Еврошампиони у нас - това звучи като проблем

За 20-и път този век отбор от семейството на кралете на Европа идва в България

Sportinglife
Sportinglife 15:30 ч., 26 Юли 2016
0
661
GETTY IMAGES

Цървена звезда е точно 20-ият съперник на български отбор през новия век, който е печелил Купата на европейските шампиони.

Сърбите се изправят срещу Лудогорец, като дори са аутсайдер на букмейкърите за мачовете. Преди тях обаче традицията повелява отпадане на нашите, когато срещнат тим, вдигал най-великия трофей в клубния футбол.

Звезда е европейски шампион за 1991 г., след като победи Олимпик Марсилия с дузпи в Бари.

Ето и витрината на сблъсъците през XXI в на родните клубове с членове на семейството на първенците на континента.

Гостуванията им у нас са притеснителни за Лудогорец, въпреки че самият тим от Разград няма никакъв комплекс и само веднъж се е давал на българска земя на такъв тим от отбрания елит на Европа - 1:2 от Реал през есента на 2014-а в груповата фаза на Шампионската лига.

Ето ги и останалите ни сблъсъци с еврошампиони през века:

Левски отпадна с общо 0:5 от Челси през 2001-ва, като загуби с 0:2 в София в турнира за Купата на УЕФА. Тогава "сините" от Лондон още не бяха шампиони на Европа, но после влязоха в клуба на кралете.

През същата година ЦСКА загуби с 0:1 в София от Милан и с 0:2 като гост, в същия турнир.

Левски се е изправял срещу Ливърпул - 2:4 у дома за Купата на УЕФА, както и срещу Барселона (0:2) и пак Челси (1:3) в групите на Шампионската лига.

ЦСКА е записал две ремита у дома със Стяуа (1:1 и 2:2), поражения от Хамургер (0:1), Порто (0:1) и Ливърпул - 1:3. Във всичките случаи на елиминации българският тим отпада, като мачовете с германците и португалците бяха от групова фаза на Лига Европа.

Литекс има поражения от Хамбургер с 0:1 и Астън Вила с 1:3 на свой терен, като и в двата случая е елиминиран.

Черно море падна от ПСВ Айнхдовен у дома (по-скоро в Бургас) с 0:1, Локомотив (Сф) не се даде на Фейенорд - 2:2 в София. И двата ни тима отпаднаха, двубоите бяха на пряка елиминация.

Единствен Лудогорец е отстранявал клуб от тази компания през века - Стяуа.

Петкратният първенец на България два пъти е побеждавал еврошампиони в кратката си история в турнирите на УЕФА.

ПСВ бе повален с 2:0 в групите на Лига Европа, като Разград би със същия резултат и навън. Стяуа исторически бе сломен с гол в последната минута за 1:0, а после и елиминиран с дузпи, за да влезе българският шампион в Лигата на богатите.

Имаме и още една победа в България над еврошампион - Левски удари с 1:0 Марсилия в групите на Купата на УЕФА с прочутия "бижутерски" гол на Христо Йовов, дал му прякор, който му лепне и днес.

А освен победата на Лудогорец в Айнховен сме записали само още един успех като гост на отбор от тази "черга" - Ливърпул падна от ЦСКА на "Анфийлд" през 2005-а, и то като действащ шампион на Европа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията