Историята на ОНАЗИ снимка на Юсеин Болт

Как австралиецът Камерън Спенсър запечата щастието на лицето на спринтьора на финала на 100 м

Sportinglife
Sportinglife 13:45 ч., 16 Авг 2016
0
1093
GETTY IMAGES

Има една снимка, която казва всичко за Болт. Той се усмихва на съперниците си, докато с лекота ги оставя зад себе си на финала на 100 м в Рио. Фотосът, видоизменен и леко разфокусиран от скоростта на ситуацията, от бягането на тези суператлети, е направо поразяващ.

Снимката бе щракната на 14 август, въпреки че думичката "щракната" не е подходяща за модерната техника, с която е направена.

Камерън Спенсър, фотограф от Сидни, който снима по целия свят за Getty Images, се бе подготвил добре за тази вечер. Знаеше, че скоростта ще е голяма.

Юсеин Болт бе фаворит преди финала, разбира се. След две титли от миналите два олимпийски спринта, това бе най-нормалното. Спенсър, който бе снимал и двете събития, завършили със злато на Светкавицата, внимателно избра позицията си.

Опитът го заведе на 70-ия метър, докато повечето му колеги избраха средата на дистанцията, финала или старта. Както и местата отсреща, фронтално срещу тичащите в коридорите атлети.

Камерън бе заложил на Canon 1D X Mark II с обектив 70-200 mm (закован на 135 мм) и на ниска скорост - 1/40 от секундата. Така искаше да запечата МОМЕНТА.

Оставаше само "пушката да започне да стреля" и това се случи още със стартовия изстрел. Едновременно Спенсър снимаше с още три обектива - ръчния му фотоапарат и два заложени, стационирани на нивото на терена.

"В момента, в който Болт тръгна, аз го следях с четири "очи" на камери", казва фотографът. И тогава се случва невероятното. Неочакваното.

Кадърът ще остане в историята със същата сила, с която това ще стане със златото на Болт. Юсеин се усмихва към камерата, сякаш я е видял край пистата, а съперниците му са картинка на отчаяние, напрежение и свръхусилие.

"Аз седях на едно място, но заради обективите на рамото ми, движих горната част на тялото си с него, докато ме подминаваше", обяснява Спенсър.

Докато го снима, той не разбира, че Болт наистина се усмихва. Не го осъзнава дори. Изцяло концентриран да улови мига, в който Светкавицата е на неговата линия от трасето, фотографът просто запечатва стотици кадри на мига.

"Уау, той се движи и усмихва, и е на фокус!", казва си след преглеждането на "улова". И разбира, че е направил СНИМКАТА.

Без съмнение това е най-силният фотос на игрите в Рио, исторически, едновременно абсурден и показателен.

Предизвикателството да снимаш спринт в атлетиката не е да хванеш добър кадър на някоя от звездите. Това го правят всички сериозни фотографи на големите агенции. Но повечето снимки са еднакви, близки като кадър. Това са просто тичащи бързо хора.

Но да уловиш усмивката, физиономията, извърнатото настрани тяло на Болт.

"При него очакваш да направи неочакваното", описва го Спенсър. Той се хвали, че и от трите му финални спринта на игрите в Пекин 2008, Лондон 2012 и сега, има уникални кадри. Но този не може да бъде сравнен с никой от другите.

Преди 2 месеца снимка на австралиеца отново стана глобален хит в интернет - тогава засне една черна котка, летяща из терена на ръгби мач, и то в средата на полета и над игрището.

"Сега обаче е различно - казва Спенсър. - За първи път в живота си съм щастлив от снимката, а не просто доволен. И тя стана световна знаменитост, защото е невероятен фотофакт, чисто технически е с огромна стойност. Различна е, има излъчване..."

Наистина е така.

Това е снимката, която ще остане като наследство от Болт един ден - в нея има всичко, което искаме да знаем за този феноменален атлет.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията