Ще възроди ли Пато кариерата си в Челси?

Бразилецът ще рита под наем във Висшата лига

Sportinglife
Sportinglife 07:55 ч., 01 Фер 2016
0
207
Chelseafc.com

26-годишният играч на Коринтианс Алешандре Пато ще рита под наем в Челси до края на сезона, а освен това иска да се бори за постоянен договор с лондонския клуб. Пато беше една от големите звезди на футбола преди да започне да залязва и да се превърне в един от „талантите с нереализиран потенциал”.

Временният мениджър на Челси Гуус Хидинк е уверен, че наемането на Пато „не е риск”, но само времето ще покаже дали е прав.

В началото на сезон 2008-2009 слуховете за идването на Пато в Челси бяха много сериозни – новият мениджър на клуба Луис Фелипе Сколари полагаше сериозни усилия, за да убеди 18-годишния тогава Пато да премине в лондонския клуб. Сколари беше станал свидетел на възхода на Алешандре в състава на Интернасионал, дебюта му за Бразилия, в който той вкара гол, силният му първи сезон в Италия и повиквателната за националния отбор на Бразилия за Олимпиадата в Пекин.

Големия Фил беше убеден, че Пато ще се наложи в Челси. Но препятствието пред този трансфер беше само едно и то се оказа достатъчно – в Милан не бяха готови да се разделят с новата си голяма звезда. След това в Милано сигурно дълбоко са съжалявали, че не са осребрили славата на Пато, както направиха две години по-рано с легендата на Украйна Андрий Шевченко.

Какво се обърка за Пато?

Пато завърши сезон 2008-2009 като голмайстор №1 на Милан и получи приза за най-добър млад играч в Серия А. Но още през следващия сезон тялото му започна да го предава.

Поредица мускулни контузии го извадиха от националния отбор на Бразилия за световното първенство през 2010 година. Въпреки усилията на медиците на Милан състоянието на Пато, както и играта му така и не се подобриха. Затова, когато Коринтианс предложи малко над 15 милиона евро за Пато, в Милано изобщо не се поколебаха да го продадат.

Коринтианс купи Алешандре през януари 2013, но само 12 месеца по-късно вече нямаше нужда от него. Пропадането на някогашния обещаващ талант продължи, като дъното беше достигнато при изпълнението на дузпа от Пато срещу Гремио, спасена от някогашния му съотборник в Милан Дида, който изобщо не беше затруднен от несериозния опит на Алекс да имитира чешкия гений Паненка.

Какво стана после?

Пато прекара последните два сезона под наем в Сао Пауло и въпреки, че вкарва само по един гол на всеки три мача, той успя да се опази от контузии и апетитът му за футбол се върна.

Да, Пато е загубил част от скоростта си, но вече е много по-стабилен психически, което се отразява отлично на представянето му на терена.

От Сао Пауло се опитаха да купят Пато, но в Коринтианс са твърдо решени да си върнат колкото се може повече от онези 15 милиона евро, които платиха за него и сделката пропадна. Тогава на сцената се появи китайският клуб Тианджин Куанджиан, който прие условията на Коринтианс и предложи 13 милиона евро годишна заплата на Пато. Футболистът обаче отказа този трансфер, което не зарадва борда на директорите на Коринтианс, но преподписа с клуба.

Сега надеждите на Пато и на Коринтианс са, че следващите шест месеца в Челси ще са успешни за него и след това той ще подпише постоянен договор с клуба. При това се преследва сделка, която да удовлетвори амбициите на Пато и на клуба – в единия случай те са свързани с представяне на терена, а в другия – с покриване на загубите от трансфера му.

26-годишният нападател смята, че все още има какво да постигне в европейския футбол и Челси му дава тази възможност. Да видим дали ще я използва.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията