Лудият, който нарече Марадона "дебелак"

Историята на аржентинския вратар-дивак Уго Гати

Sportinglife
Sportinglife 13:15 ч., 29 Юли 2016
0
5143

Месеци по-рано Гати е застанал на вратата на Бока Хуниорс, големия враг на Ривер. Когато си тръгва от клуба 12 лета по-късно, е вече със статут на легенда за феновете на "Ла Бомбонера".

И как да е иначе - спасената от него дузпа на бразилеца Вандерлей от Крузейро донесе първата Копа Либертадорес на клуба през 1977-а. Тук, на митичната арена на "синьо-златистите", съдбата го срещна по-трайно и с великия Марадона.

Диего идва през септември 1980-а като играч на Архентинос в мач от първенството.

В седмицата преди двубоя аржентинските вестници пишат, че Диего е най-добрият играч в лигата и е искан от Бока.

Гати го нарича "малък дебелак" и презрително обяснява как "този няма как да ми вкара гол".

В отговор Марадона позира за първа страница на спортен вестник с четири пръста, вдигнати за поздрав. "Ето толкова ще му мушна".

Мачът завършва 3:5 и е култов в аржентинската футболна история. Марадона вкарва четири гола на Бока и Гати, като и четирите да подигравка с вратаря.

Първо - дузпа. Срещу специалиста по спасяванията им, Диего се засилва рутинно, но в последния миг отваря тялото си и с финт праща топката елегантно в обратния на очевидното ъгъл. Гати пада комично на колене, хванат да прави крачка предварително.

После - прехвърлящ удар почти от тъчлинията, паднал зад агонизиращия вратар, оплел се в мрежата.

След това - изведен сам срещу стража, Диего светкавично копва топката и Гати отново е хванат в крачка и гледа с отворена уста.

И за десерт - пряк свободен в горния ъгъл, прецизен и безпощаден.

"Дебелак", а?!

Двамата стават приятели след случката, а после и съотборници за годината, в която Диего блести с екипа на Бока. "Той винаги бе зад гърба ми, истински лидер и приятел", казва Марадона за Гати.

Голямо признание за Лудия с лентата на главата, която не сваля през цялата си 26-годишна кариера, за да не влиза буйната му грива в очите. Куриозно, в музея на Бока, където легендите са оставили отпечатък от краката си, Гати влиза с отливка от главата с лентата - неговата запазена марка.

Другото признание идва от Международната асоциация по футболна история и статистика, която през 2009-а определя най-великите аржентински вратари в историята.

Гати е номер 3. Пред него са само Карисо - идолът му, и Убалдо Фильол - световният шампион от 1978-а.

Нелоша компания.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията