Най-странните места за футбол по света

Може да се играе навсякъде. И то - професионално

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 27 Авг 2016
0
11017

Тук е първият екостадион в света. Изцяло и безкомпромисно екологично построен.

Казва се "Хуанкито Малучели" и се ползва от едноименния футболен клуб, за който е нормално да не сте чували. Той е създаден сравнително скоро (през 1994-а) в Куритиба, където големите отбори са други - Куритиба и Атлетико Паранаензе.

Но преди 22 години, вдъхновен от приятелството си с великия Ромарио, който тогава вдигна световната купа с Бразилия, Хуанкито Малучели и неговата печелеща сериозни пари компания си направиха клуб. И си построиха стадион, но това отне цели 13 години. През 2007-а бе открита арената, носеща името на собственика и клуба - всички се казват еднакво!

Специалното му е, че е изграден изцяло от скала, без никакви строителни материали, които излизат извън еко-позволените. Трибуните са върху скалата, тоест - седалките са направо върху натуралната почва.

Защо е нужно всичко това?

Компанията печели милионите си именно от енергоспестяващи технологии и екологични иновации. Проектът и струва 0 долара като материали, защото си произвежда всичко сама, плаща само за изграждането на арената.

Тя е с капацитет за 3150 зрители, не и трябва повече, защото местният тим е в четвърта дивизия. Тук за 2 години в градското и щатското първенство игра и Атлетико Паранаезе, за когото капацитетът бе увеличаван до 6000 места и стадионът бе постоянно пълен.

"Екоестадио", както го наричат бразилците е едно зелено и различно чудо в света на футбола.

Едуардо Соуто Моура спечели два пъти наградата "Прицкер" за архитектура в първите години на новия век. Той проектира великолепни сгради в Португалия, Испания и Азия.

През 2003-а му я дадоха за стадиона в Брага, който си е направо част от планината Монте до Кастро.

Арената е толкова впечатляваща, че Барак Обама реагира така, когато я видя: "Това е най-фантастичната работа на Едуардо!". Като президентът на Щатите отбеляза, че решението със стоманените въжета, крепящи козирките над трибуните, напомня на мостовете на инките.

И точно те са вдъхновили Едуардо...

Местният Брага играе на стадиона, като той бе част и от домакинството на Португалия на Евро 2004. Тогава и България се появи на Стадиона в скалата, като загуби с 0:2 от Дания там.

Капацитетът му е 30 286 места, но рядко е пълен.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията