Цикълът на Григор - от Ферер до Ферер

Димитров трябва да се докаже най-вече на себе си

Sportinglife
Sportinglife 09:50 ч., 05 Ное 2015
0
1415
GETTY IMAGES

Наричат Давид Ферер Принца на клея. Ако не беше Рафа Надал, вероятно щеше да е Краля. "Червеното" обаче е маркираната територия на Матадора и едва ли ще доживеем да видим някой да печели 9 титли от Ролан Гарос.

Ферер също предпочита клея, което е видно и от прякора му, но независимо от настилката испанският ветеран се бори докрай.

Федерер го е побеждавал 16 пъти от също толкова мачове, но всеки път признава - "Срещу Давид е адски трудно, защото се бори със зъби и нокти за всяка точка".

Топъл спомен обаче топли Григор Димитров от един от петте му сблъсъка с боеца Ферер до момента.

През есента на 2013-а българинът надигра именно този съперник за първата си кариерна титла, дошла след страхотен финал в Стокхолм.

Както можеше и да се очаква, мачът бе много оспорван, но в крайна сметка първата ни ракета се възстанови от сет изоставане и обърна Ферер в трисетова битка - 2:6, 6:3, 6:4.

Много вода изтече от тогава, а именно успехът над испанеца даде инерцията на Григор, който се превърна в едно от явленията на миналия сезон.

Двамата отново си дават среща на осминафиналите на турнира в парижката зала "Берси", а Григор затваря своеобразен двегодишен цикъл "от Ферер до Ферер".

През 2013-а Димитров бе Бейби Фед, изгряваща звезда на ATP веригата и момчето с огромния потенциал, а сега вече е утвърден в елита тенисист, който макар и в криза е способен да изненада всеки.

Дали пък часът на Димитров няма да удари в последния му турнир за годината? При евентуален успех над Ферер, почти сигурно българинът ще се изправи срещу Роджър Федерер.

И има ли по-мечтан мач за Григор от нова среща с детския му идол?

Именно това са двубоите, които наливат самочувствие и те тласкат напред. Инцидентните загуби от играчи с по-нисък ранкинг са болезнени, но по-болезнено е да не можеш да се конкурираш с тези от челото.

Две победи над Стан Вавринка за цяла година не отговарят на амбициите на Григор и затова успехи като тази над Чилич са от такава важност.

Сега предстои нов сблъсък с играч от първата десетка и българинът трябва да докаже най-вече на себе си, че отново се връща на верния път.

Ако сервисът работи и Димитров покаже същата концентрация, каквато срещу шампиона от миналогодишното Открито първенство на САЩ, няма причини в петък да не гледаме Бейби Фед срещу оригинала.

А стигне ли се до подобен сблъсък, мечтите са безплатни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията