За кого свирят съдиите ни?

Левски скочи срещу реферите два пъти за два кръга в първенството

Sportinglife
Sportinglife 09:20 ч., 08 Авг 2016
0
1199
Lap.bg

Периодът от 72 мача след влизането на Разград в елита, без срещу този отбор да е отсъдена дузпа, още се помни. Всъщност и днес, статистиката в Първа професионална лига е смразяваща: 30 срещу 4 дузпи в полза и срещу Лудогорец. В момента също сме в серия - през целия минал шампионат нито един път наказателен удар не бе изпълнен срещу първенеца.

И ако това ви се струва тенденциозна извадка от контекста, нека само кажем, че за същия период, в около пет пъти по-малко двубоя в Европа, срещу Разград са дадени 7 дузпи.

С две думи - картата на футбола ни се изменя, а центърът се измества от София към Разград. Не само откъм трофеи, но и откъм доминация на всякакво ниво.

Ясно е, че Лудогорец е отборът с най-силно влияние във футбола ни. И тук идва въпросът - наистина ли някой свири против Левски и ЦСКА, за да подпомага каузата на Разград? Или просто от насложилото се негативно отношение и множество случаи на толериране на шампиона, грандовете не могат да отсеят кога наистина ги ощетяват, и кога просто не им стигат сили да бият и търсят оправдания.

В добавка: нещата със съдиите у нас далеч не са толкова просто обясними като "този е човек на онзи".

УЕФА обяви своите категории за 2016-а, които са нещо като ранглиста на реферите и Шампионска лига, Лига Европа и т.н., но за хората със свирки и картони, а не тези, които ритат топката.

В Елитната група има 30 съдии. В Първа категория - 55. Във Втора - 80, като чак там виждаме имената на Никола Попов (избутван напоследък като рефер №1 у нас), Станислав Тодоров и Ивайло Стоянов.

Тоест - имаме трима съдии трета категория от топ 160 на Европа.

Разбираемо е, че свиренето на мачове у нас не е от силните страни на футбола ни, които и без това не са чак толкова много. Така поне ни оценява УЕФА, като гледаме класирането на реферите. Само да вметнем, че в Първа категория има малтиец, словенец, беларусин, уелсец, унгарец и израелец. Страни, които трудно могат да претендират, че първенствата им са по-силни от нашето.

Или поне така се надяваме, все още...

Изводът не е еднозначен. Докато у нас не се промени мисленето и настройката, че винаги има нещо задкулисно, ще има скандали с реферите.

За първия кръг четири клуба се оплакаха от тенденция (куриозно, един от тях бе Локо-Пловдив). След втория - засега са два, защото Ботев недоволстваше от някои решения в Разград при 1:4 от Лудогорец. И там бе свирена една дузпа, която...

Но - това са въпроси на гледна точка.

Първенството има своя водещ отбор, който е най-добър и на терена, а явно и с най-силно влияние извън него.

Добавете невисокото ниво на реферите ни като цяло (не е наше заключение, а на УЕФА) и имаме сместа, която често детонира взривове.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията