша лига: 16 мача (13 като резерва), 5 гола
Шампионска лига: 2 мача (1 като резерва)
Купа на Лигата: 1 мач, 2 гола
Купа на Англия: 1 мач

Общо: 20 мача (14 като резерва), 7 гола

Оказа се, че англичанинът не е преминал под наем в редиците на шампионите и няма подписан договор с американския клуб Ню Йорк Сити.

След като бяха поставени под натиск от медиите и от гневни фенове в САЩ, от Манчестър Сити най-после признаха, че са заблудили обществеността.

От Висшата лига останаха бесни заради твърдението на клуба, че първоначалният договор с Лампард е бил до 31 декември.

Това не само не отговаря на истината, но и щеше да е нарушение на правилника на Премиършип. В крайна сметка „Гражданите“ бяха принудени да отстъпят и стана ясно, че контрактът на ветерана е бил до края на сезона още в момента на подписването му.

Все пак „небесносините“ не са нарушили никакви правила и няма да бъдат наказани.

Репутацията им обаче понесе сериозен удар, след като в. „Ню Йорк Поуст“ окачестви сделката като „измама“.

Няма никакво доказателство, че действията на Манчестър Сити са нещо повече от поредица от неумишлени грешки. Изглежда обаче невероятно клуб с подобен статут да допусне подобни гафове, коментира „Дейли Мейл“.

В САЩ вече се появи хипотезата, че „Гражданите“ са изиграли американските фенове, оповестявайки, че Лампард ще играе в Ню Йорк, за да стимулират продажбата на билети, отбелязва „Дейли Мейл“.

В същото време „Гардиън“ съобщи, че УЕФА ще разследва Манчестър Сити по подозрение, че клубът заобикаля изискванията за финансов феърплей.

От европейската централа са обезпокоени от начина, по който загубите на „Гражданите“ се разпределят между компанията майка на клуба и нейните подразделения.

През миналия сезон „небесносините“ бяха глобени с 16 млн. паунда и им бе поставен таван за трансферни разходи в размер на 49 млн. паунда. Освен това съставът им за Шампионската лига бе намален до 21 играчи.

След като Сити обяви загуби от 23 млн. паунда за сезон 2013/14 (което е почти двойно по-малко от предишния отчетен период), от УЕФА са проявили интерес към структурата на конгломерата „Сити Футбол Груп“.

Чиновниците от Нион подозират, че някоя от дъщерните фирми на обединението може да покрива загубите, реализирани от английския шампион.

Фарс, който лесно можеше да бъде избегнат

Изминалата седмица не бе никак добра за Манчестър Сити, Ню Йорк Сити и Франк Лампард. С приближаването на януарския трансферен прозорец равнището на напрежението се почакваше. Наистина ли Лампард щеше да се премести в Ню Йорк след края на годината? Дали „Гражданите“ нямаше да се опитат да го задържат още няколко месеца или дори до самия край на сезона?

Всички знаем колко ключов играч се оказа полузащитникът за „небесносините“ през настоящия сезон и мнозина предполагаха, че Сити, Лампард и Ню Йорк ще направят всичко възможно, за да удължат престоя му на „Етихад“.

Само че се оказа, че не е имало никакъв договор на футболиста с Ню Йорк Сити.

Колкото повече детайли изплуваха около ситуацията,толкова по-мътна започваше да изглежда тя.

Самият Лампард се опита да изясни нещата, заявявайки, че покрай престоя му в Манчестър са се изговорили куп „лъжи и безсмислици“.

Пред в. „Таймс“ футболистът заяви, че от Ню Йорк са проявили подчертан интерес към него и той се е съгласил да подпише двегодишен договор от 1 януари 2015 г. Намерението му било да си вземе почивка преди старта на сезона в Мейджър Лийг Сокър. После обаче осъзнал, че имал нужда междувременно да продължи да играе.

Именно тогава Лампард се срещнал с Мануел Пелегрини, който му предложил възможността да премине в Сити за няколко месеца. Той, естествено, приел.

Всичко изглежда достатъчно достоверно и едва ли клубът и играча са замислили някаква сложна и коварна схема. Понякога обаче най-малките  имат най-сериозни последствия.

Лампард твърди категорично, че е подписал с Ню Йорк, но е ясно, че не става дума за пълноценен договор, а за предварително споразумение, след като бе потвърдено, че той не е под наем в Манчестър Сити.

Остава усещането е, че някой от участниците в тази сделка е допуснал грандиозен гаф.

Дали това са шефовете на Ню Йорк Сити, ръководството на Манчестър Сити или самият Лампард, няма как да знаем. И тъй като всички забъркани в случая със сигурност ще преминат в режим „под обсада“, най-вероятно никога няма да открием кой носи най-голяма отговорност за целия този фарс.

Източник: Metro.co.uk

Какъв е проблемът с Франк Лампард и „Гражданите“?

„Евроспорт“ разясни под формата на въпроси и отговори ситуацията около Франк Лампард и Манчестър Сити.

През лятото Франк Лампард напусна Челси и обяви, че е подписал с Ню Йорк Сити – новият клуб, който ще започне участие в американската Мейджър Лийг Сокър през март. Тъй като до началото на новия сезон в САЩ оставаха цели осем месеца, междувременно халфът премина в Манчестър Сити, за да поддържа форма.

Дотук всичко изглежда съвсем прозрачно. Какво нередно има в това?

Няма нищо нередно.

Работата е там, че нещата се развиха твърде добре за Лампард и Сити

Той отбеляза 7 гола в 20 срещи. Сред тях бяха победните попадения срещу Лестър и Съндърланд, както и изравнителното срещу бившия му клуб Челси. Шампионите нямаше да са толкова близо до водача в класирането, ако не беше бившият английски национал.

Значи „Гражданите“ са решили да го задържат, така ли?

Да. В навечерието на Нова година „небесносините“ обявиха, че договорът на Франк Лампард е продължен до края на сезона във Висшата лига. Ако пренебрегнем гнева, предизвикан от това изявление в Ню Йорк, истинският проблем е, че словосъчетанието „под наем“, използвано преди това от манчестърци, Мануел Пелегрини и самия футболист, изчезна безследно.

* Значи той е чисто и просто футболист на Манчестър Сити?

Да. От Висшата лига потвърдиха, че правата му са собственост на английския шампион и няма никакво сключено споразумение с Ню Йорк. Оказа се, че предходните декларации на Манчестър Сити и на американския клуб не са отговаряли на истината.

Това ли е всичко?

Не. Според правилата на английския елит, освен в случаите, когато са налице изключителни обстоятелства (каквито няма), договорите трябва да се сключват до края на сезона. След като от Манчестър Сити оповестиха, че са „продължили“ споразумението си с Лампард, това значи, че първоначално е бил подписан контракт, който не е отговарял на изискванията.

Какво заявиха от клуба по този повод?

Почти нищо. Те запазиха мълчание няколко дни. Вместо това от Висшата лига пуснаха изявление в четвъртък, оповестявайки, че всичко с договора на Лампард е наред – поне от юридическа гледна точка. Контрактът изтича през юни. Само че от компанията майка на Манчестър Сити в петък направиха изявление, което отново създаде впечатлението, че Лампард е подписал до декември, а после условията са били променени по настояване на шефовете на Висшата лига.

Каква точно е ролята на Манчестър Сити в тази история?

Английският шампион и американският Ню Йорк Сити са собственост на една и съща компания – „Сити Футбол Груп“. Манчестърският клуб притежава 80% от Ню Йорк Сити в партньорство с бейзболния Ню Йорк Янкийс. Собствениците на Манчестър Сити са инвестирали милиони долари в проекта (само таксата за участие в Мейджър Лийг Сокър бе 100 млн. долара) и не могат да си позволят да настроят феновете срещу себе си. Някои организирани групи запалянковци вече се изказаха остро срещу тази сделка, а в. „Ню Йорк Поуст“ я описа като измама. Това определено не е най-добрият начин да излезеш на нов пазар.

Защо никой не беше предвидил последствията?

Може би ако Лампард бе напуснал Манчестър на 1 януари, както бе обявено предварително, никой нямаше да научи за нередностите по договора. Това обаче не е никакво оправдание. С играта си Лампард надмина всички очаквания, но истината е, че заради отсъствието на Яя Туре (предизвикано от Купата на африканските нации) и липсата на достатъчно английски футболисти в Манчестър Сити за Шампионската лига, вероятността бившият играч на Челси да остане до края на сезона е била голяма от самото начало. Вероятността тази схема да излезе наяве никак не е била за подценяване.

Какво ще стане сега?

Лампард и Ню Йорк Сити ще трябва доста да се постараят, за да изчистят имиджа си в „Голямата ябълка“. Освен това напрежението, което 36-годишният футболист изпитва в Манчестър, вероятно ще се покачи. Досега присъствието му беше смятано за сделка, която не носи никакъв риск за клуба. След негативните последици от двете страни на Атлантическия океан обаче само изключително силна игра от страна на Лампард би оправдала целия този фарс.

Източник: Дейли Мейл, Евроспорт, Метро

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията