Онзи кльощав дългуч с мустачките

Йън Ръш остава най-великият голмайстор в историята на британския футбол

Sportinglife
Sportinglife 17:35 ч., 19 Фер 2016
0
6314

Ръш наниза 20 или повече голове в 11 сезона за Ливърпул. Никой друг в британския футбол не го е правил с такова постоянство.

Първите му шест кампании, след дебютната му година, носят 30, 31, 47, 26, 33 и 40 гола съответно.

След сезон 1984-85 г., когато вкарва "само" 26 пъти, от които 14 в първенството, Ръши казва, че е разочарован от себе си и тренира извънредно през лятото още, докато съотборниците му са във ваканция.

Това е годината с трагедията на стадион "Хейзъл", която не дава мира на младия нападател. А и първенството е отишло при Евертън...

Следващият сезон носи дубъл с титла и Купа на ФА за Ливърпул, като Убиецът с мустачките вкарва два пъти на финала срещу Евертън.

Преминаването му в Ювентус бе една от големите сензации по онова време - през 1987 г. той бе призван да замени Мишел Платини.

Разбира се, той е съвсем различен играч, типичен номер 9.

Вкарва 14 гола, но сезонът е противоречив, а в края му се разболява от особен вид грип, който го вади от игра за 2 месеца.

12 месеца след преминаването в Торино, Ливърпул отново го иска. Ръш няма колебания, въпреки че цяла Европа е готова да наддава.

На трибуната "Коп" се ражда прочутият рефрен "Ръши се завърна", а BBC измисля лафа "Терорът над Евертън продължава".

По това време Далглиш, играещият мениджър на Ливърпул, е изградил убийствено нападателно трио от Питър Биърдсли, Джон Барнс и "близнака" на Ръш - Джон Олдридж, който има същите мустаци и фигура.

Уелската голова машина за първи път от 10 години е резерва, но се появява в края на сезона в решителни мачове - вкарва 11 пъти, а два от тях носят Купата на футболната асоциация във велик финал на "Уембли" срещу... Евертън.

След 1990-а клубът от "Анфийлд" не успя нито веднъж да стане шампион, а в първите 6 години от 90-те капитанската лента носеше Ръш.

Игра в Лийдс и Нюкасъл към залеза на кариерата си, но името и тези прочути мустачки, сякаш закачени на дългунестата му и кльощава фигура, винаги ще се свързват с червената фланелка и птичето от емблемата на Ливърпул.

И с головете - кошмарно много, убийствено разнообразни и не пожалили никого от вратарите на Острова и в Европа.

Очаквайте ексклузивното и първо за българска телевизия интервю на Йън Ръш в неделя от 12,30 ч в предаването КОД СПОРТ по TV+.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията