Манчестър Юнайтед завърши годината в серия от девет мача без загуба

Годината на Манчестър Юнайтед

Прокълнатите „дяволи” при Дейвид Мойс вече говорят за титла при Луис ван Гаал

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 31 Дек 2014
0
108
Getty Images

Днес сър Алекс Фъргюсън е вдигнал наздравици за Нова година и за рождения си ден. Но едва ли великият шотландец си е представял, че ще види такива 12 месеца на своя Манчестър Юнайтед.

Вън от турнира за Купата на Англия, вън от Шампионската лига, уволнен треньор, счупен трансферен рекорд във Великобритания – всичко това бе част от живота на „Олд Трафорд” през 2014-а.

Януари

Месецът, който показа, че престоят на Дейвид Мойс в Манчестър Юнайтед е провал. Още в първия мач за Купата на Англия отборът загуби от Суонси у дома и отпадна. Последва поражение след изпълнение на дузпи от Съндърланд в полуфинал за купата на лигата.

А катастрофата 1:3 срещу Арсенал постави Юнайтед на 14 точки зад лидера Арсенал.

Покупката на Хуан Мата за 37,1 милиона лири от Челси вдъхна малка доза оптимизъм.

Февруари

Въпреки присъствието на испанския национал Манчестър Юнайтед не натисна педалите и спечели единствено като гост на Кристъл Палас – 2:0. Гол в последната минута на Фулъм за 2:2 на „Олд Трафорд” доказа окончателно, че „Олд Трафорд” вече не е непревземаема крепост.

В този мач Юнайтед направи 81 центрирания, а Дарън Бент от Фулъм каза: „Откакто играех в аматьорските лиги, не съм удрял топката толкова често с глава!” Също през февруари Уейн Руни спря спекулациите за бъдещето си и подписа нов договор.

Март

Двете поредни загуби с по 0:3 у дома от Ливърпул и Манчестър Сити направиха неописуемо напрежението върху Мойс.

Отборът се класира за четвъртфинал в Шампионската лига след 3:0 над Олимпиакос, но това не бе достатъчна утеха.

На следващия домакински мач срещу Астън Вила (4:1) малък самолет пикираше над „Олд Трафорд”, носейки трансперант „Мойс вън”.

Отборът беше освиркван от много свои фенове. Юнайтед завърши месеца на 15 точки от лидера Челси.

Април

Само 10 месеца след като наследи Алекс Фъргюсън с 6-годишен договор, Мойс беше уволнен.

Последния пирон в ковчега заби точно бившият му клуб Евертън – с победа с 2:0 на „Гудисън”. По-рано през месеца Манчестър Юнайтед загуби с 1:3 у дома от Байерн в Шампионската лига и отпадна след 1:1 в Мюнхен.

Райън Гигс стана временен играещ треньор и започна с 4:0 над Норич.

Май

Еуфорията от Гигс и „Клас 92” приключи с домакинското 0:1 срещу Съндърланд. Доверието към легендите Фил Невил, Ники Бът и Пол Скоулс като треньори бе малко.

Последният мач на Гигс като старши на „Олд Трафорд” бе при 3:1 над Хъл, когато пусна юношите Том Лоурънс и Джеймс Уилсън.

Финалният ден на сезона видя 1:1 при гостуването на Саутхемптън.

Отборът завърши седми на 22 точки от шампиона Манчестър Сити. Това е най-слабото представяне на Юнайтед в историята на Висшата лига.

Луис ван Гаал бе назначен за мениждър, а Гигс му стана помощник.

Юни

Докато погледите бяха насочени към световното първенство в Бразилия и представянето на Луис ван Гаал с националния отбор на Холандия, изпълнителният директор Ед Уудуърд заработи по селекцията.

Той купи за 29 милиона лири Андер Ерера от Атлетик и за 30 милиона Люк Шоу от Саутхемптън. Холандецът Александър Бютнер бе продаден на Динамо (Москва). Започнаха спекулациите как ще изглежда Юнайтед при Ван Гаал.

Юли

Луис ван Гаал стъпи за първи път на базата в Карингтън на 16 юли. Тогава вече бяха напуснали едни от светилата на отбора на Фъргюсън – Рио Фърдинанд, Неманя Видич и Патрис Евра.

В медийното пространство се говореше за трансфери на Артуро Видал, Матс Хумелс и дори на Кристиано Роналдо. Първата пресконференция на Ван Гаал ще бъде запомнена с думите, че на отбора ще му са необходими три месеца, за да разбере философията на треньора. Дебютът му бе със 7:0 над Лос Анджелис Галакси, последван от успехи над Рома и Интер в американското турне.

Август

Впечатляващата форма на Юнайтед в подготовката продължи с победи над Реал, Ливърпул и Валенсия. Ван Гаал държеше да налага системата 3-5-2, а новият капитан се наричаше Уейн Руни.

Оптимизмът от резултатите беше полят с пепел в първия мач за сезона – домакинско 1:2 срещу Суонси. Последваха две равенства срещу Бърнли и Съндърланд, както и шокиращото 0:4 от „Милтън Кийнс” за купата на лигата.

Наложи се Юнайтед отново да направи тежки трансфери, привличайки аржентинците Маркос Рохо и Анхел ди Мария за 66 милиона лири.

Септември

Месецът стартира с бомба на пазара – под наем бе взет Радамел Фалкао от Монако. А Дали Блинд бе купен от Аякс.

Общите нови попълнения на Ван Гаал достигнаха кота 160 милиона лири, а Дани Уелбек бе продаден на Арсенал. При четвъртия опит Ван Гаал най-накрая спечели първа победа – 4:0 над Куинс Парк Рейнджърс. Но само седмица по-късно отборът беше съсечен с 3:5 от Лестър, пропилявайки преднина от 3:1.

Ван Гаал бе принуден да пуска юношите в защита Тайлър Блакет и Пади Макнеър заради контузиите на Люк Шоу, Джони Евънс, Фил Джоунс и Крис Смолинг.

Октомври

След като не участваше в евротурнирите и купата на лигата Манчестър Юнайтед изигра само три мача през месеца. В последните минуди стигна до равенства срещу Уест Бромич и Челси, победи Евертън у дома.

В този мач Фалкао вкара първия си гол за „червените дяволи”. Ван Гаал бе девети в класирането на 13 точки от лидера Челси – с една по-малко от Дейвид Мойс година по-рано.

Ноември

Загубата от Манчестър Сити с 0:1 в дербито означаваше най-слаб старт на сезона за Юнайтед от 1986 година насам. Но трите последвали победи над Кристъл Палас, Арсенал и Хъл пратиха отбора на местата, даващи право на участие в Шампионската лига.

Две „сухи мрежи” в четири мача показаха, че защитата на Манчестър Юнайтед не е чак толкова слаба.

Декември

Подобряващата се форма на отбора доведе до четири победи – над Стоук, Саутхемтън, Ливърпул и Нюкасъл.

Равенствата бяха срещу Астън Вила и Тотнъм. Така Манчестър Юнайтед завърши годината в серия от девет мача без загуба.

Тя накара хората да затоворят, че „червените дяволи” са скрит фаворит за титлата, въпреки че са на 10 точки от Челси и само три пред четвъртия и петия – Саутхемптън и Арсенал.

Със започването на януарския трансферен прозорец се очаква Ван Гаал отново да направи сериозни покупки.

Дали една от тях ще е Гарет Бейл за 123 милиона лири?

„Ще видите моя истински Манчестър Юнайтед през следващия сезон”, обеща холандецът.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията