Думите и делата на Майкъл Джордан

Най-великият в баскетбола дари 2 милиона долара на обществени организации

Sportinglife
Sportinglife 19:50 ч., 25 Юли 2016
0
1422
GETTY IMAGES

Майкъл Джордан излезе с официално съобщение, разпространено в медиите. То не е за спорт този път, а за серията убийства на полицаи и на тъмнокожи младежи от униформени - инциденти, които от седмици тормозят Америка. Публикуваме пълния текст на казаното от най-великия в баскетбола, който подплъти думите си с дела.

"Като горд американец и баща, който загуби собствения си баща в напълно безсмислен акт на насилие, и като тъмнокож, аз съм дълбоко разтърсен от смъртта на афро-американци от ръката на хора на закона, както и разярен от ужасните актове на страхливци, които стрелят по полицейски служители и ги убиват.

Скърбя с всички семейства на загиналите. Познавам болката им.

Бях отгледан от родители, които ми казваха да обичам и уважавам хората независимо от расата им и цвета на кожата. Затова съм натъжен от разединяващите риторики и напрежение на расова основа, които стават все по-лоши напоследък.

Тази държава е много по-добра от това ниво.

Не мога повече да мълча. Трябва да намерим решения, за да сме сигурни, че хората с различен цвят на кожата ще са третирани еднакво. И че полицейските служители, които рискуват живота си за реда, са уважавани и подкрепяни.

За три десетилетия видях достатъчно как полицаите се справят, когато трябва да пазят моето семейство и мен. Имам огромен респект към тях. Знам също, че много тъмнокожи имат различни впечатления и сблъсъци с полицията. Затова реших да говоря - надявам се да се обединим като американци, да намерим диалог, да променим нещата.

В подкрепа на думите ми дарявам по 1 милион долара на две организации:

- На Института за връзките на общността с полицията, създаден наскоро. Той се занимава с изграждане на взаимно доверие и намиране на най-добрите пътища за отношенията на общността с органите на реда.

- На Фонда за правна защита. Това е най-старата гражданска организация за защита на човешките права в Америка.
Надявам се тези ресурси да направят разликата. И да дадат пример.

Ние живеем в най-великата страна в света, която ми е дала невероятни възможности. Проблемите ни не идват от последните седмици или месеци, както и няма да успеем да ги решим днес или утре.

Но трябва да положим усилия и да изградим по-добър свят за децата и внуците ни."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията