Светът на феновете: Религията Бока Хуниорс

Синьото и златистото обединяват една общност, запазила футбола в истинския му вид

Sportinglife
Sportinglife 09:15 ч., 19 Авг 2016
0
10092
TheseFootballTimes

Графитите, рисувани от Перес Селис красят стените край стадион "Ла Бомбонера". Те са най-доброто въведение в света на Бока Хунирос, както и какно означават златистото и синьото за тази армия от луди фенове.

Трябва да спреш и да огледаш графитите, рисунките, надписите. Невероятната работа на Селис те захласва, а докато крачиш и я оглеждаш, неусетно си пристигнал.

Седиш пред най-завладяващото място не само в Буенос Айрес, а вероятно и в света на футбола - стадиона на Бока.

Вътре е страшничко. Стръмен и тъмен, наведен над терена и начумерен, стадионът излъчва негостоприемност за отбора, който не е Бока. За домакините това е крепост.

Там някъде, в изправената като стена централна трибуна, седи той - Кралят. Диего Армандо Марадона в неговата пожизнена ложа, заобиколен от семейство, приятели, познати...

Той е един от народа, един от Los Xeneizes (Генуезците) - феновете на Бока. Така ги наричат. И те така зоват своята общност.

Много години преди Марадона изобщо да се появи на този свят преселници от Италия се появили в Аржентина. Мнозина от тези, които се заселили в Буенос Айрес, били от Генуа. Те донасят в страната калчото, културата, корените на играта.

Те създават клуба, който понася името на квартала Ла Бока, където основно се установяват генуезците. В онези години Буенос Айрес е по-малък като население от 1 милион жители. Италианската общност е здраво обединена, а футболът става нейната запазена марка. Спасението и.

Цветове са избрани през 1906-а, година след създаването на клуба.

Бока играе в черно и бяло, но на един мач с Нотингам де Алмагро двата тима са в почти еднакви екипи - трябва промяна. И се решава - ще се вземат краските на знамето на първия кораб, който влезе в пристанището Ла Бока. Оказва се шведска галера, "Виктория". Златисто и синьо - такъв е флагът.

Днес Бока е популярен в целия свят. Но тези, които живеят в Ла Бока и по улиците край "Ла Бомбонера", защитават ревностно историята и културата на клуба. Той е общност, религия, обединителен символ.

Феновете - това е сърцето на златисто-синия колос.

Преди няколко сезона Бока бе изхвърлен от Копа Либертадорес, след като ултраси напръскаха със сълзотворен спрей играчите на Ривер Плейт, омразния враг, в тунела съм съблекалните. Рохелио Фунес Мори, сега играч на Евертън, тогава крещеше, стискайки очите си - "Това не е война, нищо не виждам, горя!". Трима футболисти изкараха нощта в болницата.

Напротив, Рохелио. За мнозина това е война.

Източник: These Football Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията