Празни стадиони, дузпи и спорен дебют на Косово

Феновете загърбиха Сърбия, Турция измъкна реми в Загреб на старта на квалификациите

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 06 Сеп 2016
0
796
GETTY IMAGES

Вечерта принадлежеше на празните трибуни в Загреб, Киев и Белград, където стартираха пътя си към Мондиал 2018 три от най-шумно подкрепяните по принцип национални отбори в Европа.

Хърватия прие Турция в тъжните условия на "Максимир" заради наказанието за свастиката, издълбана на терена от ултрасите на европейската квалификация срещу Италия преди година.

И завърши 1:1, въпреки че бе с класа над съперника и изпусна много положения - включително четири греди! Иван Ракитич откри от дузпа, но в добавеното време на първото полувреме Хакан Чалханоглу изравни от пряк свободен удар, рикоширал коварно в стената.

В същата група в Киев Украйна не успя да бие Исландия - 1:1, пак в същите условия.

Тук санкцията е за безредиците на същия стадион преди цели 3 години, на финала на квалификациите за Мондиал 2014, когато Украйна победи Франция с 2:0 на бараж и подлуди трибуните (после отпадна с 0:3 в Париж).

Гостите поведоха с попадение на Алфред Финбогасон, а Андрий Ярмоленко изравни. В добавеното време Йенхен Коноплянка изпусна дузпа, а след мача селекционерът Андрий Шевченко призна, че с пълни трибуни този мач е бил в ръцете на украинците.

Същото казаха и хърватите...

Косово дебютира на сцената на големия футбол с 1:1 като гост на Финландия, а Валон Бериша вкара от дузпа изравнителния гол в 60-ата минута.

Роденият в Малмьо, Швеция играч на Залцбург е един от осмината, които получиха разрешение от ФИФА да участват 3 часа преди срещата. Финландия се закани да подаде жалба за картотеките на спорните футболисти.

Куриозно, преди 2 месеца Валон Бериша игра за Норвегия в контрола срещу Белгия, в която брат му Ветон Бериша вкара за скандинавския тим. И той още не е решил дали да облече екипа на Косово...

Изобщо - цели 10 играчи от косовския отбор са носили екип на друга национална формация преди. Всеки съперник вероятно ще има претенции към ФИФА по въпроса.

Така и трите мача в тази група завършиха 1:1.

В Белград наказание нямаше, просто навиячите обърнаха гръб на отбора си - едва 20-ина хиляди дойдоха на "Мала Маракана" за 2:2 срещу Ейре.

Там феновете на Партизан бойкотират, когато националният играе на стадиона на Звезда, а останалите... просто са недоволни.

В добавка коментаторите се посмяха с екипа на сърбите - розов! Ейре си тръгна с точка и доказа, че е корав като гранит - Джеф Хендрик откри в третата минута, сърбите обърнаха с попадения на Филип Костич и Душан Тадич от дузпа, но в края Дарил Мърфи донесе спокойствие и безценна точка на ирландците.

Изобщо - британците тръгват добре и за световното, след като 4 от 5 тима отидоха на Евро 2016. Победите на Англия и Шотландия от неделя, ремито на Северна Ирландия в Прага, а в понеделник и ирландската точка в Белград...

И Уелс, който помете у дома с 4:0 Молдова пред пълните трибуни на "Кардиф Сити стейдиъм". Гарет Бейл вкара два пъти и е с 24 гола за родината си, само на 4 от рекордьора Йън Ръш.

Уелс не е играл на световно от 1958-а, но не бе участвал никога на европейско до това лято, а го постигна...

Групата е със споменатите Сърбия и Ейре, както и с Грузия, загубил с 1:2 на старта у дома от Австрия.

Испания смаза с 8:0 Лихтенщайн, като вкара 7 пъти след почивката. По два гола записаха Давид Силва, Диего Коща и Алваро Мората, а по един - Витоло и Сержи Роберто.

В същата група Джорджо Киелини опита да направи труден живота на Италия в Хайфа срещу Израел, но кошмарният му мач не развали успешния дебют на новия селекционер Джанпиеро Вентура.

Грациано Пеле откри, Антонио Кандрева удвои от дузпа, преди Киелини да направи нетипично комична изява в отбрана, дала надежди на Израел - гол на Тал бен Хаим.

Бранителят на Ювентус си изкара втори жълт картон в 55-ата минута, но и с 10 на терена "скуадра адзура" си взе точките - Чиро Имобиле осигури спокойствие в 83-ата минута за крайното 3:1.

В тази елитна компания са и Албания, и Македония. Техният сблъсък в Шкодра не завърши, прекратен десетина минути преди края заради буря и порой при 1:1. Ще се доиграе днес.

На старта на европейските мачове по пътя към Мондиал 2018 головете валят - 53 в 16 двубоя.

А понеделник вечер бе богата на дузпи - 6 в 9 мача.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията